7 redenen om Ijsland te ontdekken

Gepubliceerd op 30 juni 2016 door Tine
7 redenen om Ijsland te ontdekken

"Verliezen van een land dat meer vulkanen telt dan profvoetballers…” Engeland likt zijn wonden na de vernederende nederlaag tegen underdog IJsland dat zich nu al kampioen waant. Neem zelf de proef op de som en ontdek IJsland met deze zeven bucketlist toppers.

 

 1. In De Ban Van De Ring

Indebanvandering

Met zijn totale oppervlakte van 103 000 km2 - ruim drie keer de oppervlakte België - en amper 330 000 inwoners - ongeveer twee keer de populatie van Brussel - is IJsland officieel het dunst bevolkste land van Europa. Eén ringweg - de zogenaamde Route 1 - loopt als een lus rond het eiland, zodat verloren rijden zelfs voor de grootste kaartanalfabeet quasi onmogelijk is. Een volledige rondrit - goed voor zo’n 1300 kilometer dwars door Middle-Earth, of zo lijkt het wel - leidt langs desolate lavavelden, actieve vulkanen, stomende geisers, grillige rotsformaties, oeroude gletsjers en waanzinnige watervallen. Een avontuurlijke excursie door het échte Hobbit-gebied is niet enkel bucketlistvoer voor fanatieke fantasyfans. Had je eerder een off-roadtrip in gedachten? Dan is een 4X4 discovery tour in een monsterjeep, inclusief ervaren chauffeur, de aangewezen formule.

icelandunlimited.is

1/

2. Fantasy meets non-fiction

FantasyMeetsNon-Fiction

Brute oerkracht versus adembenemende natuurpracht.IJsland, aka het land van vuur en ijs, is een land van extremen. Gletsjers en geisers, buitenaardse landschappen en apocalyptische panorama’s met door de natuur geregisseerde visual effects zoals het noorderlicht: Ijsland is pure science fiction, maar dan in het echt. Geen wonder dat location scouts uit Hollywood hier permanent hun tenten opslaan. Een selectie van de meest surrealistische filmlocaties:

- 'The Secret Life Of Walter Mitty' met Ben Stiller is grotendeels opgenomen op Snæfellsnes, het grootste schiereiland van IJsland dat ingeklemd is tussen de Faxaflói baai in het zuiden en Breiðafjörður in het noorden.

- 'Oblivion', de sciencefictionprent met Tom Cruise speelt zich af tegen de Kirkjufell, kerkberg. Deze sculpturale berg is de spectaculairste landmark van Grundarfjörður. Een glooiend wandelpad voert langs adembenemende vergezichten, maar de finale klim naar de top onderneem je het best met een ervaren gids.

- Vatnajökull, het bergachtige gebied van zuidoost-IJsland vormt Europa’s grootste gletsjer. De reusachtige ijsvlakte fungeerde onder andere als het decor voor ‘North of the Wall’ in Game of Thrones en de actiefilm Batman Begins

2/

 1. Cult rocks

  shutterstock_227618434

In de meest zuidelijke uithoek van Ijsland liggen de gitzwarte lavastranden van Reynisfjara beach. Met zijn talrijke inhammen en steile kliffen is de woeste kuststrook een favoriete pitstop voor grote kolonies zeevogels, zoals papegaaiduikers, het nationale symbool van IJsland. In het minuscule vissersdorpje Vík zie je de mythische basaltrotsen van Reynisdrangar oprijzen uit de oceaan. Volgens de eeuwenoude legende zijn de zwarte monolieten restanten van een driemaster die door trollen uit de zee werd getrokken. Toen de trollen door het zonlicht werden verrast, versteenden ze samen met het schip. Vandaag staan de cultrotsen op de shortlist van de meest gefotografeerde natuurfenomenen in Ijsland.

vik.is

3/

 1. Cirkelen boven een vulkaankrater

  10-1443508804-a

Ooit al eens een vulkaan in de mond gekeken? Een waterval vanuit vogelperspectief gezien. De uitgestrektheid van een gletsjer waargenomen? Een helicoptervlucht boven Ijsland is een onvergetelijke ervaring en staat niet voor niets bovenaan in menig droomfactorlijstje. Vanuit de lucht ervaar je de ruwe ongereptheid en buitengewone schoonheid van het eiland. Een prijzige maar niet te missen once in a lifetime.

