De hoogtepunten van Paris Fashion Week

Geüpdatet op 20 juni 2019 door Marjolijn Vanslembrouck
De hoogtepunten van Paris Fashion Week

Met grote namen als Chanel, Hermès en Louis Vuitton eindigde Paris Fashion Week eerder deze week in schoonheid. Een week lang liepen we de benen van onder het lijf, van het ene defilé naar het andere, tussenin ook nog wat presentaties en events. Hieronder een poging om de bomen door het bos te zien. De Parijse modeweek in enkele hoogtepunten.

DE COLLECTIE: SACAI

Sacai, Chitose Abe, PFW, FW17, Parijs, Japan

Het werk van Chitose Abe, vrouw achter het erg succesvolle Japanse label Sacai, is bekend: hybrides van verschillende materialen en stukken, sportief en poëtisch, daywear en avondjurken. Een erg herkenbare signatuur en al lijken de collecties daardoor doorheen de seizoenen nogal op elkaar, het maakt ze niet minder mooi of interessant. Volgende winter brengt ze voor het eerst denim en combineert het met kant en bont. En de rits krijgt een hoofdrol, her en der verspreid op zijden bloemenjurken en -broeken. Abe brengt verfrissing en eigenzinnigheid, een verademing na een lange modemaand.

HET DECOR: CHANEL

Chanel, Karl Lagerfeld, raket, PFW, modeweek, Parijs

Toen Marc Jacobs nog aan het roer van Louis Vuitton stond, was de keuze voor 'het decor van het seizoen' nog ietwat spannend. Want ook de Amerikaanse ontwerper liet paardenmolens, roltrappen en de Orient Express aanrukken om zijn collecties kracht bij te zetten. Maar sinds diens vertrek overheerst Karl Lagerfeld bij Chanel alles en iedereen. Misschien overtrof hij dit seizoen wel zichzelf, met zijn Chanel-raket en lanceringsplatform N°5. De snelste manier om het modecircus en de wereld achter zich te laten? Toen het raket tijdens de finale ook écht de lucht in ging, verwachtten we eigenlijk dat het dak van de Grand Palais open zou schuiven om de lancering in te zetten. Ook in de collectie zelf enkele futuristische knipogen - al dan niet subtiel. Little black dresses met astronautprint, en zilverkleurige moonboots.

Maar wat moeten we komende winter nu echt aan?

1/

DE LOOK: JURK BOVEN BROEK

Christian Wijnants, Parijs, FW17
Christian Wijnants

We herinneren het uit de jaren negentig, hoe onze klasgenoten - nee, niet wij, we hadden toen al betere stijl - korte rokjes en jurken boven een jeans of andere broek droegen. Het leerde ons: broek + jurk = fout. Maar niet zo komende winter, dan dragen we een zwierige jurk boven een flinterdunne pantalon of kostuumbroek, ja zelfs boven een boyfriend jeans. Hou je qua kleur en prints zeker niet in, ga bijvoorbeeld te rade bij Christian Wijnants. Hou je meer van een stoerder silhouet, kies dan voor een jurk met hoge zijsplit, zodat je de handen nog steeds in de zakken kan steken, à la Dries Van Noten. En zo kan je dus ook in de winter je favoriete zomerjurk aan.

DE KLEUR: WERKMANSBLAUW

Christian Dior, Maria Grazia Chiuri, pfw, fw17
Christian Dior

Marineblauw, werkmansblauw, babyblauw, nachtblauw, komende winter lopen we allemaal een blauwtje (flauw woordgrapje iemand?). Maria Grazia Chiuri wijdde een volledige collectie aan het lievelingskleur van haar meester Christian Dior. Het deed haar denken aan de vrouwenuniformen tijdens WOII, aan de outfits van fabrieksarbeiders, aan het blauw van Picasso ook en de symboliek van de kleur blauw: vrijheid. Ze combineert militaire tops en wollen truien met couture-like tule rokken, denim overalls en wollen broekpakken. Stoer, jong, vrouwelijk, draagbaar, krachtig.

