5 mythes over sporten met een kater

Geüpdatet op 3 januari 2017 door Elise
5 mythes over sporten met een kater

Heb je je sportieve voornemens al meteen in de praktijk omgezet en "alle alcohol eruit gezweet"? Klopt dat wel en/of is dat wel zo'n goed idee? 

  • "Door te sporten zweet je alle alcohol sneller uit."

Sporten zal niets aan het percentage alcohol in je bloed veranderen. Maar het klopt wel dat de giftige stoffen toch enigszins sneller worden afgedreven. Plus, tijdens het sporten maak je endorfines en serotonines (zogenaamde "blijdschaphormonen") aan, waardoor je moraal ook een boost krijgt.

  • "Water en de rest komt later."

Het is doodeenvoudig: alcohol is namelijk een vochtafdrijvende stof en voor sport heb je extra hydratatie nodig. Dus met een combinatie van beide "disciplines", kan je je lichaam grondig uitdrogen. Drink, drink, drink. Zowel voor als na de workout.

1/

  • "Je zweet kan stinken naar alcohol."

Alcoholgebruik kan een negatieve invloed hebben op je lichaamsgeur. Sporten met een kater gaat dan ook vaak gepaard met een minder aangenaam zweetgeurtje. Logisch want alcohol zorgt voor meer afvalstoffen die je lichaam zo snel mogelijk kwijt wil.

4b827b83fb567dc9d6b0e9e7da57c57d

  • "Hoe harder je afziet, hoe sneller je kater verdwijnt"

Niet dus. Op een brakdagje ga je geen personal records verbreken. Ga voor een lichte workout. Een jog in de buitenlucht is ideaal - niet alleen voor dat zweetgeurtje - maar ook voor de heilzame werking van frisse lucht en zuurstof. Geen zin om buiten te gaan? Rol je matje uit en doe een yogasessie of een andere home workout. Ook zwemmen is een goed idee, maar sla een saunabeurt beslist over. Daarvan droogt je lichaam nog meer uit.

  • "Na het sporten is het aan te raden om een vettige snack eten."

Na de combinatie kater en workout moet je lichaam nu éxtra recupereren. Helaas draagt vettige troep daar niet toe bij, maar proteïnen daarentegen... Banaan met yoghurt of rijstwafels met pindakaas zijn ideale recover snacks. Eet zeker niet teveel. De aanhoudende honger tijdens een katerdagje is meestal te wijten aan een tekort aan vocht. Vermijd cafeïne - hoe verleidelijk een mok cappuccino ook lijkt na een zwaar avondje.