Dit zijn àlle verborgen boodschappen uit Beyoncé’s Lemonade

Geüpdatet op 26 april 2016 door Isabelle
Dit zijn àlle verborgen boodschappen uit Beyoncé’s Lemonade

Ja, JayZ heeft haar bedrogen en ja, Beyoncé is op het oorlogspad! 

Opschudding alom zaterdagavond 23 april, toen Beyoncé omstreeks middernacht een knaller van een nieuw album online zwierde. Een trucje dat ze al eerder voordeed, dus voegde ze er deze keer een extra dimensie aan toe: de nieuwe plaat is een visual album geworden en je kan het beluisteren/bekijken als één lange film. Rode draad doorheen de meer dan één uur durende stunt: Beyoncé's toorn tegen JayZ, de man die het aandurfde haar te bedriegen! Daarnaast neemt Queen B ook even de tijd om rassenhaat en seksisme neer te halen. Power!

Tien momenten die je niet mag missen:

1/

"You can taste the dishonesty!" Beyoncé's allereerste woorden op het album liegen er niet om; JayZ heeft een scheve schaats gereden en daar kan ze duidelijk niet om lachen:

Beyoncé Lemonade album looks fashion mode 22

"What a whicked way to treat the girl that loves you!"

"Who the fuck do you think I am? You ain't married to some average bitch, boy!"

"Today I regret the night I put on your ring!"

"My daddy warned me against men like you, he said 'girl he's playing you!'"

"You are not loving me enough."

Een tijdlang geloofden fans dat ze aan de hand van het album haar scheiding zou aankondigen, tot ze na een halfuurtje "this is your final warning: you try this shit again and you WILL lose your wife!!!" zong. Ondanks de strenge toon een positief teken!

2/

Met wie hij Beyoncé dan bedroog?

Schermafbeelding 2016-04-25 om 16.04.04

De ster zelf heeft het over "Becky with the good hair", waarna een veelzeggende stilte over haar muziek neerdaalt... De Becky in kwestie zou de Amerikaanse styliste Rachel Roy zijn. Die laatste moet zelf de hint in Beyoncé's muziek begrepen zetten, want enkele minuten nadat de plaat viraal ging, postte ze het volgende op Instagram: "Good hair don't care, but we will take good lighting, for selfies, or self truths, always. live in the light #nodramaqueens." Een provocatie te veel, zo meende Beyoncé's fanbase -de zelfverklaarde Beyhive: meteen werd Roys account overspoeld met haatberichten en dreigementen, waarop ze het in paniek offline haaldeDaar lieten de boze bijtjes het echter niet bij en ook haar Wikipedia pagina werd onder handen genomen. In plaats van "Rachel Roy" prijkten urenlang de namen "Rachel Rat" en "Rachel Side Hoe" naast haar foto. You don't mess with the Queen...

Beyoncé Lemonade onthulling betekenis geheimen 1

Vreemd genoeg blijft Rihanna deze keer buiten schot, nochtans berichten verschillende biografieën over zowel Beyoncé als JayZ over een affaire tussen die laatste en zijn beschermelinge. 

3/

Ondanks alle woede toont Beyoncé zich wel van haar meest vergevingsgezinde kant.

Beyoncé Lemonade album looks fashion mode 66

Het album is onderverdeeld in de verschillende emotionele fasen die ze doorstond: intuition, denail, anger, apathy, emptiness, reformation, forgiveness, resurrection, hope en redemption. Uit die laatste titels blijkt duidelijk dat ze JayZ uiteindelijk zijn bedrog vergaf, maar niet voor ze hem (eventjes) de bons gaf. In het bloedmooie Sandcastles zingt ze "I made you cry when I walked away, your heart is broken. Although I promised that I couldn't stay, every promise don't work out that way." De bijhorende clip brengt ook de overspelige man in beeld -je houdt het niet droog!- kwestie van te bewijzen dat alles écht weer koek en ei is tussen de twee. "If we heal, let it be glorious," zingt Beyoncé er ook nog eens bij, en glorieus is het inderdaad: dit album is nu al één van de meest legendarische platen aller tijden!

Beyoncé Lemonade album looks fashion mode 67

Beyoncé Lemonade album looks fashion mode 68

Beyoncé Lemonade album looks fashion mode 73

4/

Beyoncé en JayZ verloren een kindje!

