HYGGE: het perfecte cocooningconcept voor de Kerstvakantie

Geüpdatet op 17 januari 2019 door ELLE België
HYGGE: het perfecte cocooningconcept voor de Kerstvakantie©Pinterest

Waarschuwing: je loopt het risico om 'home sweet home' nooit meer te willen verlaten. De reden? Een instant verslaving aan Hygge (spreek je uit als 'huge', nee klinkt niet zo sexy, maar daar draait het hier ook niet om.) We hebben er in het Nederlands geen woord voor, het concept kom recht uit Denemarken en incarneert een slow-levensstijl die draait om welzijn, Meik Wiking, auteur van een boek* rond het concept, vertelt ons een kleine anekdote om de filosofie te verhelderen.

"We waren allemaal vermoeid na een wandeling, half ingeslapen, in een halve cirkel rond de haard, gewikkeld in grote truien en wollen sokken. Het enige hoorbare geluid was dat van de ragout die aan het sudderen was, de gensters in het vuur en hier en daar het doorslikken van warme wijn, die we dronken. Het was op dat moment dat één van mijn vrienden de stilte doorbrak: 'Zou dit moment nog meer Hygge kunnen zijn?' 'Ja,' antwoordde één van mijn vriendinnen, 'indien er buiten een sneeuwstorm zou razen.'"

 We hebben het begrepen, het Deense woord Hygge, dat vooral duidt op sfeer, een geestestoestand en gezellige momenten. Een dampende kop thee delen met je geliefde, dat is Hygge. Alles van confituur maken met je familie tot een familiealbum doorbladeren voor het haardvuur, een wirwar onder het dekbed wanneer het buiten regent of van een huisgemaakt gebak genieten met vrienden. En dit alles, comfortabel bij je thuis.

welzijn-gezellig-cocooning-hygge-6

Maar wat is het verschil met cocooning? De sociale dimensie, die centraal staat. Een hygge activiteit, is een activiteit die je deelt met mensen waar je van houdt. Niets nieuws, maar het principe van de filosofie is dat je van die kleine momenten een prioriteit maakt, meer zelfs een ritueel. Aarzel niet om tijd te nemen voor jezelf. Kortom, het concept is doordrenkt van liefde, good vibes en is perfect van toepassing op de feestperiode. Zo maak je er een dagelijkse levensstijl van. >>

*The Little Book of Hygge: The Danish Way to Live Well (Penguin Life)

1/

Pas je interieur aan

welzijn-gezellig-cocooning-hygge-4
©Pinterest

Het principe van de Hygge-levensstijl is dat je vooral thuis tijd doorbrengt, op een zo comfortabel mogelijke manier. Vermenigvuldig dus het aantal kaarsjes en zachte kussens, de regel geldt dat je geen bang mag hebben van 'too much'.

Lees ook: 10 tips voor een winterproof interieur

2/

Innoveer traditionele activiteiten

welzijn-gezellig-cocooning-hygge-3
©Pinterest

Wie heeft gezegd dat rustig thuisblijven gelijk staat aan dodelijke saaiheid? Om de Hygge filosofie te adopteren, nodig je al je beste vrienden uit voor een avondje gezelschapspelletjes rond het haarduurr. Opgelet, de smartphone is verbannen. Zet eventueel een gezellige tent op, om onder te schuilen. Organiseer een filmavond. Huur een projector, dan moet je enkel nog de warme dekentjes en grote kussens voorzien. Indien je nog inspiratie mist voor leuke kerstfilms, helpen we je graag. Leg je onesie al maar klaar!

3/

Voorzie comfort food

welzijn-gezellig-cocooning-hygge-2
©Pinterest

Vergeet die quinoa voor twee minuten en ruil je gezonde salade in voor troost voedsel. De braadpan wordt je nieuwe beste vriend, hoe meer het pruttelt, hoe beter. Inspiratie voor een Hygge bereiding nodig? Een heerlijke herfstsoep, een Kinder Bueno gerecht of een rode wijn brownie, … Wat drank betreft, slurp je hete thee à volonté en aarzel niet om een chocolademelk deluxe te maken, om te delen uiterwaard.

4/

Maak van je bad een ritueel

Een eenvoudig plezier, waar iedereen van geniet. Reken op de klassiekers, om deze activiteit nog meer Hygge te maken, (denk: kaarsjes en vetplanten) of maak er iets origineel van. Waarom geen bosbad proberen of een 'Bath Bomb' (richt je tot Pinterest voor tutorials)? Nodig je geliefde uit om je tegenaan te nestelen en geniet van een gezellig momentje met z'n twee.

Via Laurence Donis