helicopter.is

4/

 1. In snowmodus

  Schermafbeelding 2016-06-30 om 12.13.41

Een safari met de snowmobile is de beste manier om de gletsjers van IJsland te verkennen. Na een instructieronde en een testritje met de sneeuwscooter – gas geven en remmen op een bevroren ondergrond is veel moeilijker dan het lijkt – ben je klaar om voluit te gaan op de eindeloze sneeuwvlakte.

In heel IJsland worden sneeuwscootertochten georganiseerd, tarieven en formules variëren afhankelijk van de duur van de rit en de locatie. Reserveer je snowmobile trip op voorhand bij je reisorganisator of check de mogelijkheden bij een plaatselijk excursiebureau.

Wil je liever op eigen kracht de gletsjer oversteken, dan zijn de begeleide alpine tours de next best thing. Van hiking tochten tot snow survivals, van beginners tot gevorderen: een dag ploeteren door sneeuw en ijs is een grensverleggende ervaring die je nooit meer loslaat.

Bekijk de diverse programma’s en moeilijkheidsniveaus op glacierguides.is

5/

 1. Slapen met zicht op het noorderlicht

  ION-Hotel-by-Minarc-3

IJslanders hebben een aangeboren feel voor nordic living en hun icelandic design is overal aanwezig, van de architectuur van de nationale luchthaven tot de natuurlijke inplanting van gebouwen in de omgeving. Door het constante gevaar voor aardbevingen is het gebruik van bakstenen in sommige regio’s verboden, zodat creatieve bouwoplossingen tot de karakteristieke ijslandstijl hebben geleid. Denk trolachtige toverhuisjes met natuurlijke groendaken die als het ware uitschieten uit de grond. Aan de andere kant van het designspectrum vind je het ION Luxury Adventure Hotel, een boetiekhotel buiten categorie, op een half uurtje rijden ten westen van Reykjavík. Het gebouw is nog het best te omschrijven als een futuristische kubus opgetrokken uit staal en glas. Vanuit de panoramische loungebar zit je frontrow voor het noorderlicht. De wekdienst van het hotel verwittigt je zodra het spectaculaire schouwspel aan de gitzwarte nachthemel verschijnt.

Nesjavollum vid Thingvallavatn, 801 Selfoss, IcelandIJsland ioniceland.is

6/

 1. Baden in de buik van Moeder Aarde

  Lance Bellers_Shutterstock163007468

Een natuurlijk verwarmd stoombad in de openlucht, het liefst buiten het bereik van toeristenbussen, geldt als de ultieme IJslandervaring. Tot voor kort kon je als backpacker relatief gemakkelijk toegang krijgen tot privéstoombaden: de mondelinge belofte om het terrein proper achter te laten en een vrije gift volstonden, maar het toenemende massatoerisme heeft een eind gemaakt aan die gastvrijheid. De meeste reisgidsen en touroperators verwijzen je gemakshalve door naar wondermooie maar commerciële resorts à la Blue Lagoon, Laugarvatn Fontana of Myvatn Nature Baths - door de locals smalend tourist traps genoemd. Wil je de platgetreden baden vermijden, informeer dan in het hotel of in een bezoekerscentrum naar het dichtstbijzijnde privéstoombad.
Of probeer deze insider tips:

- Krossneslaug: natuurlijk stoombad gebouwd op lavastrand, met zicht op de oceaan. Bereikbaar via de Strandavegur, de kustweg naar het Strandir district in de Westfjorden.

- Seljavallalaug: het oudste bad van IJsland in het uiterste zuiden is relatief onontgonnen terrein. Vanaf de dichtsbijzijnde parkeerplaats is het nog twintig minuten stappen. De toegang is gratis in ruil voor respect voor de natuur.

Op swimminginiceland.com vind je nog meer unieke locaties.

Tine Zwaenepoel