Dit zijn de 10 meest spraakmakende koninklijke huwelijken van de eeuw

Gepubliceerd op 18 mei 2018 door Maxine Detaellenaere
Dit zijn de 10 meest spraakmakende koninklijke huwelijken van de eeuw

Koninklijke huwelijken doen ons hart telkens sneller slaan: de imposante kathedraal, de prinsessenjurk, de kus op het balkon... we worden er helemaal week van in onze knieën. Maar niet alle royal weddings verlopen even vlekkeloos, soms gaan ze gepaard met behoorlijk wat obstakels en controverse.

Dit zijn de 10 meest spraakmakende koninklijke of prinselijke Europese huwelijken:

1/

Prins Charles en Camilla Parker-Bowles

huwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

Deze twee lovebirds vielen al in 1970 voor elkaar, lang voordat Diana ter sprake kwam. Maar omstandigheden dreven hen uit elkaar en Camilla stapte drie jaar later in het huwelijksbootje met Andrew Parker-Bowles. In 1977 ontmoet prins Charles de charismatische Diana, toen slechts 16 jaar, wanneer hij haar zus datet... Hij beindigt zijn relatie en maakt Diana het hof en huwt haar in 1981. Maar Charles en Camilla kunnen elkaar niet vergeten en beginnen een affaire, die Charles ook toegeeft in een interview. Ook Diana spreekt zich uit over de relatie, wanneer ze de beroemde woorden "We waren met drie in het huwelijk, dus het was een beetje druk". Zowel Charles als Camilla scheiden van hun partner. Maar in 1997 sterft Diana in een auto-ongeluk, terwijl ze achtervolgd wordt door de pers. Alle ogen zijn weer op Diana gericht, en Charles en Camilla beslissen om hun hernieuwde relatie uit het daglicht te houden. In 2005 stappen de star-crossed lovers eindelijk in het huwelijksbootje, al weigert de Queen aanwezig te zijn op het huwelijk.

2/

Prins Albert van Monaco en Charlene Wittstock

huwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

Volgens de legende zou Francesco Grimaldi, een nobelman uit Genua die Monaco veroverde in 1297, zo machtswellustig geworden zijn dat hij niet alleen zogenaamde ketters en heksen liet afslachten, maar ook zijn eigen geliefde liet kruisigen. Zij zou hem vervloekt hebben met de woorden: "Nooit zal een Grimaldi echt huwelijksgeluk kennen." Een uitspraak die voor heel wat Grimaldi's blijkt te kloppen. Zo ook het huwelijk van prins Albert en Charlene Wittstock. Prins Albert stond lang bekend als een playboy die schoonheden zoals Sharon Stone, Gwyneth Paltrow en Claudia Shiffer datete en ook twee onwettige kinderen verwekte. Toen hij op z'n 53 dan toch op één knie ging voor de Zuid-Afrikaanse Charlene Wittstock, bleek achteraf dat vlak voor het huwelijk de bruid cold feet kreeg en probeerde te ontsnappen naar Zuid-Afrika, wat tot heel wat speculatie leidde.

3/

Prins Edward en Wallis Simpson

huwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

Een Amerikaanse, tweemaal gescheiden burgervrouw die met hun kersverse koning ging trouwen, dat ging in 1936 vele bruggen te ver voor het Britse koningshuis. Koning Edward VIII werd dan ook op het matje geroepen door de regering en voor de keuze gesteld: het koningsschap of zijn relatie met Wallis Simpson. Waarop Edward VIII stelde dat hij zijn koninklijke taak niet zou kunnen volbrengen zonder de steun van de vrouw waar hij van hield. Hij trad nog geen jaar na zijn kroning af en huwde met zijn grote liefde, tot ongenoegen van heel Groot-Brittanië.

4/

Prins Rainier van Monaco en Grace Kelly

huwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

Een glamoureuze Hollywoodster die de bruid wordt van de prins van een piepklein koninkrijkje aan de Middellandse Zee... het lijkt een filmscenario maar voor actrice Grace Kelly werd het realiteit. Kelly, die op het moment van haar trouw wereldberoemd was en beschouwd werd als een van de mooiste vrouwen ter wereld kreeg een absoluut sprookjeshuwelijk dat het huwelijk van de eeuw werd genoemd. De blozende bruid zag er adembenemend uit in een iconische jurk. Ook de gastenlijst barstte van de sterren zoals Cary Grant, Aristotle Onassis, Ava Gardner en Gloria Swanson. Helaas kwam aan het huwelijk driest ten einde toen Kelly in 1982 een lichte hartaanval kreeg achter het stuur en de afgrond inreed, met. Haar jongste dochter Stephanie, die naast haar in de auto zat, overleefde het ongeval, maar Kelly stierf de opeenvolgende nacht.

