10 plekken waar je absoluut naartoe moet reizen in juni

Gepubliceerd op 28 mei 2018 door Isabelle
10 plekken waar je absoluut naartoe moet reizen in juni

Juni! De zomer is in het land, je velletje is alvast van spierwit naar bescheiden beige geëvolueerd en de zin om erop uit te trekken is gigantisch. Waar je deze maand het best heen reist voor een extra bruinlaagje en in de marge daarvan een onvergetelijke tijd? Op deze tien plekken scoor je deze maand het beste weer en de coolste activiteiten: 

De Zweedse archipel 

Je zou het woord “zomer” niet meteen associëren met Zweden en toch moet je in het meest noordelijke punt van het land zijn voor een goede portie zomerse fun. De archipel bestaat uit weelderige groene eilanden, waar het this rond deze tijd feesten geblazen is -want: de vreselijke winter is voorbij én er is haast 24/24 zonneschijn. Eind juni bereikt het feestgedruis haar toppunt met de Midzomer die in het hele land gevierd wordt met picknicks, festivals en sportieve competities. Het is ook de tijd waarin de archipel op haar meest idyllisch staat, denk ruige onbewoonde eilandjes, rotsachtige scheringen en wilde stranden -waar je trouwens kan zonnebaden in het gezelschap van een stel zeehonden! Onze tip: sla een visser aan de haak en verken al deze pracht en praal vanop een boot.

1/

De ABC-eilanden

Dacht je dat de Caraïben te duur voor je waren? Nu is het moment om te gaan! De eilandengroep worden in juni gemeden wegens grote kans op orkanen, maar de zogenaamde ABC-eilanden -oftewel Aruba, Bonaire en Curaçao- liggen net buiten het risicogebied. Je geniet er van een relatief droog seizoen met tropische temperaturen en prachtige natuur, maar aangezien het gros van de toeristen dat niet weet, is er opvallend minder volk in juni. Halveer de prijzen dus maar in hotels en restaurants en geniet van de rust op de idyllische eilanden. Aruba is het meest flashy eiland voor de drie en je kan er tot een gat in de nacht feesten op prachtige zandstranden, in Bonaire ga je voor een alternatieve, meer low-key manier van reizen in schattige boutique hotels en in Curuçao krijg je er een Nederlands sausje bij: er hangt een Europees déjà-vu sfeertje in de voormalige kolonie vol kleurrijke Nederlandse huisjes. Zon, zee, lekker eten én cultuur: waar wacht je nog op?

2/

Cappadocië (Turkije)

Je ziet het regelmatig voorbijkomen in je Instagram feed: beelden van kleurrijke ballonnen die bij zonsopgang massaal opstijgen uit een pastelkleurig maanlandschap. Doet het een belletje rinkelen? Gaat dus niet om een geretoucheerde filmscène, wel dagelijkse kost in Cappadocië, een prachtige streek in het Turkse Anatolië waar je eindeloos kan wandelen en glampen in prachtige steppelandschappen. De Romeinen, Grieken en Byzantijnen vonden het duizenden jaar geleden ook al prachtig en lieten er hun sporen na in de vorm van fresco’s, uitgehouwen kerken in de rotsen en andere mirakeltjes. In juni zijn de temperaturen er meer dan aangenaam, maar bereiken ze nog niet de haast onhoudbare hitte van de hoogzomermaanden. De perfecte setting dus voor hiken, fiets- of paardentochten door het magische decor. Van 14 tot 19 juni kan je er ook het legendarische muziek- en kunstfestival Cappadox bijwonen, het event waarbij de luchtballonnen opstijgen. 

3/

Mauritius

Juni is de allerbeste maand om het idyllische Mauritius te bezoeken: het natte cycloonseizoen is net achter de rug, de temperaturen zijn nog steeds tropisch, maar de felle wind die in juli en augustus over het Afrikaanse eiland waait, is nog niet opgekomen. Wat? Eindeloze zandstranden en kleurrijke koraalriffen aan de buitenkant van het eiland, weelderige regenwouden, bergen en wilde dieren eens je meer landinwaarts trekt. Naast haar weelderige natuur is Mauritius ook een trekpleister voor watersporten en zeilen, maar in juni krijg je er nog een extra speciale attractie bij: het is het seizoen van de races in de historische Champ de Mars hippodroom in Port Louis, waar locals en toeristen sinds 1812 voorzien van hun beste pak toestromen om bij een romantische picknick te genieten van de voorbijrazende paarden, de m’as-tu-vu en heel wat champagne. Yes, please!

4/

Ijsland

Juni is een topmaand om naar het hoge Noorden te reizen en Ijsland in het bijzonder oogt magisch: de temperaturen warmen op -het equivalent van onze lente-; het eiland is bedekt met de typische purperen lupine bloem en je spot in de verte nog restjes sneeuw op (ijs)bergtoppen. Zorgeloos zonnekloppen doe je hier (nog) niet, maar je kan zowat overal een heerlijke duik nemen in de warmwaterbronnen die het eiland rijk is. Zover voor het mooie decor, maar wat valt er te doen? Naast de gebruikelijke sportieve activiteiten, ook heel wat party potentieel: van 21 tot 24 juni vindt het Secret Solstice festival plaats. Je danst er de hele nacht (die eigenlijk een dag is) door op Clean Bandit, Gucci Mane, Goldlink, Slayer en opkomend supertalent Stormzy. Tip: begin je avontuur in dit kabaal en trek daarna noordwaarts om enkele dagen van de stilte en de overweldigende natuur te genieten. Zet ook je 4G aan, dit wìl je immers instant delen op Instagram.

5/

Kroatië

Luilekkeren en jetsetten aan de Dalmatische kust! Kroatië staat al enkele jaren op de radar als goedkoper, maar daarom niet minder leuk alternatief voor de Italiaanse rivierra. Het land wordt ’s zomers overrompeld door bright young things die overdag heerlijk luieren op de prachtige stranden of op een jacht, bij wijze van apero een design galerijtje of twee meepikken, vervolgens hun heil zoeken in een heerlijk visrestaurantje om uiteindelijk te eindigen in één van de vele extravagante clubs. Dit was je vakantie in een notendop, aanlokkelijk genoeg? In juni vinden er langs de kust ook verschillende beruchte strandfestivals plaats; bereid je voor op één gigantische, nooit eindigende Beach party waar internationaal gelauwerde DJ’s je doen dansen in openluchtclubs, op feestboten of zelfs geheime feesteilanden. Love International (27 juni tot 4 juli) en Hideout (25 juni tot 29 juni op het ”geheime” eiland Pag) zijn alvast toppers. 

6/

Kopenhagen

Eén van de meest onderschatte steden van Europa is Kopenhagen, een belachelijk coole plek waar je een hippie-happy leventje leidt van kuieren, food tasting en shoppen, met kronkelende grachten en kleurrijke herenhuizen als achtergrond. Denen zijn echte levensgenieters en je kan hier eindeloos smullen op één van de vele food markets of in een sterrenrestaurant (hallo Noma!), een frisse duik nemen in de haven, fietsen door de historische wijk of een attractie uittesten in Tivoli, ’s werelds oudste pretpark. Dat laatste ligt in het midden van de stad en is in haar bizarriteit een bezoekje meer dan waard. Lang verhaal kort: Kopenhagen is de ideale bestemming voor een laid-back citytripje waar calorieën tellen niet op het programma staat…