10 trucjes om effectiever te studeren

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
10 trucjes om effectiever te studerenWorking at home

Leg die pennen neer en sla die cursussen dicht. Deze tips hebben jouw uiterste concentratie nodig. Ze kunnen wel eens jouw redding zijn komende blokperiode: 

1. Motiverende muziek

De muziek die opstaat terwijl je aan het studeren bent, kan effect hebben op je cijfers. Dat blijkt uit onderzoek van Spotify. Belangrijk is dat je het juiste genre combineert met het juiste studieonderwerp. Zo gaan bijvoorbeeld Beethoven en Wiskunde zij aan zij. De melodie en het toonbereik van klassieke muziek  helpt studenten om langer te studeren en meer informatie te onthouden.

Logisch denken gaat dan weer vlotter met Miley Cyrus. Het linkergedeelte van het brein wordt gebruikt om feitelijke informatie te verwerken en om problemen op te lossen. Luisteren naar muziek met 50 tot 80 beats per minuut, zoals bij 'We Can’t Stop' zorgt voor een kalmerend effect op het geheugen.

mileycyrus

Creatieve vakken als Engels of esthetica vereisen inspanning van de rechterhelft van het brein om originele en creatieve ideeën te produceren. Emotionele rock- en popmuziek zoals Katy Perry's Firework bijvoorbeeld zorgt voor een uitgelaten gevoel, wat creatieve prestaties zou bevorderen.

Je kan natuurlijk ook altijd beroep doen op Youtube en haar speciale concentratiemuziek voor studenten, zoals deze alfagolven:

1/

2. 's Nachts tapes beluisteren 

Je cursus hardop voorlezen en opnemen met je gsm om het mp3-bestand 's nachts non-stop door je oortjes te laten galmen. Op die manier wordt de leerstof als het ware geïndoctrineerd in je hoofd. Op je cursussen slapen, heeft echter geen effect.

ariana-grande

3. Kauwgom

Recent Amerikaans onderzoek toont aan dat kauwgom je geheugen stimuleert en je resultaten verbetert. Door te kauwen, stuur je namelijk extra bloed naar je hersenen.

2/

4. Blok de inhoudstabel vanbuiten

De inhoudsopgave geeft een structuur weer waardoor je details makkelijker kan onthouden. Het werkt als een soort "kapstok". Je onthoudt leerstof beter als je het in een overzicht kan plaatsen.

5. Boek links, aantekeningen rechts

Tenminste als je rechtshandig bent. Bij linkshandigen is dit net andersom. Waarom? Omdat alles wat je links ziet wordt ontvangen in het rechterdeel van je hersenen. Het linkerdeel van je brein kan goed lineaire informatie verwerken, zoals teksten. Het rechterdeel  kan goed structuur begrijpen en een overzicht creëren.

leightonmeester

3/

6. Speel De Slimste Mens

… met je cursus. Leg jezelf het vuur onder de schenen en giet de leerstof in vragen van het type: "Wat weet je over…?"

7. (Jong)leren

De beste resultaten verkrijg je als je de twee hersenhelften tegelijk even hard inzet. Geen betere manier om dit te trainen dan door te jongleren.

PatrickDempsey

4/

3333-harry-potter-study-group-hermione-ron-and-harry-6114

8. Studeer samen

Wakker die competitiegeest aan en studeer met de talen- of wiskundeknobbel uit je richting. Hij of zij kan jou andere ideeën bijbrengen waar je zelf nooit op was gekomen. Andersom geldt ook: door iemand anders iets uit te leggen, leer je zelf bij.

9. Intervalstuderen

Bij het sporten kunnen intervaltrainingen erg effectief zijn, hetzelfde geldt voor studeren. Het enige wat je nodig hebt, is een timer. Drie kwartier lang lees je aandachtig je cursus door. Als de tijd om is, kies je een andere vorm van studeren zoals bijvoorbeeld het bekijken van een didactisch filmpje of het tekenen van een mindmap. Belangrijk is dat je minstens een halfuur iets anders doet dan lezen. Daarna lees je weer verder.

Met deze routine slaag je veel meer informatie op dan wanneer je uren achter elkaar leest en de stof in je hoofd probeert te rammen. Na 2,5 uur neem je ook best een pauze van een halfuur (jongleren!), op die manier geef je je hoofd de kans om alles te verwerken.

bb136c55b4712160023a0001aaf47224

5/

10. Slaap

Last but not least: ga op tijd slapen. Een goede nachtrust doet wonderen. Ontdek hier alvast hoe de inrichting van je studentenkamer je slaap kan bevorderen!