Wetenschappelijk bewezen: dit zijn de tien mooiste mannen ter wereld

Gepubliceerd op 31 juli 2017 door Isabelle
Wetenschappelijk bewezen: dit zijn de tien mooiste mannen ter wereld

Of toch volgens de oude Grieken.

Benieuwd waar ons Westers schoonheidsideaal vandaan komt? Net als zoveel andere (goede én slechte) dingen hebben we ook dat aan de oude Grieken te danken. Zij hielden zich niet alleen bezig met worstelen, filosofische hersenspinsels uitvinden en het uittekenen van ons sterrenstelsel, ze stelden ook een mathematische formule op om schoonheid te berekenen. Die Gulden Snede, ook wel Phi genoemd,  staat gelijk aan het getal 1,618: hoe dichter de ratio van verschillende punten op je gezicht/lichaam/een landschap/een dierenhoofd/etc bij dat getal komt, hoe mooier. Veel kunstenaars beriepen zich in het verleden op die formule om hun werken te maken, zo is het lichaam de 15de-eeuwse Uomo Vitruviano van Leonardo Da Vinci een 100% match met de beruchte ratio.

Een Britse plastische chirurg kwam nu op het idee telkens twaalf verschillende gezichtspunten van een stel beroemde koppen aan de Gulden Snede te onderwerpen en dat leverde deze top tien op: 

Hot or not? Aan jou om te beslissen. Meer hotties? Ontdek hier de knapste vaders van Hollywood en smelt... 

Hoe zit het bij de vrouwen? De Gulden Snede test werd nog niet uitgevoerd, maar volgens Peope zijn deze bekende snoetjes de allerknapste. The Atlas of Beauty, een project dat ook rekening houdt met niet-Westerse schoonheidsidealen, geeft dan weer een meer gediversifieerd antwoord op de vraag.