Must watch: 10 recente films boordevol girl power

Gepubliceerd op 21 maart 2019 door ELLE België
Must watch: 10 recente films boordevol girl power

Internationale vrouwendag ligt al even achter ons, maar dat wil niet zeggen dat vrouwen niet meer gevierd mogen worden. Daarom zetten we 10 leuke films op een rij met sterke vrouwen in de hoofdrol.

1/

Colette

Deze biopic baseert zich op het leven van de Franse romanschrijfster Sidonie-Gabrielle Colette. De Française huwt met de beroemde schrijver Henry Gauthier-Villars - a.k.a Willy - en schrijft onder zijn naam de succesvolle boekenreeks Claudine, erotisch getinte verhalen over haar jeugd op het Franse platteland. Collette ontdekt gaandeweg haar biseksualiteit en de donkere kant van haar echtgenoot, wat tot heftige financiële en amoureuze strubbelingen leidt.

2/
Mary Queen of Scots

In dit kostuumdrama schitteren Saoirse Ronan en Margot Robbie als de legendarische vorstinnen Mary Stuart en Elizabeth Tudor. De twee koninginnen worden tegen elkaar opgezet in de bloederige, territoriale strijd om Schotland. Ze raken beiden verwikkeld in een machtspel doordrenkt van liefde, verdriet en geloof. Feminisme avant la lettre...

3/
Captain Marvel

Na het succes van Wonder Woman krijgt opnieuw een vrouwelijke superheld haar eigen film. Captain Marvel, gespeeld door Oscar-winnares Brie Larson, werd gebaseerd op het Marvel-personage Carol Danvers. In deze prent wordt Danvers blootgesteld aan buitenaardse technologie, waardoor ze superkrachten ontwikkelt, waarmee ze samen met haar team de wereld moet zien te redden.

4/

The Favourite

De - niet zuiver platonische - vriendschap tussen Queen Anne en haar rechterhand Sarah Churchill lijkt in gevaar te komen wanneer Churchills nichtje Abigail Masham ten tonele verschijnt. Al gauw blijkt dat ook Masham naar de begenadigde positie van koninklijke favoriete dingt en ze daarvoor geen probleem maakt van een sluwe stoot meer of minder. Dit ongewone en verrassende period piece leverde Olivia Colman terecht de Oscar voor Beste Actrice op.

5/

Second Act

Maya, vertolkt door niemand minder dan J.Lo, is het beu om steeds een promotie aan haar voorbij te zien gaan. Ze neemt trots ontslag en gaat hoopvol op zoek naar een nieuwe job, maar niemand wil een ongediplomeerde vrouw aannemen. Tot ze wordt opgebeld door een groot bedrijf voor een sollicitatiegesprek. Dat verloopt verbazingwekkend goed, totdat ze beseft dat iemand met haar cv gesjoemeld heeft. Maar dat weerhoudt Maya niet om te bewijzen dat street smarts evenveel waard kunnen zijn als book smarts.

6/

On the basis of sex

Dit pareltje mag natuurlijk niet in de lijst ontbreken. On the Basis of Sex vertelt het waargebeurde verhaal van Ruth Bader Ginsburg, een Amerikaanse juriste die strijdt voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Ze is vastberaden om genderdiscriminatie in Amerika illegaal te maken, maar krijgt te kampen met heel wat tegenstand in de door mannen gedomineerde juridische wereld. Toch slaagt ze er in om één van de negen rechters te worden aan het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten, een absolute topfunctie. #yougogirl

7/

Ocean’s 8

Wanneer acht vrouwen hun krachten bundelen om het Met Gala te beroven, betekent dat serious business. Debbie Ocean, de zus van Clooney's Danny Ocean, stelt een girl squad samen dat perfect is voor de job. Een heerlijke film die bewijst dat vrouwen even goede criminelen kunnen zijn als mannen.

8/

Widows

Vier bankovervallers worden doodgeschoten tijdens een bankkraak, waardoor hun echtgenotes met de schulden blijven zitten. Om hun eigen vel te redden, en ook deels om hun mannen te eren, plotten ze zelf een overval om de schuldeisers terug te betalen. Want wie verwacht er nu dat vrouwen zoiets groot kunnen verwezenlijken? Oscarwinnares Viola Davis en haar drie mede-weduwes tonen de wereld dat vrouwen veel meer in hun mars hebben dan sommigen denken.

9/

What men want

Net geen twintig jaar nadat de klassieker What Women Want uitkwam, verschijnt er nu een remake waarbij de rollen worden omgedraaid. Dit keer is het namelijk een vrouw die de gedachtewereld van het andere geslacht induikt. Boss babe Taraji P. Henson speelt Alli Davis die, nadat ze haar hoofd stoot tijdens een avondje uit, merkt dat ze de gedachten van de mannen rondom haar kan lezen. Een hilarische feel good film vol mannelijke stereotypes.

10/

Alita: battle angel

Alita, een afgedankte cyborg, lijdt aan geheugenverlies wanneer ze ontwaakt in een nieuw lichaam. Ze heeft veel vragen en vertrekt op zoektocht naar antwoorden. Al snel ontdekt ze haar vechtkunsten en daar wil ze natuurlijk gebruik van maken. Zo wordt ze een premiejager die de wereld redt van gevaarlijke criminelen.

(door stagiaire Morrigan Penninck)