Reisplannen? Dit zijn de mooiste cabins in de natuur

Geüpdatet op 15 december 2017 door Laure Vandendaele
Reisplannen? Dit zijn de  mooiste cabins in de natuur

Maria en Jozef waren hun tijd ver vooruit. Overnachten in een (gepimpte) stal, met nul sterren comfort en vijf sterren natuur? Het is helemaal hot. Eenvoudige cabins met zicht op ruige landschappen behoren tot dé reistrends van 2018. In Mountain View (Lannoo) tipt reisjournalist Sebastiaan Bedaux de mooiste vakantiehuisjes voor een nachtje schuren. Architecturaal verantwoord en al.

Met zicht op de Eyjafjallajökull

cabins mountain view fagrabrekka guesthouse ijsland

Een hip houten huisje van 30 vierkante meter, terras eromheen en een paar designmeubels erin. De succesformule van Fagrabrekka Guesthouse lijkt verdacht eenvoudig. Het belangrijkste element is echter de ligging: boven een rivier, in een desolaat Zuid-IJslands landschap, en met zicht op vulkanen.

NAAM: Fagrabrekka Guesthouse
LOCATIE: Hella, IJsland
PRIJS: vanaf 160 euro per nacht
CAPACITEIT: 2 personen
BOEKEN: fagrabrekka.is en booking.com

Wat doe je als IJslander met een flink stuk grond in een van de mooiste streken van het land? Juist, je profiteert van de toeristische hausse in IJsland en poot vier houten  huisjes neer op de plek met het mooiste uitzicht. Dat levert dan Fagrabrekka Guesthouse op, dat in juli voor het eerst gasten ontving en op enkele maanden tijd een (volledig terechte) beoordeling van 9.9 op booking.com scoorde. Gasten zijn dolenthousiast over de bijzonder sympathieke eigenares en uitbaatster Ragnhildur, over het gezonde ontbijt dat zij serveert, over het comfort en de stijl van de cabins, over de fantastische paardenboerderij waar de vier cabins bij horen over de stilte, het landschap...

De vier cabins van Fagrabrekka zijn eigenlijk minisuites in aparte huisjes, elk met een eigen veranda, badkamer en kitchenette. Aan de muur hangt een flatscreen die enkel Netflix aanbiedt, maar voor het echte visuele spektakel kijk je gewoon door de grote ramen aan de achterkant. Met wat geluk laat de aurora borealis zich zien boven zuidelijk IJsland, en anders zorgen Rauðilækur (het riviertje onderaan) en de vulkanen Hekla en Eyjafjallajökull wel voor een portie onwerkelijke en deugddoende natuurpracht.

Fagrabrekka Guesthouse ligt op een gigantische boerderij Sydri-Raudelaekur, een plek waar IJslandse paarden gekweekt worden. De boerderij is fantastisch gelegen om haast alle schatten van zuidelijk IJsland te ontdekken. Het is een uurtje rijden naar de populaire Golden Circle (met Gullfoss? Geysir en Þingvellir als hoogtepunten), een half uurtje tot de bekende waterval Seljalandsfoss, en op iets meer dan zestig minuten sta je op het zwarte zandstrand van Reynisfjara. Kortom: een absolute aanrader.

Meer over IJsland weten? 7 redenen om IJsland te bezoeken

1/

Venster op de Noorse natuur

cabins noorwegen

Hoe bouw je een oude koeienschuur het makkelijkst om tot een hip verblijf? Volgens architectenbureau OPA Form door er een nieuwe houten module in te plaatsen. Een back-to-basics module met één bijzonder raam dat uitkijkt op een spectaculair stukje Noorwegen.

