De chill pill: 5 natuurlijke anti-stressmiddelen

Geüpdatet op 29 augustus 2018 door Caroline
De chill pill: 5 natuurlijke anti-stressmiddelen

Keert je maag om bij de gedachte aan die spannende date vanavond? Giert de angst door je lijf als je aan de examens denkt? En ga je iemand een yogamatje door de strot rammen als die je nog één keer aanmaant om ‘gewoon een beetje te chillen’?

Dan ben je helemaal klaar voor deze haalbare, natuurlijke en verantwoorde anti-stressmiddelen. Zet je in een comfy zetel, lees en relax!

(Meer anti-stresstips vind je in het aprilnummer van ELLE)

1/

Rhodiola Rosea stress
Rhodiola Rosea groeit oa in het Russische hooggebergte

Rhodiola rosea

Een natuurlijk product dat erg veel street credibility geniet onder atleten. Ongeschoolde cynici doen natuurlijke producten al eens af als voer voor boomknuffelaars, maar wetenschappers weten beter. Diverse studies wijzen uit dat je langer en harder kan trainen met rhodiola en dat je minder snel overtraind raakt. Het werkt ontspannend bij stress en stimulerend bij vermoeidheid. Het zou de aanmaak van serotonine en dopamine bevorderen, het geheugen stimuleren en zelfs menopauzesymptomen verzachten. Hoewel het erg populair is onder sporters, hoef je dus echt geen atleet te zijn om baat te hebben bij rhodiola. Filestress, de blok, een gebroken hart... Het leven is sowieso topsport, niet?

2/

Valerian root stress sleep
Valeriaan wordt ook wel 'kattenkruid' genoemd

Valeriaanwortel

Een geestig weetje over valeriaan is dat katten erin gaan rollen tot ze er high van worden. Op mensen heeft valeriaan helaas een minder uitgesproken effect. Het wordt meestal gezien als slaapbevorderend, maar de positieve werking is vooral aangetoond bij zenuwachtigheid en angststoornissen. Vermijd echter langdurig dagelijks gebruik (bv. meerdere weken) want dat zou je lever kunnen overbelasten. En in dat geval kan je net zo goed alcohol drinken, toch? Dormiplant en Calmiplant (met valeriaan en citroenmelisse) zijn vrij te koop bij de apotheek.

3/

Magnesium-chill-pill

Magnesium

Een essentieel mineraal dat de suikerspiegel reguleert, spierherstel bevordert en een gezond zenuwstelsel ondersteunt. Heb je wel eens je ooglid voelen trillen bij verhoogde stress? Dit fenomeen kan zich bij langdurige stress uitbreiden naar grotere spiergroepen, met nog meer angst en spanning tot gevolg. Bij chronische stress verbruikt je lichaam meer magnesium en kan de voorraad uitgeput raken. Calcium zorgt ervoor dat spieren zich kunnen opspannen, magnesium laat ze weer ontspannen. Meer is niet altijd beter, overschrijd de aangegeven dosis niet.

4/

kamille-stress-thee

Kamille en passiebloem

Bij minder acute stress kan een geurige thee met deze ingrediënten al volstaan om drie versnellingen terug te schakelen. Kamille en passiebloem zouden overspannen zenuwen bedaren en alleen al de geur zou je happy-hormoon stimuleren. Degusteer met een zacht muziekje op de achtergrond en het aprilnummer van ELLE op schoot.

5/

Zoethout-chill pill-antistress
Old skool zoethout

Zoethout

Erg populair in de Chinese geneeskunde als middel tegen bijnieruitputting en chronische vermoeidheid. Zoethout zit in drop of je kan het drinken als thee, maar als de nood het hoogst is, koop dan gewoon de zoethoutwortel, zoals je die in de apotheek of in de biowinkel vindt. In tijden van stress kan je maar beter ergens je tanden in zetten. Met één houtje ben je makkelijk een uur, welja, zoet.

Krijg je nu nog steeds stress als je aan de nakende examens denkt? dan hebben we ook nog deze extra middeltjes achter de hand.

En deze studietips zullen zeker ook van pas komen.

6/