Dit zijn de 10 goedkoopste citytrips in Europa

Geüpdatet op 18 augustus 2023 door ELLE België
Dit zijn de 10 goedkoopste citytrips in Europa Spencer Davis - Unsplash

Zin een citytripje? Wacht nog even voor je dat spaarvarken aan diggelen slaat en  ontdek hier de tien meest budgetvriendelijke bestemmingen in Europa. 

Elk jaar publiceert de Britse website Post Office Travel Money een City Costs Barometer, een onderzoek waarin men nagaan wat de meest betaalbare steden zijn voor een weekendje weg. De studie rangschikt 48 Europese steden op basis van een checklist van 12 holiday items, zoals een tas koffie, een glas cola, een driegangendiner, een ticket voor het 'top museum', de prijs van de driesterrenhotel enzovoort.

Benieuwd naar de top 10? Dit zijn de goedkoopste citytrips in Europa:

10. Praag, Tsjechië

citytrip, goedkoop, praag
Shutterstock

De hoofdstad en tevens ook de grootste stad van Tsjechië wordt niet voor niets één van de mooiste steden van Europa genoemd. Het historische centrum is opgenomen in de werelderfgoedlijst van UNESCO. Op zoek naar prachtige architectuur in combinatie met goedkope pilsjes? Dan ben je in Praag aan het goed adres. Hoewel de economie de laatste jaren in een stroomversnelling is geraakt, ligt het prijsniveau in Praag ver onder dat van andere Europese steden. De Tsjechische hoofdstad blijft daarom een goedkope bestemming als het gaat om accommodatie, musea en eten en drinken.

9. Split, Kroatië

Split Kroatië goedkoop citytrip Europa
Shutterstock

Als je zowel het strand als de stad niet kan missen, is Split een droombestemming. Het is de op een na grootste stad in Kroatië, maar je kan veel te voet doen of per gehuurde fiets. Een bezoekje aan het strand van Trstenik of Znjan kosten je niets, net als een wandeling in Marjan Park. In het oudste gedeelte van Split kan je uren turen naar de Romaanse gebouwen, met als toppunt het paleis van Diocletianus en de kathedraal van Domnius. Als je ietwat afwijkt van de platgetreden toeristenpaden vind je heel wat betaalbare restaurantjes met lokale lekkernijen.

8. Bratislava, Slovakije

citytrip, goedkoop, bratislava
Shutterstock

Ben je dol op Wenen en Praag? Dan zal Bratislava je zeker en vast ook bekoren. De Slovaakse hoofdstad herbergt namelijk heel wat moois. Breng zeker een bezoekje aan de befaamde Blauwe Kerk, die recht uit een sprookje lijkt te komen, net zoals het imposante kasteel op de heuvel. Ook handig, je hoeft in Slovakije geen geld te wisselen, maar je betaalt er gewoon in euro.

7. Riga, Letland

citytrip, goedkoop, riga
Shutterstock

De hoofdstad van Letland staat niet voor niets op de zevende plek van goedkope vakantiebestemmingen in Europa. De vluchten zijn erg betaalbaar, het openbaar vervoer is spotgoedkoop (voor minder dan €10,00 reis je 48 uur lang onbeperkt met het openbaar vervoer) en voor een bezoekje aan de musea betaal je ongeveer €5,50. Allen daarheen!

6. Porto, Portugal

citytrip, goedkoop, porto
Shutterstock

Porto is niet enkel een aanrader voor wie al eens graag aan een glaasje van de gelijknamige drank nipt. Ook het eten is er overheerlijk en spotgoedkoop, een must dus voor fijnproevers on a budget. Koffiefanaten gaan er al helemaal uit de bol, want een kopje van het zwarte goud kost net geen euro. Naast het lekkere eten en drinken is de stad zelf ook een lust voor het oog met charmante straatjes, elegante gebouwen en zonnige stranden.

5. Boekarest, Roemenië

citytrip, goedkoop, boekarest
Shutterstock

De Roemeense hoofdstad barst van de geschiedenis, heeft een erg aangenaam klimaat en is bovendien erg budgetvriendelijk. Zo kan je er voor slechts €3,50 euro 48 uur door de stad reizen. Een must, want de vele gezellige wijken in Boekarest hebben elk hun eigen sfeer. Een aanrader voor wie graag een minder toeristische citytrip boekt, die toch de moeite waard is.

4. Istanbul, Turkije

citytrip, goedkoop, istanbul
Shutterstock

Wie liever wat cultuur opsnuift dan te liggen bakken en braden aan de Turkse riviera, kan zijn hart ophalen in Istanbul. In deze stad komen Europa en Azië samen, wat zorgt voor een interessante smeltkroes van West en Oost, en dat voor een zeer zacht prijsje. Voor een luttele €42 eet je er een smakelijk driegangendiner voor twee, en daarenboven kost een verblijf van twee nachten in een driesterrenhotel met z'n tweetjes je slechts €80.

3. Warschau, Polen

citytrip, goedkoop, warschau
Shutterstock

Volgens Kobe Ilsen bruist Warschau harder dan een pijnstiller in een glas spuitwater. De Poolse hoofdstad is de laatste jaren enorm aan het boomen. De stad heeft heeft op historisch en cultureel vlak veel te bieden en er zijn musea en paleizen in overvloed. Warschau behaalt grote onderscheiding op vlak van openbaar vervoer. Je betaalt €10 voor een 48-uren kaart en ook het luchthavenvervoer kost je amper iets. De grootste toeristische attractie, the Royal Castle, is ook volledig gratis. Daarnaast zijn de restaurants in de Poolse hoofdstad heel betaalbaar. Vanaf €22,95 vlieg je al naar deze fantastische stad. Waar wacht je nog op?

2. Belgrado, Servië

citytrip, goedkoop, belgrado
Shutterstock

Belgrado, de hoofdstad en grootste stad van Servië, werd lange tijd gemeden door het oorlogsgeweld tijdens de jaren negentig, maar vandaag is de Witte Stad een aanrader voor een zomerse citytrip. Architectuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen aan pareltjes van historische monumenten, maar ook die hard party people komen hier volop aan hun trekken. De Servische hoofdstad staat namelijk bekend om z'n bruisende nachtleven, met tal van drijvende clubs op de rivier Donau en Sava. En dat alles voor een budgetprijsje.

1. Vilnius, Litouwen

citytrip, goedkoop, vilnius
Shutterstock

Ooit aan Vilnius gedacht als mogelijke vakantiebestemming? De Litouwse hoofdstad is met zijn kronkelende, kleine straatjes en gotische bouwwerken zeker de moeite waard. Niet alleen is Vilnius de goedkoopste bestemming van Europa, het biedt ook een fijne mix tussen cultuur en ongerepte natuur net buiten de stad. Slapen doe je er al voor €5 per nacht, bezoek The National Gallery of Art voor €3 en geniet van een goedkoop glas wijn.

Bekijk hier de goedkoopste vluchten!

Bron: www.postofficeholiday.co.uk