Ook indrukwekkend en krachtig: de live act bij H&M Studio

2/

DE LIVE ACT: THE WEEKND @ H&M STUDIO

The Weeknd, H&M Studio, PFW, modeweek, FW17, Parijs

Sinds enkele seizoenen organiseert H&M Studio een defilé in Parijs, off-schedule, maar wel een event waar blijkbaar veel volk bij wil zijn. Nicki Minaj zat front row (de popster was dé celeb in Parijs) en wij deelden een busje huiswaarts met Bill Kaulitz, frontman van Tokio Hotel. Op de catwalk populaire modellen als de zusjes Hadid en Winnie Harlow, die allen glimlachend voorbij stapten. Love, happiness en friendship waren de codewoorden en de collectie was na de show meteen beschikbaar in de pop-up shop. Iets minder happy leek Bella Hadid toen haar ex The Weeknd het podium opstapte, een reünie waar de sociale en online media uiteraard van smulden.

HET SCHANDAAL: DE CASTING AGENTS BIJ BALENCIAGA

Casting agents, Balenciaga, schandaal

Casting agents Maida Gregori Boina en Rami Fernandes zouden de modellen voor het Balenciaga defilé onheus behandeld hebben. Dat schreef concullega James Scully op zijn Instagram-account. De meisjes zouden drie uur lang in een donkere traphal zijn opgesloten, terwijl de twee uit lunchen waren. Een schandaal dat de Parijse modeweek even in de ban had. Modehuis Balenciaga gaf diezelfde dag nog toe dat de casting niet helemaal deftig verlopen was, verontschuldigde zich bij de modellen en ontsloeg het casting duo op staande voet. Boina weerlegde de feiten later in een persoonlijke brief aan Business of Fashion en noemde ze 'erg overdreven'. De omstandigheden waarin de casting moest gebeuren zouden niet ideaal geweest zijn - zo was er even een elektriciteitspanne - en Scully was uit op hun job. Een hetze die een heikel punt en tevens publiek geheim aan het licht brengt: dat modellen niet altijd - of niet allemaal - als prinsessen behandeld worden...

Ook wij gaan graag als prinses door het leven, en dan liefst in deze jurk.

3/

DE DROOMJURK: BALENCIAGA

Balenciaga, Demna Gvasalia, pfw, FW17

Demna Gvasalia toonde bij Balenciaga een collectie in het verlengde van de vorige seizoenen. Bloemetjesjurken, kort en lang, spandex lieslaarzen in felle kleuren, ongewone  volumes en asymmetrische coupes. Eindigen deed hij met enkele couturejurken in ware Christobal Balenciaga stijl, een eerbetoon aan de grootmeester ter gelegenheid van de honderdste verjaardag. Onze absolute favoriet: de fluffy jurk compleet in witte veertjes, inclusief bijhorende Cabas. Best enkel dragen bij droog weer.

HET KIPPENVEL-MOMENT: UNDERCOVER

undercover, pfw, fw17

"Now this is fashion. This is real fashion". Onze buurman tijdens de Undercover show is enthousiast en dat is volledig terecht. Ontwerper Jun Takahashi slaagt er seizoen na seizoen in ons aan de stoel te nagelen, kippenvel van boven tot onder. Zijn collecties zijn theatraal en poëtisch en voor komende winter fantaseerde hij 'Utopia', een perfecte wereld waarin iedereen gelijk is. Een wereld ook met soldaten en aristocraten, koningen en clerus en elk silhouet even glamoureus en rijkelijk versierd. De koningin en haar gevolg, allen met prinses Leila kapsel, eindigden de show met een soort ceremoniële dans. 'Real fashion', inderdaad.

En van welke look we tenslotte ook kippenvel kregen...

4/

HORS CATEGORIE: DE BORST VAN NICKI MINAJ

Nicki Minaj, borst, haider ackermann

Wie de front frow beelden van Haider Ackermann nog niet voorbij zag komen, leefde de voorbije dagen onder een steen. Foto's van Nicki Minaj in een top van Mugler die een borst ontbloot liet, gingen in een mum van tijd viraal. Reacties varieerden tussen 'degoutant' en 'vulgair', tot 'wat een sterke vrouw'. Wat buurvrouwen Lou Doillon en Caroline de Maigret ervan dachten was duidelijk, die leken wel erg veel moeite te hebben om hun blik op ooghoogte te houden. Ook wij werden van de overigens prachtige collectie afgeleid, Minaj zat vlak voor ons. Jammer, maar natuurlijk wel de talk of town voor een dag of twee.