Dit moet je weten over het huwelijk van Jay-Z en Beyoncé

Gepubliceerd op 4 april 2018 door Isabelle
Dit moet je weten over het huwelijk van Jay-Z en Beyoncé

Happy anniversary Bey en Jay! Het meest succesvolle showbizzkoppel ooit viert haar tiende huwelijksverjaardag en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Speciaal om deze mijlpaal te vieren, zetten we alle hoogte- en laagtepunten uit hun beruchte relatie op een rijtje:

1/

1. Het prille begin

Beyoncé was nog maar een tiener en veelbelovend lid van Destiny’s Child toen ze einde jaren negentig voor het eerst op de werkvloer in contact kwam met Jay-Z. Die laatste draaide al heel wat seizoenen mee in de muziekwereld en was volop bezig aan een comeback na enkele magere jaren. Volgens velen is het trouwens muziekwonder Kanye West die hem met zijn producer kwaliteiten weer op de kaart zette én de Texaanse schone op zijn pad dropte. Dat laatste werd echter nooit bevestigd, maar feit is dat een 18-jarige Beyoncé in 2000 enkele zinnetjes mag inzingen op de I Got That track van Amil, een R&B-zangeres die Jay-Z onder zijn vleugels heeft genomen en overal getipt wordt als next big thing. Oh, ironie…

2/

2. De start van hun relatie

In november 2001 verschijnen beide sterren naast een resem andere muziekgenieën op de cover van Vanity Fair. Veel later zal Jay-Z die tijd aanduiden als de periode waarin hij Beyoncé het hof probeerde maken -het valt immers niet mee een gaatje te prikken in de agenda van één van ’s werelds meest populaire zangeressen. Uiteindelijk is het toch gelukt en de twee krijgen een relatie: Beyoncé is 19, Jay-Z is 31.

Beyoncé JayZ geheimen huwelijk scheiding Lemonade onthuld 2

In oktober 2002, enkele maanden voor zij haar allereerste soloplaat wereldkundig maakt, brengen de twee samen het broeierige Bonnie and Clyde uit. Een bijzonder sexy track die meteen de speculaties rond een relatie aanwakkert, de supersterren ontkennen dit echter stellig en houden hun status op “goede vrienden”.

3/

3. Het doorbreekjaar

In 2003 breekt Beyoncé in haar eentje helemaal door met haar soloplaat Dangerously in Love, waarop ook het iconische Crazy In Love aan de zijde van Jay-Z te zien is. Haar reputatie als soloartieste is verzekerd en hetzelfde lijkt te gelden voor haar relatie, al zwijgen de betrokkenen nog steeds in alle talen.  Dit ondanks het feit dat paparazzi ze om de haverklap samen weten vast te leggen. Het is pas een jaar later, op de MTV Music Awards in 2004, dat ze voor het eerst als koppel de rode loper bekleden. Ze doen dat in legendarisch foute outfits, geen idee welke hersenkronkel daar aan het werk was…

Beyoncé JayZ geheimen huwelijk scheiding Lemonade onthuld 4

4/

4. De eerste breuk

Het is echter niet enkel rozengeur en manenschijn voor het powerkoppel en Jay-Z krijgt steeds meer moeite met de supersterrenstatus en werkdrang van zijn vriendin. Hoewel ze in 2006 nog samen Upgrade U en Déjà Vu uitbrengen, rapt hij in zijn song Lost One over de donderwolken boven de relatie. Wie goed tussen de lijntjes leest, zal trouwens zien dat het nochtans zeer discrete koppel zich in hun songs wel vaker uitlaat over de situatie thuis. Hoe dan ook, in 2006 is die weinig rooskleurig:

I don't think it's meant to be, B. But she loves her work more than she does me. And honestly, at twenty-three. I would probably love my work more than I did she. So, we ain't we, it's me and her. 'Cause what she prefers over me is work. And that's where we differ. So I have to give her free time, even if it hurts. So, breathe, mami, it's deserved. You've been put on this earth. To be all you can be, like the reserves. And me? My time in the army, it's served. So I have to allow she her time to serve. The time's now for her, in time she'll mature. And maybe we can be we again like we were. Finally, my time's too short to share. And to ask her now it ain't fair, so yeah, she lost one" 

Trieste woorden, die Jay later in een interview zal bevestigen: blijkt dat het koppel elkaar in 2006 vooral verstikt en daarom gaan ze uit elkaar. Slik.

