10 redenen om op Erasmus te gaan

Geüpdatet op 8 februari 2017 door ELLE België
10 redenen om op Erasmus te gaanBeeld: Beautifuldestinations

Studeren in het buitenland is voor velen een levenservaring om nooit meer te vergeten. Een dergelijke kans mag je niet laten schieten en wij geven jullie tien redenen waarom!

1/

Leer een nieuwe taal

taal babbelen erasmus
Beeld: EF

Het grootste voordeel van Erasmus is het leren van een andere taal. Doordat je in een land gaat wonen en leven, heb je geen andere keuze dan de lokale tongval onder de knie te krijgen. Het kan zelfs zijn dat je je vakken volledig in die taal moet volgen. Ook je Engels zal hoe dan ook verbeteren dankzij de communicatie met andere buitenlandse studenten.

2/

Verruim je vriendenkring

friends erasmus
Beeld: EF

Dankzij Erasmus kan je vrienden maken uit alle hoeken van de wereld. Niet alleen locals, maar ook landgenoten die je daar tegen het lijf loopt. Het is een ervaring op zich om met mensen uit andere culturen op te trekken, om maar van het fantastische adresboekje achteraf te zwijgen. Reisje naar Brazilië gepland? Even Paolo opbellen. Logement nodig in Athene? Mirjam to the rescue! Op zoek naar adresjes in Belfast? Shanon weet raad...

3/

Verken nieuwe culturen

erasmus nieuwe culturen
Beeld: Beautifuldestinations

Pas als je echt ergens woont, zal je de cultuur volledig kunnen opsnuiven. Dankzij de taal die je er leert en de communicatie met de lokale bevolking, word je echt ondergedompeld in een cultuur. Ook citytrips met medestudenten zitten in de lift tijdens Erasmus. De stap om op het vliegtuig op te stappen, is niet meer groot.

4/

Leer jezelf kennen

erasmus reizen jezelf leren kennen
Beeld: EF

Door er alleen op uit te trekken, kom je jezelf echt tegen. Hoe dan ook zullen er mindere momenten volgen: je mist je thuis en vrienden, bent moederziel alleen in een onbekend land en moet je plan zien te trekken in een vreemde taal. Het zijn kleine dompers waaruit je heel veel kan leren. Afhankelijk van je persoonlijkheid, zal dit trouwens niet al te veel voorvallen. Meestal heb je een geweldige tijd en het is bovendien erg leerrijk om jezelf in een andere omgeving te leren kennen.

5/

Word zelfstandig en volwassen

erasmus reizen zelfstandig en volwassen
Beeld: EF

Dankzij Erasmus word je gedwongen om zelf een verblijf te zoeken en alles te regelen. Je handje wordt niet langer vastgehouden. Leren omgaan met de taalbarrière en de administratie zal je met je beide voeten op de grond zetten. Eten maken doe je zelf, want hotel mama tovert niet langer die vertrouwde maaltijd op je bord. Ook je geld moet je vanaf nu zelf beheren.

Tip: gebruik deze reden om je ouders te overtuigen!

6/

Krijg een sterker CV

CV elle

Studeren in het buitenland staat erg goed op je CV. Werkgevers zien Erasmus in het algemeen als een teken dat je sterk in je schoenen staat en zelfstandig kan werken. Bovendien kan je meerdere talen en dit is altijd een pluspunt. Sommige bedrijven vinden Erasmus zelfs een vereiste.

7/

Ontdek andere uitgangsgewoontes

party erasmus
Beeld: Routedusoleil

Hoe we het ook draaien of keren, uitgaan is een belangrijke reden om op Erasmus te vertrekken. Vaak wordt er gezegd dat het er veel uitbundiger aan toe gaat dan in België. Daarnaast is het ook erg interessant om andere uitgangsgewoontes te ontdekken. In het Noorden zal je er vroeger aan beginnen en dus ook vroeger in je bed belanden dan in het Zuiden.

8/

Geef je vrienden een excuus om op reis te gaan

Reizen wanderlust
Beeld: Beautifuldestinations

Wat is er leuker dan een vriend op Erasmus bezoeken? Geef je vrienden dus de kans om ook de tijd van hun leven te beleven dankzij jouw uitwisseling. Trek er samen op uit en zie de toeristischere kant van de plaats waar je zit. Zo heb je meteen een volledig beeld van de stad.

9/

Vind een Erasmuslief

erasmus lief liefde
Beeld: EF

Ja hoor, op Erasmus zijn alle remmen los. Laat je volledig gaan en ontdek de kwaliteiten van de plaatselijke schoonheden. Wie weet hou je er wel een levenspartner aan over! Wordt het dan toch niets? Geen nood, want de kans dat je ze later nog tegenkomt is bijna onbestaande.

10/

Krijg de reiskriebel vast

erasmus uitwisseling reizen
Beeld: EF

Eens weg van onder de kerktoren, altijd heimwee naar je Erasmustijd. Al snel na thuiskomst zal je de afgelopen maanden beginnen missen en het gevoel krijgen dat je er weer op uit wilt. Deze honger om nieuwe plaatsen te ontdekken, zal niet meer gestild kunnen worden.

(Lien Egghe)