Getest: Italiaans tafelen bij Capriani in Turnhout

Geüpdatet op 6 maart 2014 door ELLE België
Getest: Italiaans tafelen bij Capriani in Turnhout

_DSC6304

Een nieuwe hotspot waar je héérlijk en authentiek Italiaans kan tafelen? Dat vraagt om een test! Capriani opende de deuren op 6 februari laatstleden en is sinds zijn opening reeds uitgegroeid tot de place to be!

Ik heb een reservatie om 16u00 - een rustig uur om een hapje te eten - zou je denken. Wanneer ik binnenkom, is de zaak goed gevuld. Het personeel is druk in de weer maar alles verloopt van een leien dakje. De zaakvoerder, Avi Blits, verzekert me dat dit nog maar de stilte voor de storm is voor de drukke avondshift!

Avi vertelt me meer over zijn zaak: "De naam Capriani is eigenlijk een verwijzing naar de achternaam van de Italiaan Guiseppe Capriani, de uitvinder van rundscarpaccio. We brengen alle gerechten van de Italiaanse keuken op tafel: van pizza's, pasta's, lasagne tot entrecotes op Italiaanse wijze. We werken ook met veel streekproducten zoals bijvoorbeeld het brood op tafel. Alles is huisgemaakt en vers."

_DSC6278

_DSC6311

 

1/

Voetjes onder tafel, een glaasje bubbels als aperitief en ik ben er volledig klaar voor.

Het eerste proevertje is een smakelijk stukje focaccia met lookboter & paprika - een aperitiefhapje dat iedere klant hier voorgeschoteld krijgt bij een drankje, gratis. Het oogt mooier dan een borrelnootje en de smaak is uiteraard super lekker. Simpel maar heerlijk!

_DSC6265-2

2/

Het tweede bord is een verzameling van allemaal lekkere koude anti-pasti voorgerechten van de chef. Van links naar rechts: gegrilde scampi, gevulde paprika, bresaola (gedroogd rundsvlees), burrata (mozzarella), gevulde mosseltjes en parma. Pure keuken.

Avi vertelt me dat de burata op het bord niet zo evident is om te verkrijgen, de kaas komt van het stadje Andria in het zuid-oosten van Italië. Het is een kaas die gemaakt wordt van mozzarellakaas & room. In tegenstelling tot de klassieke mozzarella die wij allemaal kennen, is dit wel echt subliem: super zacht en romig. Ik lepel dan ook het laatste stukje burrata van het bord op. De rest van het voorgerecht smaakt ook naar meer. Misschien is het omdat ik de voorkennis heb dat alles vers aangeleverd wordt, maar zelfs de parmaham smaakt anders dan die van in de winkel. Een topper!

_DSC6268-2

_DSC6267

_DSC6268

3/

Next up: een tartaar van tonijn met een mix van mozzarella en stracciatella, afgewerkt met ajuin. Stracciatella blijkt ook heel vaak gebruikt te worden in de Italiaanse keuken, voornamelijk in de vorm van soep, kaas en uiteraard als ijscrème. Wanneer ik in de tartaar snij, valt hij zo uit elkaar, wat aantoont dat hij vers is.

_DSC6274_1

_DSC6274_2

 

4/

Het volgend bordje wordt geserveerd: een verrukkelijke pasta met rundscarpaccio en een romig parmezaans sausje. Ook is er aan de presentatie gedacht en dat weet ik te appreciëren. Ik moet het je haast niet meer vertellen, maar ook dit was weer een voltreffer. Eenvoudig maar meer moet dat absoluut niet zijn.

_DSC6323-3

_DSC6323-2

5/

Over naar het laatste gerecht van de avond - en dat is maar goed ook want mijn maag begint stilaan te protesteren wegens te veel. Het hoofdgerecht bestaat uit een tongrolletje met een lekkere tempura van groenten. Bij het aanschouwen van het laatste gerecht begin ik spontaan te watertanden en terecht. Mamma mia, nogmaals: heerlijk!

_DSC6332

_DSC6320

6/

Ik kan maar één ding concluderen: ik waande met vanavond echt in Italië. Een aanrader? Absoluut. Bovendien spreekt het interieur me ook aan, het is niet de klassieke inrichting van bij de Italiaan die wij zo kennen: antieke wijnflesjes aan het plafond en alles liefst gehuld in de Italiaanse landkleuren. De Italiaanse toets is hier subtiel aangebracht, zoals de tricolore op de menukaart en fotokaders die we kunnen associëren met la bella Italia.

_DSC6299

_DSC6263

_DSC6289

_DSC6293

_DSC6296

_DSC6283

_DSC6285

keuken

Vanaf € 20 per persoon

Grote Markt 74, 2300 Turnhout. (Tip: er is een privé-parking speciaal voorzien voor klanten, geef bij reservatie je nummerplaat door aan het personeel en je kan naast het restaurant parkeren)

(st. Oona Smet)