Vijf redenen waarom monoski weer cool is

Geüpdatet op 17 juni 2019 door Isabelle
Vijf redenen waarom monoski weer cool is

Hé, het is (weer) oké om gespot te worden op een monoski! Althans, dat is het officieel sinds vandaag, de dag dat ELLEs Team Extreme haar poezelige voetjes op de plank vastzette. 

Wat? De naam zegt het zelf: de monoski bestaat uit één brede plank waarop je beide voeten naast elkaar worden vastgezet. Ploegen of je evenwicht breed verdelen is onmogelijk: de enige optie is downhill, met aaneen geplakte beentjes. De discipline werd ergens in de obscure jaren zestig uitgevonden en werd in volle eighties enorm populair. Wintersporters in foute onesies en neon bandeaus zoefden perfect paralel de pistes af en vonden het dolle pret. Toen kwamen de nineties echter, en beseften diezelfde winterfreaks dat ze er nogal freaky uitzagen zo met neon band, éénmanspak en monoplank. De foute looks werden ritueel verbrand en de plank netjes in twee gespleten: voortaan was ski op twee latten de enige optie.

Tot nu dus: enkele seizoenen geleden dook de monoski weer op, ditmaal aan de voeten van stilistisch verantwoorde individuen die hem al jumpend en carvend uit de categorie Hopeloos Fout skieden. Het was dan ook hoog tijd om ons zelf ook aan de sport te wagen. Spoiler alert: het is zalig! elle-snow-club-2016-monoski-4

elle-snow-club-2016-monoski-3

Onze indrukken:

  • Het is moeilijk! Je hebt een gigantische drang om je benen uit elkaar te zetten maar dat lukt dus niet. Verwacht je aan heel wat blauwe plekken op je dijen, vallen is in het begin meer regel dan uitzondering. De truc zit erin je bovenlichaam in de strijd te gooien en "in" de helling -dat is eng, ja- te smijten. Draaien doe je door je knieën te kantelen -kleine tip: in tegenstelling tot ski op twee latten, steun je in een draai op je binnenste been.
  • Na een tijdje ben je ermee weg en voel je je een elegante zeemeermin op één lat. Ja serieus, je voelt je écht zo.
  • Het geeft je het perfecte excuus om met je heupen te wiegen -hoe meer je dat doet, hoe beter zelfs.
  • Dat laatste is enorm belangrijk als je weet dat dit hoogstwaarschijnlijk je monitor wordt:elle-snow-club-2016-monoski-2
  • (Weinig skischolen geven les in monoski, de kans dat je bij Jerome terechtkomt is dus zeer groot)
  • Net als een snowboard, leent de monoski zich voor stoere kunstjes. 360s draaien konden we reeds na één uur, beeld je in wat we zoal zouden presteren als we dit een week lang hadden volgehouden!

Moraal van het verhaal: laat je bandeau en vriend thuis, schaf je een strak skipak aan en boek Jerome via SkiCool voor een dagje monoski.

Meer originele activiteiten? We testten ook mountain bike in de sneeuw, segway op ijs, yoga op de pistes, langlauff fitness, 's werelds hoogste katrolbaan en skiën met échte vleugels!

Met dank aan Atout France.