SOS: Zo beantwoord je lastige vragen tijdens een familiefeest

Gepubliceerd op 13 december 2018 door Maxine Detaellenaere
SOS: Zo beantwoord je lastige vragen tijdens een familiefeest

Wij horen ze telkens opnieuw op een doorsnee familiefeest, (goedbedoelde) vragen van je tantes en nonkels waar je liever niet op antwoordt. "Waarom heb je nog geen lief? En wat ga je nu doen na je studies? Waarom heb je nog geen werk? Je bent zeker een beetje verdikt?"

Je weet dat ze zullen komen dus bereid jezelf voor met:

1/

A) een ludiek antwoord

Bedenk op voorhand enkele rake antwoorden waarmee je je oom of tante onmiddellijk de mond snoert, genre "Nee ik heb nog geen vast werk, daarom klus ik momenteel even bij achter het raam" / "Ik was van plan iemand mee te nemen maar kon niet kiezen tussen die van vorige dinsdag of zaterdag"/ "Ik ambieer een carrière als sumoworstelaar." Wees maar zeker dat er geen volgende vraag zal komen.

2/

B) Tegenvraag

Een andere oplossing is doodserieus antwoorden met een tegenvraag: "En hoe houdt jij het al twintig jaar uit in die slaapverwekkende job/ met zo'n irritante echtgenoot/ met die potsierlijke bierbuik?" Eens zien hoe je tegenpartij omgaat met een netelige vraag.

3/

C) Mysterie

Ben je van nature niet zo gevat of hou je het liever wat vriendelijker, probeer dan deze beproefde methode. Glimlach veelbetekenend, adem diep in en zeg met een grote zucht: "oh, nonkel Rogér". Draai je daarna om. In de meeste gevallen druipt je belager verbijsterd af.

4/

D) Nietzeggend antwoord

De meest diplomatische oplossing: geef een nietszeggend antwoord à la "Nee ik heb de ware nog niet ontmoet, maar dat komt wel"/ Ik ben druk op zoek naar werk, maar heb helaas nog geen geschikte job gevonden"/ "Ik ben wat aangekomen maar vind dat het mij beter staat/ ik heb als voornemen wat gezonder te gaan leven".

Lees ook 'Single? 6 tips om de feestdagen te overleven' en '5 winterse cocktailrecepten voor fenomenale feestdagen'