6 dingen die je moet weten over permanente ontharing

Geüpdatet op 30 maart 2023 door Laure Vandendaele Foto’s: Shutterstock
6 dingen die je moet weten over permanente ontharing Launchmetrics Spotlight

Is permanente ontharing met een laser de weg naar een scheer- of waxvrij bestaan?

Als Kim Kardashian geen ontsierend haartje op haar lichaam heeft, is dat te danken aan een intensieve behandeling met lasers. De realityster is bijgevolg 'zo glad als een zeehondje' (haar woorden) en moet nimmer nog aan de slag met een scheermesje. Zelfs de 'babyhairs' op haar haarlijn moesten er enkele jaren geleden aan geloven. Permanente laserontharing zit in de lift maar dat betekent niet dat je de behandeling zomaar door iedereen kan laten uitvoeren. 'Het is belangrijk dat ook laserbehandelingen binnen een medisch kader gebeuren', stelt Karin Sels van Medic Skin Care. 'Een laser van twijfelachtige kwaliteit kan in combinatie met een onervaren gebruiker ernstige gevolgen hebben.' Ook de ontharingsapparaten voor thuisgebruik vindt Sels maar niets. 'Het zou me verbazen mochten die effectief iets doen. Ze zijn de investering dan ook niet waard.' Sels investeerde zelf in een state of the art laser die met elk haartje op je lichaam komaf maakt. Op zoek naar een haarvrij bestaan zetten wij de laserbril op en gingen de kleren uit. Maar wat moet je weten voor jij eraan begint?

Wat is een laserontharing?

Een laser is licht met een bepaalde golflengte. Een hoge golflengte kan rimpels of littekens op de huid wegwerken terwijl een lagere golflengte invloed heeft op het bloed en daardoor kan helpen bij spataders. Een nog lagere golflengte is geschikt voor haar. De laserstraal verhit het pigment van het haar in het haarzakje. Door verhitting gaat het haarzakje kapot en kan er dus geen haar meer groeien. Aangezien een haar alleen pigment heeft in het haarzakje tijdens de groeifase, moet de behandeling verschillende keren herhaald worden. Op volgroeide haren of haren in de rustfase heeft de laser namelijk geen effect.

permanente ontharing
Imaxtree

Hoe werkt permanente ontharing?

De te behandelen zones (in mijn geval bikinilijn en oksels) worden ingesmeerd met een dikke laag transparante pasta. (en zo hebben we meteen nog een toepassing voor vaseline gevonden!) Daarna wordt de intensiteit van de laser ingesteld op het display van het magazine, zetten zowel ik als de behandelaar de bril op en kan er geflitst worden. Dat gebeurt door de kop van de laser over het te behandelen stukje huid te laten glijden. Op elk stukje huid wordt er ongeveer een seconde geflitst. Omdat het om een kleine oppervlakte gaat en omdat de laser snel en effectief werkt, duurt de behandeling niet lang. En dat is maar goed ook want...

Het doet pijn

Ik wou dat ik kon zeggen dat de sessie pijnloos verliep maar dat is helemaal niet het geval. Wie zich wil laten lazeren moet - euh - haar op zijn of haar tanden hebben. Sommigen ervaren iedere flits alsof er met een naald in de huid wordt gestoken of als een gespannen elastiek die op de huid ketst. Nou, was het dat maar, denk ik dan. Al hangt veel af van de zone die je laat laseren natuurlijk. Ik kan me inbeelden dat zo'n laser op je benen onaangenaam voelt maar te verdragen is. Op de gevoelige huid langs de bikinilijn was dat net iets minder het geval. Ook bij het flitsen van de oksels moest ik de pijn verbijten en sprongen de tranen me in de ogen. Er zit niets anders op dan de pijn te doorstaan, na iedere behandeling ben je die trouwens weer vergeten, pas de volgende keer denk je weer: 'f*ck, waar ben ik toch aan begonnen! 'Het werkt niet bij iedereen

Niet iedereen kan zich laten laseren. Zo heeft de laser bijvoorbeeld geen impact op blonde of witte haartjes omdat die geen pigment bevatten. Ook op een donkere huid kan niet goed geflitst worden.  De combinatie van een bleke huid en donkere haartjes (veel pigment) laat zich dan weer perfect behandelen. Komt er na de flits een wit bultje rond het haartje, dan heeft de laser zijn werk goed gedaan.

Je moet geduld hebben

Tussen elke behandeling zit zes weken en je hebt ongeveer zes tot acht behandelingen nodig om een zone haarvrij te krijgen. Wie kan rekenen, weet dus dat het wel even kan duren voor je dat scheermes voorgoed in de vuilbak kan keilen. Flitsen gebeurt op een geschoren huid waardoor het resultaat van een eerste sessie pas na enkele dagen zichtbaar is. De haartjes met beschadigde haarzakjes groeien heel zacht terug en vallen daarna gewoon uit. Na drie behandelingen op de bikinilijn is de haargroei al duidelijk verminderd maar ik heb nog lang niet het gewenste resultaat. Het resultaat van twee keer op de oksels flitsen is verwaarloosbaar. Tussen de sessies door mag je de huid niet laten waxen, enkel scheren waardoor je op de weg naar een haarvrij bestaat nooit erg lang haarvrij bent. Permanente ontharing is dus een werk van lange adem.

Hoeveel kost laserontharing?

Oksels - vanaf €180
Bikini - vanaf  €180

Afspraak en meer info via medicskincare.be