Hoe zorg je dat je tatoeages mooi oud worden?

Geüpdatet op 8 Februari 2017 door ELLE België
Hoe zorg je dat je tatoeages mooi oud worden?

Voel je wel wat voor eeuwige inkt? Dan vraag je je ook af hoe het zit met de genezing en het onderhoud van zo'n kunstwerkje. We verzamelden raad bij een pro: 

Volgens een overzicht, dat l'Ifop opstelde in 2010, heeft één op tien Fransen een tatoeage en valt 20% voor zijn of haar 35ste verjaardag voor body art. Gedaan dus met het beeld van getatoeëerde marginalen in criminele milieus, tatoeages vind je overal. Ook op de redactie zijn degene met een maagdelijke huid in de minderheid.

Wat moet je nu doen om de genezing te optimaliseren? Mag je een tatoeage blootstellen aan de zon? Kan de kleur vergaan met de tijd? ... Een professionele tattoo artist heeft al onze vragen beantwoord.

Danku AIEN, tatoeëerder bij salon Keepsake, 10 rue de l'Athénée, 1050 Elsene.

1/

tatoeage-tattoo-body-art-verzorging

Voor de tatoeage

Denk goed na. Tattoos mogen dan wel alomtegenwoordig zijn, ze zijn nog altijd niet helemaal zonder gevolgen. Normaal is een tatoeage voor het leven. Volgens de bevindingen van de Brusselse dermatoloog, Christa de Cuyper, krijgt ongeveer 20% van de personen, die een tatoeage lieten zetten, er achteraf spijt van. De hoofdredenen: of door het ontwerp, of om sociale en professionele reden. Ons advies: gun jezelf ruim genoeg tijd om na te denken en vooral, spreek op voorhand af met je tattoo artiest om het ontwerp, de plek waar je het wil laten zetten, etc. grondig te bespreken. Een tatoeage is persoonlijk, heeft vaak een intieme betekenis, elke tatoeëerder heeft zijn eigen stijl, zijn gevoeligheid, het moet op elke moment mogelijk zijn om veranderingen te bespreken.

Van een meer praktisch standpunt, is het belangrijk om je lichaam van genoeg energie te voorzien om zo goed mogelijk te genezen. De handeling blijft uiteindelijk een kleine aanval op het lichaam, na de sessie kan je je eventjes slap voelen. Neem dus genoeg rust, slaap voldoende, eet genoeg en vermijd gedurende 24 uur voor de behandeling activiteiten die het bloed kunnen doen stollen. Blijf weg van alcohol of aspirine, die het risico vergroten op meer bloeding. Want meer bloed, betekent meer korstjes en dus meer gaatjes in het ontwerp na de genezing.

Het is bovendien aangeraden om je te laten tatoeëren in de winter, aangezien body art en UV geen goede match zijn. Wanneer je net een tatoeage hebt laten plaatsen, moet je zon, zoutwater en chloor vermijden. Niet makkelijk in de zomer.

Goed om te weten

De dikte van de lijn kan ook een invloed hebben op hoe de tatoeage veroudert. Houd in je achterhoofd dat lijntjes van geschrift lichtjes verdikken met de tijd. Weet ook dat leegtes van minder dan drie mm achteraf kunnen opvullen door verslapping van de huid.

Bepaalde lichaamszones verouderen minder goed dan anderen. Dat is het geval bij vingers, voetzolen of handpalmen. Die plaatsen zijn moeilijk te tatoeëren, de genezing gaat hier ook moeizamer omdat de huid er zo fragiel is. Om sociale of professionele redenen is het af te raden om plekken als de hals, de handen en ander lichaamsdelen, die ook gekleed zichtbaar blijven, te decoreren, tenzij je er diep over nagedacht hebt. Voor vrouwen is de buik ook een afrader, want het risico dat het motief vervormd tijdens een zwangerschap is groot.

2/

tatoeage-tattoo-body-art-verzorging

Tijdens de genezing

Dit is het cruciale moment. Het is erg belangrijk om de raad van de tatoeëerder op te volgen. Na de behandeling wordt de tatoeage gedurende minimum drie uur ingepakt in cellofaan. Eens thuis, in een propere omgeving, moet je de tatoeage delicaat wassen met zuiver water en met Ph neutrale zeep (de minst agressief mogelijke). Het is mogelijk dat de kleur tijdens de eerst nacht wat uitloopt. Om vlekken te vermijden, bedek je het ontwerp best en panikeer niet als je de volgende morgen een grote inktvlek ziet. Kuis het simpelweg op met water. Gedurende een maand, moet je twee tot drie keer per dag een zalf van het type Bepanthen of Homeoplsmine aanbrengen om de genezing te bevorderen. In de week die volgt op de plaatsing, gaat de tatoeage uitdrogen en gaan er kleine korstjes gevormd worden. Pruts hier vooral niet aan, laat ze op natuurlijke wijze loskomen.

Indien je tatoeage op en lichaamsdeel gesitueerd is, dat regelmatig onderhevig is aan wrijving, zoals je heupen, denk er dan aan om de plek te beschermen met een verband of een stuk stof.

3/

tatoeage-tattoo-body-art-verzorging

Na een maand

Het is aan te raden om het ontwerp te laten nakijken door de tatoeëerder, zodat die kan inschatten of het noodzakelijk is om iets te retoucheren. Na een maand is de huid volledig genezen en ben je normaal tot het einde van je leven gerust.

Hoe het onderhouden?

De gouden regel: hydrateer je tatoeage goed. Hoe langer de huid goed blijft, hoe langer de tekening mooi bewaard blijft. Logisch.

In het geval je blootgesteld bent aan de zon, gebruik een zonnemelk met een zo hoog mogelijke factor. De zon is de grootse vijand van kleurpigmenten.

Andere factoren die een tatoeage kunnen beschadigen is een grote gewichtstoename of een zwangerschap. De huid rekt uit en er kunnen striemen ontstaan. Voed de huid goed en gebruik anti-striem verzorging.

(Via Elle Belgique, Maryno)