Beyoncé Lemonade album looks fashion mode 72

Ergens middenin de Anger fase mijmert de ster over haar fictieve begrafenis -"what will you say at my funeral now that you've killed me by breaking my heart: here lies the mother of my children, both alive and dead." Blijkt dat het koppel, naast hun vierjarige dochtertje Blue Ivy, ooit een tweede kind verwachtte, maar dat het noodlot toesloeg.

5/

Limonade

Schermafbeelding 2016-04-25 om 16.07.38

Beyoncé's leven ging niet altijd over rozen, zoveel is duidelijk. De titel van het album, Lemonade, verwijst naar het gezegde "when life gives you lemons, make lemonade" en zet haar vechtersmentaliteit in de verf.  Dat ze niet de enige limonademaakster in de familie is, blijkt uit persoonlijke video's die ze in haar film verwerkte. Zo ook een fragment waarin JayZ's 90-jarige grootmoeder Hattie het in een speech over haar harde leven en al even harde doorzettingsvermogen heeft. Iets zegt ons dat Beyoncé en deze dame beste maatjes zijn...

6/

Naast JayZ en "zijn" Becky, krijgt ook Beyoncé's vader Matthew Knowles ervan langs.

Schermafbeelding 2016-04-25 om 16.13.39

De ster ontsloeg hem als manager en verbrak alle contact met hem nadat hij haar moeder Tina in 2011 aan de kant schoof voor een jongere vrouw. In de song Daddy Lessons heeft ze het over een alcoholverslaafde, agressieve man: "Am I talking about husband or father?? Daddy made a soldier out of me, daddy liked his whiskey with his tea." Dat die beschrijving ietwat overdreven is én dat ze haar vader ondertussen vergaf, blijkt later uit een homevideo waarin hij al dollende met de kleine Blue Ivy te zien is.Schermafbeelding 2016-04-25 om 16.11.18

Schermafbeelding 2016-04-25 om 16.12.24

7/

Naast haar eigen relatieperikelen zingt Beyoncé over rassenhaat en discriminatie in de Verenigde Staten.

onthulling betekenis geheimen 3

Lemonade, zo blijkt, gaat ook over de strijd die Afro-Amerikaanse vrouwen elke dag meemaken. Zo krijg je een audioclip te horen waarop de vermoorde activist Malcolm X hun sociale achterstand aanklaagt. Verder komen ook moeders van overleden tieners in beeld, onder andere die van Trayvon Martins, de jongen wiens dood in 2012 -hij werd onterecht neergeschoten door een blanke agent- voor hevige protesten zorgde en tot de Black Lives Matter beweging leidde.

onthulling betekenis geheimen 4

onthulling betekenis geheimen 5

onthulling betekenis geheimen 8

8/

Wie nog in de film verschijnt? Trouw aan haar thema's van girl power en anti-racisme laat Beyoncé een resem sterke, donkere vrouwen opdraven in een Zuiders-Amerikaanse setting:

Beyoncé Lemonade gastrol 7

Serena Williams en haar zussen, Halle Berry, tienerster en zangeres Zendaya, voormalige kindsterretjes Amandla Stenberg en Quvenzhané Wallis, zangeressen Chloe en Halle Bailey, de tweeling Lisa-Kaindé en Naomi Diaz (aka Ibeyi), ballerina Michaela DePrince (de eerste donkere soliste ooit) en model Winnie Harlow (die lijdt aan de huidaandoening vitiligo).

Beyoncé Lemonade gastrol 1
Quvenzhané Wallis
Beyoncé Lemonade gastrol 2
Amandla Stenberg
Beyoncé Lemonade gastrol 3
Winnie Harlow
Beyoncé Lemonade gastrol 4
Serena Williams
Beyoncé Lemonade gastrol 5
Michaele DePrince
Beyoncé Lemonade gastrol 6
Chloe en Halle Bailey

Verder krijg je ook Beyoncé's familie te zien: JayZ, Blue Ivy, vader Matthew én moeder Tina en diens tweede echtgenoot Richard Lawler op hun huwelijksdag.

Schermafbeelding 2016-04-25 om 16.02.37

Grote afwezige: Solange Knowles, die haar woede jegens JayZ tijdens het beruchte liftincident in 2014 liet losbarsten. Zou zij haar schoonbroer nog steeds niet vergeven hebben?

beyoncé-jayz-solange