5/

Leopold III en Lilian Baels

huwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

In 1935 verliest de Belgische koning Leopold III zijn bloedmooie echtgenote Astrid in een tragisch auto-ongeval. Op 34-jarige leeftijd blijft hij gebroken achter met drie jonge kinderen: Josephine-Charlotte, Boudewijn en Albert. Zijn moeder Elizabeth probeert de rouwende koning afleiding te bezorgen. Ze stelt hem voor aan Lilian Baels en algauw slaat de vonk over. Zes jaar later stapt Leopold III in het huwelijksbootje met Lilian, maar dit veroorzaakt heel wat controverse bij het Belgische volk. Niet alleen omdat hun geliefde koningin Astrid nog maar enkele jaren gestorven was, maar ook omdat Lilian een burgermeisje is. Ze krijgt de titel Prinses van Retie, op voorwaarde dat ze nooit koningin zal worden en ook haar kinderen zullen nooit aanspraak maken op de troon.

6/
Prins Willem-Alexander en Maxima Zorreguieta

huwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

Het is moeilijk te geloven dat wanneer je de goedlachse en geliefde Willem-Alexander en Maxima ziet, er aanstoot werd gemaakt aan hun huwelijk. Dat kwam door het duistere verleden van de Argentijnse Maxima. Haar vader, Jorge Zorreguieta had namelijk een hoge politieke functie tijdens een bloedig regime in haar geboorteland. Als gevolg daarvan kreeg papa Zorreguieta geen huwelijksuitnodiging in de bus.

7/

Koningin Beatrix en prins Claus van Amsberghuwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

Ook prins Claus, de echtgenoot van koningin Beatrix, kent een wel erg donker verleden. Voor hij de toekomstige koningin van Nederland leerde kenden, maakte hij als Duitser deel uit van de Hitlerjugend. Ook vocht hij tijdens de tweede wereldoorlog aan de kant van de Duitsers, al beweert hij nooit een schot te hebben gelost. Toen de twee hun verloving bekendmaakten in 1965 , zat deze oorlog bij heel wat Nederlanders nog vers in het geheugen met als gevolg heel wat verbolgen reacties. Er verschenen hakenkruizen in het straatbeeld en er werd met stenen gesmeten naar het verloofde paar tijdens een bezoek aan de Jaarbeurs. De Nederlandse regering debatteerde hevig over de kwestie, maar het huwelijk werd goedgekeurd toen een historicus aantoonde dat Claus geen enkele oorlogsmisdaad had gepleegd.

8/

Prins Carl Philip van Zweden en Sofia Hellqvist

huwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

De tijd dat prinsen verplicht met een lid van de adel moesten trouwen ligt al even achter ons. Maar toch schoffeerde prins Carl Philip het Zweedse volk, toen hij viel voor lingeriemodel en reality-ster Sofia Hellqvist. Algauw doken ook topless foto's van de toekomstige royal op, maar de tortelduifjes trokken zich niets aan van de talrijke toornige reacties en stapten in 2015 dan toch in het huwelijksbootje.

9/

Johan Friso en Mabel Wisse Smit

huwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

Als prins verliefd worden op de ex van een beruchte topcrimineel, het zal je maar overkomen. Dat gebeurde nochtans wanneer de Nederlandse prins Johan Friso zijn toekomstige vrouw Mabel Wisse Smit leerde kennen. Bleek dat ze in het verleden een relatie had gehad met de drugsbaron Klaas Bruinsma, die er niet voor terug deinsde om rivalen te laten liquideren. De Nederlandse regering weigerde vervolgens akkoord te gaan met het huwelijk. Johan Friso gaf daarom zijn prinsentitel op en behoort sinds zijn huwelijk niet meer tot het koninklijk huis van Nederland.

10/

Prins Ernst-August Jr. en Ekaterina Malysheva

huwelijk, royal, wedding, koninklijk, schandaal, spraakmakend

Toen prins Ernst-August Jr., de stiefzoon van prinses Caroline van Monaco, in het huwelijksbootje stapte met modeontwerpster Ekaterina Malysheva leidde dat tot een dispuut met zijn vader. Die vond namelijk dat zijn bruidskeuze de familiebezittingen van de Hanovers in gevaar bracht en weigerde toestemming te geven voor de trouwpartij. Toen Ernst-August Jr. toch doorging met het huwelijk, viel hij niet te vermurwen en stuurde hij zijn kat.