Is intieme cosmetica the next best thing in beautyland?

Geüpdatet op 7 mei 2019 door Laure Vandendaele
Is intieme cosmetica the next best thing in beautyland?

Van schaamhaarolie tot een highlighter voor je vagina: de beautywereld heeft haar pijlen op jouw intieme zone gericht. En dat is volgens gynaecologen niet altijd een goede zaak.

In 2010 sloeg actrice Jennifer Love Hewitt de wereld - maar toch vooral presentator Conan O'Brien met verstomming door in zijn talkshow te onthullen dat ze haar 'lady parts' regelmatig met blinkende steentjes liet versieren. "Een schitterend geheimpje in mijn slipje", zo noemde ze haar vajazzlede vagina. Het fragment over Hewitt's schitterschede ging de wereld rond maar de hele vajazzling-trend raakte snel in de vergetelheid. Dat was op zich geen slechte zaak, zo heeft de 'feather extension' wat gezelschap in de grote vergeetput der idiote beautytrends. In de jaren die volgden lag de focus van de beauty-industrie vooral op volle wenkbrauwen en het verkrijgen van een perfect egaal huidje maar afgelopen zomer liet het segment van de beautywereld dat zich op de 'hooha' (Chrissy Teigen haar woorden, niet de onze) richt opnieuw van zich horen.

Is intieme cosmetica the next best thing in beautyland? - 1

Zo lanceerde het Deense merk The Perfect V een aantal producten die je 'V' (ja, dat is je vagina) jonger, beter en mooier moeten maken. "We waxen, we scheren, we piercen en we tatoeëren onze vagina. We komen er soms zelfs mee in de zon! En toch verwachten we dat het er goed blijft uitzien?", lazen we op de site. "De delicate huid van ons gezicht en decolleté krijgt dag en nacht onze aandacht, maar onze 'v' zien we vaak schromelijk over het hoofd." Om dit probleem de wereld uit te helpen, ontwikkelde Avonda Urben een reeks producten waaronder een hydraterende crème en een exfoliërende srub die de huid van de vagina in topvorm moet krijgen. Het product dat met alle media-aandacht ging lopen was ongetwijfeld de Very V Luminizer ofte een highlighter voor je vagina. Die - zo staat op de site te lezen - voegt met zijn regenboogglans extra schoonheid aan 'de v' toe." Ook oneffenheden van de huid worden dankzij de glanzende crème met vitamine E en vlierbloesems weggewerkt. Meer dan een beetje highlighter op de bikinilijn en de zichtbare huid van de V-zone te smeren is er niet aan om het gewenste resultaat te verkrijgen.

LEES OOK: de vajacial: de facial voor je schaamstreek

De schoonheid van seks

miss vivien after party restorative gel
De producten van Miss Vivien zijn voorlopig enkel online verkrijgbaar.

Ook Viviana Torres verdiepte zich de afgelopen jaren in de regio down under. Dat resulteerde in Miss Vivien, een gamma luxueuze en gespecialiseerde producten die de kloof tussen de traditionele erotische producten en luxe skincare moet dichten. Met andere woorden: glijmiddel dat de boel smeert én ook nog eens verzorgt. Naast 'lubracants' ontwikkelde Torres ook een massaggel met diamantpoeder (om je in de stemming te brengen) én - meer opvallend - een 'After Party Restorative Gel' met organische aloë vera en rozebottelolie om je delicate regio na de daad te kalmeren, hydrateren en herstellen. Mocht dat nodig zijn. Heb je een wild weekendje weg op de agenda staan? Dan heeft Miss Vivien een 'Weekend Party Rock Pack' met daarin alle productjes om je intieme zone voor, tijdens en na de daad te soigneren. Have fun!

Voor de fur

vagina beauty fur oil emma watson
Fur Oil van Fur

Waxsalons draaien overuren en heel wat vrouwen laten hun schaamhaar permanent weg laseren maar de recente feministische golf bracht ook wat rust in de slip met zich mee.  Onder meer Gwyneth 'Seventies Vibe' Paltrow, Amber 'Bring The Bush Back' Rose en model Ashley 'I Rock a Full Bush' Graham laten de natuur zijn gangetje gaan en praten vrijuit over hun 'full bush'. Maar het is niet omdat er geen waxstrips of laser aan de pas komt, dat hun 'lady garden' onaangeroerd blijft. Zowel Ellen DeGeneres als Emma Watson verklaarden in een interview hun liefde de Fur Oil, een luxueuze schaamhaarolie die Watson over haar hele lichaam 'van mijn wenkbrauwen tot mijn schaamhaar' gebruikt. Naast schaamhaarolie heeft het Britse merk 'Fur' ook nog andere specifieke producten voor de V-zone (zoals een concentraat tegen ingegroeide haartjes ) in het gamma zitten. "We merkten dat de beschikbare producten niet aansloten bij het huidige schaamhaarklimaat', zegt mede-oprichtster Lillian Tung in de Britse ELLE. "De ingrediënten waren te hard, de verpakkingen niet erg verfijnd en de focus lag steeds om het 'verwijderen van haar'. Alsof het hebben van haar het grote probleem is." Dat beaamt ook gynaecoloog Tinneke De Souter. "Tegen dat een patiënt opnieuw aangekleed is, weet ik al niet meer hoe de 'schaamhaarcoupe' eruit zag. Wel merk ik dat volledig ontharen tegenwoordig nog maar zelden voorkomt, wat misschien een goede evolutie is. 'Schaam' haar is een lelijk woord en het absoluut geen haar waarover je moet schamen. Wel is het religiegebonden. Moslima's zijn bijvoorbeeld wel altijd geschoren of gewaxt. Zij doen dit uit hygiënische overwegingen hoewel het medisch gezien zeker niet beter is om geen schaamhaar te hebben."

Overbodig

Smeren ten zuiden van de navel mag dan wel 'in' zijn, nodig is het volgens dokter De Souter niet. "Een olie lijkt me geen kwaad te kunnen, maar het lijkt me totaal overbodig. Ik denk dat er weinig vrouwen zich zorgen maken over al dan niet krullend schaamhaar."
Dat de media vrouwen richting waxsalon zou drijven, lijkt De Souter sterk overdreven. "Mijn idee is net dat veel vrouwen tegenwoordig zeer goed geïnformeerd zijn door magazines. Daarin l zen ze vaak verhalen over vrouwen met problemen, wat hen net helpt hun eigen lichaam in perspectief te plaatsen.Ik merk ook dat vrouwen gemakkelijk onderling intieme zaken bespreken en zelfs vagina's met elkaar vergelijken, wat hen een realistischer beeld oplevert dan vroeger het geval was."