5/

5. Wedding Bells

Hun liefde voor elkaar blijkt echter groter dan hun respectievelijke monstercarrières en op 4 april 2008 stappen Beyoncé en Jay-Z dan eindelijk in het huwelijksbootje tijdens een privé ceremonie in zijn appartement in het New Yorkse Tribeca. De veertig genodigden, waaronder goede vrienden Chris Martin en Gwyneth Paltrow, zijn zelfs niet op de hoogte van wat hen te wachten staat, wanneer ze in het grootste geheim naar New York worden ontboden. Het nieuws wordt pas maanden later bevestigd door woordvoerders van het koppel en op de eerste wazige beelden van het trouwpartijtje wordt het wachten tot 2012, wanneer Beyoncé in de videoclip van het bloedmooie I Was Here een tipje van de sluier licht.

Beyoncé JayZ geheimen huwelijk scheiding Lemonade onthuld 1

6/

6. De coolste aankondiging ooit

Groot nieuws in 2011: de dertigjarige Beyoncé is -na een pijnlijke miskraam, zo zal later blijken- zwanger van haar eerste kindje en dat wordt met een grootse show aangekondigd op de MTV Video Music Awards. De ster brengt er het nummer Love On Top en besluit met de woorden: “vanavond wil ik jullie allemaal op het puntje van jullie stoel krijgen, ik wil dat jullie de liefde voelen die in me groeit,” waarop ze haar blazer losknoopt en haar bolle buikje wereldkundig maakt. Vuur-werk! Volgens het Guinness Book Of Records breekt de aankondiging het record van meeste tweets per seconde over een event, met meer dan 8,868 tweets die elke seconde heen en weer vliegen over het prille babygeluk van Bé en Jay.

beyonce_baby

7/

7. Hello Blue Ivy

In januari 2012 is het dan zover: de wereld maakt kennis met Blauwe Klimop Blue Ivy en krijgt er meteen een schattige eerste babyfoto bij. Zwangerschappen zetten de anders zo discrete Beyoncé blijkbaar aan haar privéleven met de wereld te delen, zo ontdekten we ook met deze net iets te intieme reeks beelden in 2017. De bijzondere babynaam heeft trouwens niets met planten te maken, wel is het een fonetische verwijzing naar het romeinse cijfer vier, IV. Beyoncé en Jay-Z hebben iets met dat nummer: ze zijn beiden geboren op de vierde dag van de maand, kozen 04/04/2008 als trouwdatum en lieten zich bij wijze van trouwring het cijfer op de vinger tatoeëren.

Beyoncé JayZ geheimen huwelijk scheiding Lemonade onthuld 7

Beyoncé JayZ geheimen huwelijk scheiding Lemonade onthuld 8

8/

8. On The Run-Tour en de scheidingsgeruchten

2014 was een zwaar jaar voor het koppel, dat tegelijk op gezamenlijke wereldtournee vertrekt én te kampen krijgt met zware huwelijksperikelen. Het beruchte liftincident na het MET gala in mei steekt de eerste geruchten aan, waarna de twee alles doen om hun fans in de war te brengen. Officieel klinkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn, maar niemand lijkt daarin te trappen. Ondanks de lachjes en kusjes op het podium én het feit dat het publiek nu op extra veel intieme homevideo’s wordt getrakteerd (geeuw, daar is de trouwvideo weer…), kan Beyoncé het af en toe zelf niet laten een erg publieke sneer naar haar beroemde wederhelft te maken. Zo verandert ze op een bepaald moment de lyrics van haar song Resentment, een fictieve song over bedrog, live de lijn “ Been ridin’ with you for six years" naar "Been riding with you for 12 years", zolang duurt haar relatie met Jay immers al, waarna ze nogal agressief verderzingt: "I gotta look at her in her eyes and see she’s had half of me, She ain’t even half of me. That bitch will never be.” Hola, trouble in paradise!