Naam: Tråfjosen
Locatie: Voss, Noorwegen
Prijs: vanaf 85 euro per nacht
Capaciteit: 1-4 personen
Boeken: www.myrkdalen.no

Het concept van dit vakantiehuisje is simpel. De uitspraak - met de kleine bolletje op de letter a - is een stukje ingewikkelder. Tråfjosen is een houten huisje die geplaatst werd in een oude Noorse schuur die in de zomermaanden gebruikt werd om de koeien te verzamelen en te melken. Die koeien hebben al meer dan veertig jaar lang geen poot meer in de schuur gezet, maar van leegstand is sinds kort ook geen sprake meer. Architectenbureau OPA Form plaatste in het zuidelijke gedeelte van de schuur – vlak naast het originele gedeelte met de nog intacte leistenen platen – een nieuwe module waarin vier avontuurlijke reizigers kunnen overnachten. Zonder stromend water, zonder elektriciteit en zonder keuken komen er in Tråfjosen niet al te veel sterren aan te pas, maar voor het ultieme comfort boek je deze unieke cabin niet. Tenzij je de luxe van de immense sterrenhemel, het unieke uitzicht op de bergen en het fjordenlanschap, de rust en stilte van de Noorse natuur weet te appreciëren.

Tråfjosen ligt in Myrkdalen Mountain Resort, het grootste skigebied in het westen van Noorwegen en prachtig gelegen in het hart van het fjordenlandschap. De meeste toeristen verblijven hier in het Myrkdalen Hotel dat naast trendy uitgeruste kamers en appartementen ook drie restaurants aanbiedt, een luxe waar de tijdelijke bewoners van Tråfjosen alleen maar van kunnen dromen. Koken mag er enkel buiten de schuur en op een zelf mee te brengen vuurtje. Voedsel, water en slaapzakken moeten ook zelf meegenomen worden. De houten module van Tråfjosen is namelijk alleen voorzien van zeer basic bedden, eerder geïnspireerd op de Japanse tatami-matten, kaarsen en een koffiepot. In ruil voor het gebrek aan comfort worden de gasten hier getrakteerd op een unieke ‘kampeerervaring’ in de Noorse natuur. Het ene – wel heel bijzondere – raam biedt uitzicht op de bossen en bergen van Myrkdalen en omstreken. In de wintermaanden bieden de 28 kilometer aan pistes en de hoge sneeuwzekerheid een fantastische afleiding voor wintersporters, terwijl het gebied in de zomermaanden een mekka is voor wandelaars, mountainbikers en adrenalinejunkies. Op zo’n veertig minuten rijden van Myrkdalen ligt de Sognefjord, de langste en diepste fjord in Noorwegen. Op haar diepste punt is de Sognefjord meer dan 1.300 meter diep, en de bergen aan weerszijden van de fjord rijzen soms wel 1.700 meter uit het water omhoog. De smalste en meeste beroemde zijarm van deze fjord, de Nærøyfjord (UNESCO Werelderfgoed), is op zijn smalste punt maar 250 meter breed. Andere bekende en pittoreske zijarmen van de Sognefjord zijn de Lusterfjord, de Fjærlandsfjord en de Finnafjord. Deze fjorden hebben vaak een prachtige smaragdgroene kleur dankzij het smeltwater van de gletsjers.

2/

Gered van de sloop

Op de steile helling van het Zwitserse Eringerdal (Val d'Hérens) staan eeuwenoude dorpen, met typische huizen waar de tand des tijds aan heeft geknabbeld. Gelukkig is er architectuurmecenas Olivier Cheseaux om een stukje lokale geschiedenis te pimpen en naar de 21ste eeuw te brengen.

NAAM: abako'lodge
LOCATIE: Evolène, Zwitserland
PRIJS: vanaf 200 euro per nacht voor twee personen
CAPACITEIT: 2-6 personen
BOEKEN: slowholidayhomes.com en anakolodge.ch

De 7 vakantiehuisjes die samen anako'lodge vormen zijn prachtige voorbeelden van lokale (landbouw)architectuur, zoals je die in Zwitserse dorpjes kunt verwachten. Een toevallige passant ziet in de oude schuren (of 'mayens') met hun vermeende uiterlijk wellicht ideale plekken om vee in te brengen, maar wie de sleutel in ontvangst neemt, zal verrast worden. Binnenin creëerde de architect zeven bijzonder hippe, retromoderne interieurs, met gezandstraalde betonnen plafonds en houten vloeren - of omgekeerd.

