In beeld: 100ste defilé van Dries Van Noten

Gepubliceerd op 2 maart 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
In beeld: 100ste defilé van Dries Van Noten

Honderd shows op de teller, dat moet gevierd. Dries Van Noten herenigde gisteren 54 internationale topmodellen en toonde in de collectie een soort retrospectieve van de voorbije 24 jaar.

Nadja Auermann, Carolyn Murphy, Elise Crombez, Hannelore Knuts, Kirsten Owen, Amber Valletta, Sasha Pivovarova, Caroline de Maigret, Jamie Bochert... Niets dan schoon volk op de catwalk, allemaal vrouwen die sinds Van Notens eerste show in 1993 voor hem hebben gelopen. Vrouwen met krachtige en prachtige uitstraling, veelal met de glimlach op het gezicht. Blij om deel te zijn van dit uniek moment.

Dries Van Noten, 100ste defilé, Parijs, PFW, FW17/18, modeweek

Wij, (inter)nationale pers, buyers, vrienden, zaten allemaal front row. Van Noten wou terug naar de essentie van een defilé, vertelde hij aan Vogue's Sarah Mower, in modellen, licht, catwalk en oude schoolstoeltjes. Door de boxen: een mix van eerdere soundtracks. En David Bowie natuurlijk, met een a capella versie van Heroes. Puur kippenvel.

Dries Van Noten, 100ste defilé, Parijs, PFW, FW17/18, modeweek

De collectie was een soort retrospectieve, een best of van de voorbije seizoenen. Van Notens favoriete prints werden herwerkt, over elkaar geprint en verrijkt met broderie. Het boekje dat op elke stoel lag, met daarin de prints en het desbetreffende seizoen, was een prima gids in deze trip down memory lane.

De lange jurken hebben een hoge zijsplit en worden over boyfriend-jeans gedragen, blauw of wit. De modellen hebben de handen in de zakken en lopen op bruine derbies, witte pumps, platte laarzen. Ze dragen brede blazers boven dikke wollen truien of bloesjes, een lange bontmantel boven een blazer en een jurk. Laagjes boven laagjes, alsof de vrouwen backstage vastgrepen wat ze zelf mooist vonden. "Ik denk dat mensen op zoek zijn naar echtheid en authenticiteit", zei Van Noten nog aan Vogue.

Voor de show kwam er al een communiqué van zijn persverantwoordelijke. Dries zou na de show geen interviews geven, nee, zelfs geen enkele vraag beantwoorden. Hij wou vieren, samen met de modellen en zijn team. En met ons, want iedereen werd backstage op champagne en hapjes getrakteerd.

Dries Van Noten, 100ste defilé, Parijs, PFW, FW17/18, modeweek

Het wordt een belangrijk jaar voor Dries Van Noten. Eind maart komt ook een documentaire van de Duitse regisseur Reiner Holzemer in de zalen. Een unieke blik achter de schermen van een van 's werelds meest toonaangevende ontwerpers. Een must see.