Paniekrubriek: Help ik word doodmoe van mijn dromen

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
Paniekrubriek: Help ik word doodmoe van mijn dromenShutterstock

Liefste ELLE, Ik ben nogal een levendige dromer. Als mijn dromen seksueel getint waren, zou ik dit helemaal niet erg vinden. Maar mijn dromen gaan steeds over moeilijke situaties waaruit ik me moet redden.

Zoals een eerste werkdag in een donutrestaurant, maar ik weet niet waar de chocoladesaus staat of hoe ik een donut moet opwarmen (in de pan?). Of een queeste om op een pocket bike weer thuis in Antwerpen te geraken na een opdracht in Brussel. Net als ik bijna thuis ben, moet ik van Bart De Wever over een hoge hindernis in zijn tuin klimmen, anders gaat hij me voor altijd opsluiten. Als ik wakker word, ben ik compleet uitgeput. Hoe kan ik weer van mijn nachtrust genieten? (Radeloze Dromer)

Beste dromertje,

Er is wel degelijk hoop voor jou. Met deze tips wordt die pocket bike in no time een vliegend bed en Bart De Wever zal weldra de gedaante aannemen van een wellustige Ryan Gosling. Hoe? Heel simpel. Heb je wel eens van de lucide droomtechniek gehoord? Lucide dromers geloven dat een droom je niet zomaar overkomt, je creëert hem zelf. Met deze 5 tips slaap je weldra als een baby.

1/

Slaaptips, lucide dromen
Shutterstock

1/ Zie je droom als een projectie van je geest

Of een film die je zelf kan monteren en herschrijven indien nodig. Het is een vaardigheid die je kan aanleren. Er bestaan tal van boeken, websites en tutorials over dit fenomeen.

2/ Ken jezelf

De centrale gevoelens in je droom zijn terug te brengen tot frustratie, onvermogen, hulpeloosheid. Kun je een reden bedenken waarom deze emoties steeds terugkomen?

3/ Bewaar pen en papier naast je bed

Schrijf je droom op, met veel aandacht voor details. Misschien ontdek je meerdere thema's/patronen? Eens je je hiervan bewust wordt, zal je sneller beseffen dat je in een droom zit.

2/

tips, goed slapen, lucide dromen
Shutterstock

4/ Doe overdag af en toe een reality check

Bv lees aandachtig een stukje tekst. In je droom zal een tekst gauw vervagen of nonsensicaal worden. Stuur met je smartphone een mailtje van 5 zinnen naar jezelf. Om een of andere reden zijn smartphones heel moeilijk te bedienen in je dromen. Flapper met je armen en probeer te vliegen. Als dit lukt ben je waarschijnlijk aan het dromen. Maak van deze kleine testjes een gewoonte, zodat je ze ook 's nachts kan toepassen. Het punt is dat je de droom leert ontmaskeren. Eens je beseft dat je droomt, kan jij de controle overnemen.

5/ Word je wakker uit een droom?

Tracht terwijl je weer in slaap valt een vervolg te verzinnen, dat je wel leuk vindt. Verander gaandeweg kleine details in je droom, tot je eindelijk die leuke, opwindende dromen hebt, waar je zo van welja... droomt.

Je bent niet de enige met een probleempje voor de paniekrubriek.
Mail naar help@elle.be