Sfeerarchitect tipt de grootste trouwtrends voor 2019

Geüpdatet op 3 januari 2019 door Laure Vandendaele
Sfeerarchitect tipt de grootste trouwtrends voor 2019

Van indrukwekkende bloempartijen tot onvergetelijke feesten in een ruwe setting, dit zijn de grootste trouwtrends voor 2019.

De hoogdagen van roze gouden accessoires en Pinterest-waardige 'barn weddings' zijn voorbij, maar 2019 brengt weer heel wat nieuwe trouwtrends. Heb je een trouwpartij te plannen maar weet je niet waar te beginnen? Dat is begrijpelijk, hét feest van je leven in elkaar boksen is nu eenmaal niet niets. Zakt de moed je al bij het uitzoeken van een safe-the -date kaartje je in al in de schoenen, laat je dan bijstaan door een professional. Sfeerarchitect en event planner Julie Backaert van Carte Blanche maakte van trouwerijen organiseren haar beroep en weet als geen ander hoe je anno 2019 in het huwelijksbootje stapt.

LEES OOK: deze verlovingsringen zijn het populairst bij millennials

carte blanche julie backaert
Julie Backaert van Carte Blanche in actie

Drukwerk wordt branding

trouwtrends 2019 carte blanche drukwerk

"Het drukwerk is belangrijker dan ooit en mag je nu echt wel de 'branding' van een huwelijk noemen. Het is de aanzet van de sfeer die je op jouw dag naar voor wil laten komen. Dat begint al bij de save-the-date, krijgt extra vorm in de uitnodiging en wordt doorgetrokken in de seating chart, naamkaartjes, menu, gastencadeautjes, servetten, wedding-cake toppers, customized verlichting,...

Letterpress en folie blijven klassiekers. Qua kleuren loopt de populariteit van roze goud en koper op z'n einde en winnen zilver en geel goud opnieuw aan populariteit. Verder zien we vast ook meer gepersonaliseerde uitnodigingen met een aquarel- of pasteltekening.

Het is belangrijk dat er een rode draad doorheen je concept loopt, ongeacht de stijl waarvoor je kiest. Om die reden is het voor ons belangrijk dat het drukwerk mooi aansluit bij de decoratie op de dag zelf. Een huwelijk is meer dan een feest, het is een ervaring. Hét moment om jezelf als koppel in de kijker te zetten en iedereen om je heen te laten meegenieten van de roze wolk."

1/

Bloemen als eyecather

trouwtrends 2019 carte blanche bloemen

"Bloemen worden steeds meer de eyecatcher, de tijd waarin een klein boeketje op de tafel de standaard was ligt al even achter ons. De wilde bloementrend is wat aan het afzwakken en in de boeketten en bloemendecoratie duiken steeds vaker opvallende klassiekers zoals ranonkel, pioen (terug van nooit weggeweest) en dahlia's.

Daarnaast blijven ook grote dramatische bloemeninstallaties zoals hangende boeketten of cirkels boven de tafels en guirlandes populair.

Ook leuk is het gebruik van fruit in boeketten: bramen, frambozen en andere bessen zijn zo mooi van kleur en vorm dat ze een mooie match vormen met bloemen.

Qua kleurcombinaties denk ik dat we heel veel felle kleuren mogen verwachten, pasteltinten evolueren naar een combinatie van pastel met felle kleuren (babypink met koraaltinten), of pastel met donkere kleuren (dusty rose met aubergine). Ook voor in de bruidsboeketten zie ik veel groen in combinatie met dahlia’s of pioenen, met hier en daar nog enkele wilde bloemetjes in.

Bloemen nemen ook vaak het grootste deel van het budget in, maar zijn de investering meer dan waard, ze vormen altijd de finishing touch op een event."

2/

Breng de natuur naar binnen

trouwtrends 2019 carte blanche natuur binnen groen

"Ik verwacht ook veel meer groen zoals olijftakken, klimop, eucalyptus, varens, limoenblad, hop,...binnen te zien. Vaak komen ze nog mooier uit als je ze samen mixt en zelfs geen bloemen toevoegt. Het geheel geeft een frisse toets aan je feestlocatie én het ruikt nog eens lekker ook!"

