10 dingen die je herkent als je in Leuven gestudeerd hebt

Geüpdatet op 13 september 2018 door Isabelle
10 dingen die je herkent als je in Leuven gestudeerd hebt

Of toch als je ergens rond 2012 afstudeerde, de wereld verandert snel…

1/
1.Wie heeft nood aan een uurwerk als de Beiaard om het kwartier de Reuzegom afspeelt? Zelfs in jaren van smartphones, fitbits en co hebben we nooit de nood gevoeld om het exacte uur te checken. Het is de vertrouwde beiaard die je vanuit de toren van de stadsbibliotheek laat weten hoe laat het is: collegetijd, of aperotijd! Tijdens het academiejaar wordt de beiaard ook twee keer per week live bespeeld en krijgt het studentenleven plots een betoverende soundtrack. Zo leuk, maar weinig die erbij stil staan.

2. Kater op vrijdag? Dikke pech, want vrijdag is brouwdag bij InBev en dat betekent dat de stad een opvallend gistgeurtje krijgt. In normale tijden geen probleem, maar wanneer je hoofd bonkt als vijftien beiaarden, je ogen geen licht verdragen, je maag eventjes niet meer weet waar hij precies in je lijf moet zitten en de geur van oud bier in je neus zit verankerd, kan die gistlucht af en toe voor een malaise zorgen…

Over geur gesproken: de best ruikende straat van Leuven is de Parijsstraat, waar het delicate bouquet van vers gebakken broodjes en street food je constant het water in de mond brengt.

Steek je hand op als je nooit geprobeerd hebt onder de benen van Dorre, het bakkersstandbeeld in de Vaartstraat, door te kruipen. Of een dronkemanspraatje te slaan met De Kotmadam op de Oude Markt. Of een stuk van je outfit aan Fonske gehangen. Lang verhaal kort: Leuven kent heel wat standbeelden en die zorgen in de vroege uurtjes voor extra randanimatie.

2/

Leuven studentenstad

Van de Oude Markt naar het Ladeuzeplein via de Parkstraat en het Sportkot bij Heverlee: als student stap je kilometers af in Leuven, maar al snel zal je alle binnenweggetjes en kortere routes via de aula’s kennen. Van het Ladeuzeplein naar de Oude Markt? Steek rechtenfacultait De Valk door, doe hetzelfde met het Sint-Theresiacollege aan de overkant, huppel over het hogeschoolplein en stap via de Naamsestraat de Oude Markt op. Voilà.

Het spreekt voor zich dat je in Leuven geen hakken draagt: eerdergenoemde kilometers plùs het feit dat zowat de hele binnenstad uit kasseien bestaat, maken het uiterst onaangenaam om een leven on high heels te leiden. Niet erg, als werkmens besteed je straks met een beetje (on)geluk vele uren per dag achter je bureau, perfect voor genadeloze stiletto’s…

Over de dress code gesproken: niemand die er nog van opkijkt wanneer er op maandag of dinsdag een uitgelaten horde clowns, cowboys, Romeinen, Harry Potters of ruimtevaarders -al dan niet met een lintje om de borst- over de straten loopt. Traditioneel zijn dat de clubavonden van de vele studentenverenigingen in Leuven, en die vinden een verkleedpartijtje of twee nu eenmaal leuk.

3/

leuven

Steek je hand op als je nooit in de Ali Baba belandde, dé nachtelijke snack bij uitstek op de Oude Markt en het decor van heel wat absurde toestanden eens de zon ondergaat. Zeveren tot diezelfde zon weer opkomt met een broodje Mitrailette in de ene en een Bicky burger in de andere hand, terwijl je wat frietjes met stoofvlees van je gesprekspartner probeert te stelen…alleen maar liefde voor deze plek!

Heel wat café’s in en rond de Oude Markt, beter bekend als de langste toog ter wereld, maar deze klassiekers hebben een VIP-status: de Ambiorix (den Ambi!), den Boule, de Bierkelder, de Seven Oaks (om net voor dageraad spijkers in een boomstam te kloppen, reuzeleuk…!), de Giraf, het Musicafé, de Albatros en de Rumba (waar in pre smartphone tijden een Photo Booth aan de muur hing, woehoew!).

Als je rond het Ladeuzeplein op kot zat, is de kans dat je Jeanne en Marcella Schollaert tegen het lijf hebt gelopen bijzonder groot. Wie? Jeanne en Marcella, één van de oudste duo's tweelingen ter wereld, die beroemd werd dankzij het TV-programma ‘Het Hart van Vlaanderen’. De zusjes wonen al decennialang in Leuven en doen nog alles zelf, van boodschappen doen tot huishouden. Ondergetekende kwam hun signature wolkenkapseltje en gecoördineerde outfits regelmatig tegen in de Match in de Bondgenotenlaan, waar spotte jij hen vaak?