Beyoncé JayZ geheimen huwelijk scheiding Lemonade onthuld 9

Beyoncé JayZ geheimen huwelijk scheiding Lemonade onthuld 10

9/

9. LEMONADE!

Verborgen-boodschappen-lemonade-970x508

De bubbel barst op 23 april 2016 met Lemonade, het verrassingsalbum dat Beyoncé op één nacht tijd op haar fans afvuurt en waarin de volledige waarheid over Jays bedrog uit de doeken wordt gedaan. Een tijdlang geloven fans dat ze aan de hand van het album haar scheiding wil aankondigen, tot ze na een halfuurtje "this is your final warning: you try this shit again and you WILL lose your wife!!!" zingt. Ondanks de strenge toon een positief teken! Het album is onderverdeeld in de verschillende emotionele fasen die ze doorstaat: intuition, denail, anger, apathy, emptiness, reformation, forgiveness, resurrection, hope en redemption.

Beyoncé JayZ geheimen huwelijk scheiding Lemonade onthuld 3

Uit die laatste titels blijkt duidelijk dat ze Jay-Z uiteindelijk zijn bedrog heeft vergeven, maar niet voor ze hem (eventjes en dus voor de tweede keer) de bons gaf. In het bloedmooie Sandcastles zingt ze "I made you cry when I walked away, your heart is broken. Although I promised that I couldn't stay, every promise don't work out that way." De bijhorende clip brengt ook de overspelige man in beeld -je houdt het niet droog!- kwestie van te bewijzen dat alles écht weer koek en ei is tussen de twee. "If we heal, let it be glorious," zingt Beyoncé er ook nog eens bij, en glorieus is het inderdaad: dit album is nu al één van de meest legendarische platen aller tijden! Ontdek hier trouwens àlle verborgen boodschappen uit het meesterwerk, Beyoncé pakt er immers ook seksisme en rassenhaat aan. 

10/

10. Twee nieuwe baby’s op komst

lion-king-remake-beyonce-nala-hoofdrol-disney-970x508

Opnieuw davert het gezin Carter op haar grondvesten, maar deze keer om een goede reden: Beyoncé kondigt op 2 februari 2017 aan opnieuw zwanger te zijn, ditmaal van een tweeling. Dat niets Queen Bé kan tegenhouden, blijkt uit de magistrale show die ze enkele weken later op de Grammy Awards neerzet, waarna ze voor onbepaalde tijd van de radar verdwijnt. Geen publieke optredens meer, wel gezellige homevideo’s die en masse op Beyonce.com en JayYs streaming dienst Tidal worden gedeeld, waaruit blijkt dat het familiegeluk niet op kan. Om haar negende huwelijksverjaardag te vieren, knutselde de superster bijvoorbeeld deze montage in elkaar:

💙 4.4.17 💙

Een bericht gedeeld door Beyoncé (@beyonce) op

11/

11. De geboorte van Rumi en Sir

Het internet breekt net niet wanneer Beyoncé op 14 juli 2017 de eerste foto post van haar piepjonge tweeling. De baby's zijn dan net een maand oud. Hun zoontje wordt Sir gedoopt en hun jongste dochtertje krijgt de naam Rumi, toch wel twee ongewone namen. "Rumi is onze favoriete poëet, dus dat was voor onze dochter. En Sir gedroeg zich als een echte mijnheer. Hij kwam er gewoon uit als een 'Sir.", verklaart de trotse papa Jay-Z achteraf.

https://instagram.com/p/BWg8ZWyghFy/

12/

12. Nieuwe On The Run-tour

Halverwege maart bevestigt het wereldberoemde powerkoppel dat er een tweede On The Run-tour aan zit te komen, tot grote vreugde van alle fans. Aan hun laatste albums 'Lemonade' en '4:44' te horen, belooft het alvast vonken te geven. Zullen ze ook tijdens hun optredens hun huwelijksproblemen aankaarten? We zijn benieuwd. Wat we wel met zekerheid durven te zeggen is dat het - hen kennende - een spectaculaire show zal worden. De tour gaat van start op 6 juni in Londen. Bey en Jay-Z passeren jammer genoeg niet in België,  maar wil je hen toch aan het werk zien, dan kan je bij onze noorderburen in Amsterdam hun concert meepikken.

Zeem.Zoete.Zucht.