Alle houten elementen zijn gemaakt ui gerecupereerd hout. Want in het Eringerdal wordt niets weggegooid, zeker geen stukjes erfgoed!

De hippe stallen van de anako'lodge hebben allemaal een lokale naam en een eigen karakter. Inde 'Mayen à Jean' kunnen zes gasten overnachten in een 'rustiek chic' interieur met één dubbele slaapkamer en een slaapzaaltje. Mosterdkleurige fauteuils, kleurrijke designstoelen, een formica tafeltje en een Cassina-sofa en nog wat alpine kunstwerken aan de muur zorgden hier voor de sfeer. De 'Mayen à Olivier' en die van Henri zijn voor maximum twee personen, terwijl de 'Mayen à Joseph' met haar twee dubbele slaapkamers en slaapzaal is geschikt voor twaalf. Eén ding hebben de zeven schuren gemeen: ze bieden allemaal hedendaags comfort met een twist van eenvoudig maar warm en emotioneel design. En ook niet onbelangrijk: ze kijken allemaal uit op het Eringerdal, dat zich uitstrekt van het Rhônedal bij Sitten tot aan de voet van vier bergen. Van hieruit maak je makkelijk uitstapjes naar de hoogste stuwdam ter wereld, het groene ketekdal of de piramiden van Euseigne, steile torens van gesteente afgewerkt met rotsblokken. Voor wintersporters een absolute droombestemming met eindeloos, sneeuwzeker skiplezier en mogelijkheden tot offpisteskiën.

3/

Houten konijnenhol

Geen bedden en beddengoed, geen toilet, stromend water noch elektriciteit. Dat klinkt niet als de perfecte vakantiewoning. Toch is Tubakuba, hoog boven de Noorse stad bergen een absolute aanrader. Al was het maar vanwege het opmerkelijke design en het uitzicht. En de prijs per nacht natuurlijk.

NAAM: Tubakuba
LOCATIE: Bergen, Noorwegen
PRIJS: gratis
CAPACCITEIT: 2 volwassenen en drie kinderen (eentje moet jonger dan 15 zijn)
BOEKEN: bergen.kommune.no

Wat krijg je als je een groep architectuurstudenten (onder leiding van een architect van OPA Form) iets laat ontwerpen dat kinderen zin moet geven om de Noorse natuur te ontdekken? 's Werelds mooist ontworpen konijnenhol, tiens! Tubakuba is een houten hut in de bergen vlak buiten Bergen, bedoeld als architecturaal verantwoord alternatief voor een tent, met een vergelijkbaar comfortniveau. Ofte: geen stromend water of elektriciteit, geen bedden, geen handdoeken, geen toilet, geen potten en pannen...Tubakuba-logees moeten alles zelf meenemen, behalve dat toilet, dat staat iets verderop bij het naburige kinderdagverblijf. Deze houten kubus van slechts veertien vierkante meter focust op de fantastische ligging in de brute natuur, het weidse uitzicht op de stad en de 'back-to-basics' lifestyle.

De bijzondere ingang van Tubakuba, gemaakt van geplooid Noors dennenhout, doet denken aan de hoorn van een tuba. Wie door de tubatunnel klautert, komt terecht in een sober interieur vol multiplex en lariks met als speerpunt de glazen wand met het spectaculaire uitzicht.

Tubakuba is de enige 'off-the-grid'-hotelkamer in heel Bergen en ligt op een boogschut van het stadscentrum. Elke vijftien tot dertig minuten sjokt de iconische Fløibanen over Mount Fløyen, de thuisbasis van Tubakuba. Een auto heb je dus zelfs niet nodig om deze houten hut te bereiken. Natuurliefhebbers kunnen in de buurt genieten van de schitterende fjorden, watervallen, gletsjers, bergen en bossen. Wat wil een toerist nog meer?

LEES OOK: 7 fantastische citytrip bestemmingen voor 2018

cabins moutain vieuw sebastiaan bedaux lannoo

Nog meer inspiratie vind je 'Mountain View' van Sebastiaan Bedaux, uitgegeven bij Lannoo, € 34,99. Misschien nog een leuke tip voor onder de kerstboom?