3/

Glansrol voor kaarsen

trouwtrends 2019 carte blanche kaarsen

"Kaarsen in alle vormen en maten, in alle kleuren en geuren... Vooral die laatste zullen we dit jaar vaak zien. Wij werken er al een tijdje mee en ik denk dat ze vooral een meerwaarde vormen tijdens de kerkdienst, ceremonie en de receptie, maar niet aan tafel. Geuren en herinneringen zijn een match made in heaven en later voor het bruidspaar een leuke reminder aan hun mooiste dag wanneer ze een kaars met hun geur thuis aansteken.

Wij werken altijd met heel erg veel kaarsen en zullen dit in 2019 ook blijven doen. Er gaat vrijwel niets boven de kleur die het licht van een vlammetje geeft. Iedereen ziet er knapper uit en het zorgt voor instant gezelligheid."

4/

Foodsharing

"Meer en meer moeten we bij de tafelaankleding rekening houden met de mogelijkheid tot foodsharing. Als je hiervoor nauw samenwerkt met de cateraar kan het resultaat heel mooi zijn. Stel dat het paar voor een Italiaans getint huwelijk kiest, kunnen wij een deel van de bloemen vervangen door verse basilicum waarmee je het eten wat extra smaak geeft, mooie flessen met olijfolie en schaaltjes met fleur-de-sel, ... Een feest voor de ogen en de buik in één. Ook in 2019 verwacht ik dit nog meer te zien."

5/

Rijkelijke decoratie

carte blanche goud rijkelijke decoratie

"Bloemen zullen steeds meer deel gaan uitmaken van de decoratie.  Koper en roze goud verdwijnen stilletjesaan en maken plaats voor zilver en geel goud in combinatie met warme groene en rode tinten zoals robijnrood en smaragdgroen. Het wordt allemaal iets zwoeler worden dankzij het gebruik van diepe kleuren en rijkelijke decors."

6/

Ruwe locaties

trouwtrends 2019 carte blance industrieel

"De barnwedding was jarenlang enorm populair maar heeft zijn beste tijd gehad.  Feesten in industriële panden worden nog populairder in 2019, het is dan ook een locatie met heel veel mogelijkheden. Je kan het strak houden en met koude materialen werken maar je kan het ook super gezellig maken met duizenden kleine lichtjes, warme materialen en cozy lounge corners."

trouwtrends 2019 carte blanche locatie industrieel

"Daarnaast denk ik dat leegstaande panden (zoals oude boerderijen, oude kastelen, ...) liefst zo ruw mogelijk ook een opmars maken. Gewoon omdat ze op zich al heel wat sfeer uitademen en je ze met de juiste aankleding sprookjesachtig mooi maakt."

7/

Meer dan een feest

"Een huwelijksfeest is intussen zoveel meer geworden dan een feest, het gaat om het creëren van een ervaring die het koppel wil delen met hun gasten. Het gaan veel verder dan enkel de dag waarop het feest plaatsvindt.  Het hele gebeuren gaat van start bij   de save the date en eindigt bij het bedankkaartje. Een kleine reis die iedereen maakt op de roze wolk van het toekomstige echtpaar."

8/

Gastencadeau

trouwtrends 2019 carte blanche gastencadeau

"Bij deze ‘ervaring’ hoort voor ons een gastencadeau, een klein presentje om aan het einde van de avond mee te geven aan de gasten. Dat hoeft net duur te zijn, maar is liefst wel nuttig (of eetbaar). We proberen altijd te werken met een cadeautje dat volledig binnen het concept past en voor de gasten de kers op de taart is."

9/

Milieubewust

"Iedereen wordt milieubewuster en daar moeten wij als eventplanners zeker rekening mee houden en nieuwe alternatieven zoeken. We kunnen ervoor zorgen dat het eten lokaal en organisch is, gerecycleerd papier gebruiken voor het drukwerk, kiezen voor herbruikbare materialen, met stoffen servetten werken,...Hier willen ook wij in 2019 bewust werk van maken."

www.carteblancheje.be