36 uur in Malaga: 10 hotspots onder de Spaanse zon

Gepubliceerd op 29 juni 2017 door Tine
36 uur in Malaga: 10 hotspots onder de Spaanse zon

De weersvoorspelling, een kraskaart, één stuk handbagage en een avontuurlijke compagnon de route: meer heeft een mens niet nodig om op vakantie te gaan. Een draai aan de roulette van srprs.me bracht ons naar… Malaga!

Disclaimer: het concept van de onbekende bestemming houdt in dat de bestemming onbekend blijft. Reden: het verrassingseffect zo lang mogelijk rekken, het liefst tot vlak voor de check-in op de luchthaven. De Nederlandse online reisorganisatie zweert bij volledige geheimhouding over de landen, steden of plekken waar ze mensen naartoe stuurt. Net om elke ontdekkingsreiziger maximaal in het mysterie onder te dompelen. Of om geen valse verwachtingen te scheppen. De beste garantie dat elke srprs.me een once in a lifetime is. Elke keer opnieuw.

Het avontuurlijke reisconcept van de blind break dwingt je uit je comfortzone en dropt je onwetend op een random plek waar je misschien zelf nooit aan gedacht of bewust voor gekozen zou hebben. Enige toegeving aan de hardcore controlefreaks: bij de reservatie kun je geheel vrijblijvend drie steden - geen landen! - oplijsten waar je liever niet (meer) naartoe wilt.

Wat vooraf ging

Getriggerd door de srprs.me-filosofie, wagen vriendin C. en ik de sprong in het  onbekende. Volgens de regels krassen we onze pas in de luchthaven. En de trip gaat naar... Malaga! Flamenco. Tapas. Playa. Picasso. Siësta. Al zit dat laatste er voor ons niet in: met ‘slechts’ 36 uur voor de boeg wordt het een race tegen de klok om onze shortbreak te optimaliseren.

Malaga uit het vuistje: check onze 10 tips om alles uit je citytrip te halen

1/

#1 Hotel Palacete de Alamos

Om René Magritte te citeren: ceci n'est pas... een Turks badhuis. De inkomhal van het boetiekhotel is van boven tot beneden bezet met smetteloos witte mozaïektegeltjes. Het onthaal is super vriendelijk, onze James Bond-kamer - 001 - top. Het mini privéterrasje is een praktische meevaller om het sanitaire probleem op te lossen. Pronkstuk van onze kamer is de open badkamer die van het bed gescheiden wordt door een transparante wand. Zelfs twee BFF's hebben op de cruciale momenten nood aan een beetje me-time.

malaga hotel palacete
Room 001 aka de James Bond-suite @ Hotel Palacete
Even 'terugtrekken' op ons privé terrasje
Even 'terugtrekken' op ons privé terrasje

Good to know: Hotel Palacete de Alamos ligt super centraal, op wandelafstand van het strand, het historisch centrum en is letterlijk omsingeld door artisanale tapasbars. Kortom, de ideale uitvalsbasis voor een expeditie Malaga.

Calle Alamos 20

2/

#2 Tapasbar Cortijo de Pepe

Overdaad schaadt. In het geval van Malaga is de hoge concentratie aan tapasbars  een regelrechte killer. Om keuzestress te vermijden, en omdat alles er gewoon super lekker, huisgemaakt en dagvers is, roepen we Cortijo de Pepe met  zijn meterslange verstoog onmiddellijk uit tot tijdelijke stamkroeg. Dat hij

malaga cortijo_pepe
Cortijo Pepe, de artisanale tapasbar met de verstoog die de ogen uitsteekt

bovendien in dezelfde straat van het hotel ligt, is mooi meegenomen.

"Artisanale tapas van Cortigo de Pepe, huisgemaakte specialiteiten sinds 1971, met een verstoog die de ogen uitsteekt."

Plaza de la Merced 2

#3 Tapasbar El pimpi

Half tapasbar, half toeristische attractie. El Pimpi is een instituut in Malaga en moet je op zijn minst gezien hebben. Het interieur is een rariteitenkabinet met muren vol gesigneerde handtekeningen van Bekende Spanjaarden, wijntonnen en stierenkoppen, terwijl buiten live flamenco optredens georganiseerd worden. El Pimpi is een wirwar van drukbezette tafeltjes, een constante stroom van voyeurs/voorbijgangers en een leger goed gedrilde obers die met plateaus jongleren. De kans dat je hier een reservatie kunt bemachtigen is klein, maar vragen staat vrij.

malaga citytrip_flamenco_el_pimpi
De flamenco murals wijzen je de weg naar El Pimpi...

