Paniekrubriek: Ik kan mijn paswoorden niet onthouden

Geüpdatet op 26 februari 2019 door ELLE België
Paniekrubriek: Ik kan mijn paswoorden niet onthouden

Gedumpt? Geworstel met je pessarium? Of met je oogpotlood? De motor van je wagen opgeblazen? Geen nood, het ELLE-team staat je bij met raad en daad!

Het lukt me niet mijn online paswoorden te onthouden. E-mail, Instagram, Facebook, bankapps,...  Mijn wachtwoorden zijn superingewikkeld en hacker proof. Zo ingewikkeld dat ik regelmatig een nieuwe code moet aanvragen. Hoe los ik dit op? Ik kan de logins toch niet op een post-it aan mijn laptop hangen? (Kaasgeheugen)

Beste kaasgeheugen,

heel slim om niet overal de voornaam van je lief te gebruiken, maar je hebt inderdaad een systeem nodig. Er bestaan password keepers, plug-ins die je installeert op je browser die alles veilig bijhouden, maar de meest betrouwbare zijn niet gratis. Goede voorbeelden zijn Dashlane 4 en Last Pass 4.0. Een gratis en eenvoudigere oplossing, vraag je? Dan stel ik voor om je eigen algoritme uit te vinden. Verzin een formule die je op alle websites en accounts kan toepassen. Een voorbeeld voor Instagram: het eerste teken van je paswoord wordt het aantal letters van het woord ‘Instagram’: 9. Vervolgens neem je de eerste drie letters en draai je ze om: SNI. Daaraan voeg je nog de laatste drie getallen van je telefoonnummer. Gebaseerd op dat algoritme wordt je paswoord bijvoorbeeld 9SNI552. Vind zo’n algoritme uit en pas het toe op al je accounts. Helemaal persoonlijk en aartsmoeilijk te achterhalen. Graag gedaan!

Lees ook deze paniekrubriek: Mijn lief vergeet dat ik vegetariër ben