Calle Granada, 62

3/

#4 Strandpromenade

Design & architectuur meets shopping joy. De spectaculaire promenade die de jachthaven en de cruiseterminal met het strand verbindt, werd vorig jaar volledig heraangelegd en vormt samen met de gekleurde glazen kubus van Daniel Buren (het visitekaartje van Centre Pompidou Malaga) één van de nieuwe landmarks van de stad. In het verlengde van de promenade ligt de Muello Uno, de winkel-wandelboulevard met luxe boetieks, upscale restaurants en bars is de place m'as tu vu bij uitstek. En het ideale decor voor een zondagse ochtendjogging. Check!

malaga kubus daniel buren centre pompidou
Kubus van Daniel Buren voor Centre Pompidou @ Malaga
Promenade_muelle_uno
Promenade Muelle Uno

#5 ArtSenal cocktailbar

In de schaduw van 'El Cubo', iets voorbij het Centre Pompidou, ligt de meest arty guerilla bar van Malaga. Een eclectisch universum voor artistiekelingen annex conceptuele cocktailbar met zelf gefabriceerde palletmeubelen. We zijn er nog niet helemaal uit hoe we de keet het best kunnen omschrijven, maar de vibe was er alvast 'poco loco'. ArtSenal organiseert regelmatig live optredens, bekijk hier de agenda

malaga arsenal cocktailbar art
Mojito baby! @ ArSenal (instagram)
malaga artsenal gallery art
ArtSenal: de nieuwste creatieve hub van Malaga: cocktailbar annex kunstgalerie (instagram)

4/

#6 Mercado Merced

Een overdekte foodmarket naar het voorbeeld van Barcelona, maar dan kleiner. Mercado Merced is de next best thing voor foodies met een neus voor culitrends. Van lokale specialiteiten over verse zeevruchten tot fusion food: de tientallen eettentjes laten je proeven van het beste van Malaga in een gezellige urban setting. Budgetvriendelijk, zalig lekker en helemaal hip.

malaga mercado merced
Mercado Merced

5/

 #7 Museum Picasso

In de hometown van Pablo Picasso kun je niet buiten een bezoek aan het gelijknamige museum, ondergebracht in het statige Palacio de Buenavista op wandelafstand van zijn geboortehuis. Naast een 200-tal (minder bekende) werken van de meester zelf, kun je er ook tijdelijke themacollecties bekijken. Het museum is ondergebracht in het statige Palacio de Buenavista, in de buurt van het geboortehuis van Pablo Picasso. 

Budgettip: het museum is iedere zondag twee uur voor sluitingstijd gratis toegankelijk.

malaga_picasso_tickets
De toegangstickets van het Picasso museum zijn al een souvenir op zich. (Instagram)

Ps: loop na het museumbezoek zeker eens binnen in de bookshop of het Picasso-café.

6/

#9 Alcazaba de Malaga

Zowaar een toeristische attractie waar we helemaal enthousiast over zijn. De Alcazaba - een Moors fort op het hoogste punt van de stad - kun je niet overslaan. Na een steile klim - of een ritje met de toeristenbus - wacht je een 360° uitzicht over de stad, de Middellandse zee en de heuvels rondom Malaga.

alcazaba mataba
Alcazaba Malaba

In het fort zelf wacht je een indrukwekkend doolhof van gangen, smalle trappen, verborgen ruimtes. Op het einde van de tour kun je in het hoogstgelegen terras van Malaga - La Terrazita Gibralfaro - terecht voor een meer dan verdiende cerveza (of twee).

malaga citytrip alcazaba La terraza del castillo Gibralfaro
La terraza del castillo Gibralfaro

7/

#10 Mercado Atarazana

Mercado Atarazana is de grootste overdekte markt in het historische hart van Málaga. De markthal is niet alleen beroemd om zijn spectaculaire architectuur, maar ook en vooral om de overdaad aan dagverse delicatessen. Verdeeld over drie grote hallen vind je er groenten en fruit, vis en vlees. Locals komen er dagelijks hun voorraad inslaan, wij genoten vooral van de gezellige drukte.

malaga mercado atarazana

malaga mercado atarazana
Mercado Atarazana

Open van maandag tot en met zaterdag van 8.00 u - 14.00 u
Calle Atarazanas, 10

8/

 

En verder?

Vamos a la playa! Malagueta beach ligt op wandelafstand van het centrum, tussen Puerto de Malaga en playa de La Caleta. De ideale uitvalsbasis voor een dagje 'handdoekje leggen' of een frisse duik in de Middellandse zee.

malaga malagueta strand
Malagueta beach

Shopping! Marqués de Larios is dé winkelstraat bij uitstek waar je zowel vertrouwde labels (COS, &Other Stories, H&M, Zara...) als minder bekende merken vindt.

malaga citytrip shopping
&Other Stories - Malaga

Meer reisinspiratie: dit zijn de beste slowtraveltips in Slovenië