Aperitivo Chats: de modeweek van Tiany Kiriloff en Dirk Alexander

Geüpdatet op 31 januari 2018 door Isabelle
Aperitivo Chats: de modeweek van Tiany Kiriloff en Dirk Alexander

“Ah, we dachten dat jullie de drank zouden zijn.” Met deze lichtjes teleurgestelde woorden worden we verwelkomd op de hotelkamer van Dirk Alexander en Tiany Kiriloff. Gelukkig is er een minibar om de falende roomservice te vervangen.

De langverwachte drank blijkt trouwens een fles Pepsy te zijn. “Dirk is gisteren naar de presentatie van Rihanna voor Puma geweest en kwam dronken thuis,” verklapt Tiany. “Ik drink echt nooit, maar je kreeg daar liters champagne aan twintigduizend euro de fles voorgeschoteld en dan heb je geen keuze,” zo luidt de verdediging. “Bovendien kwam zij véél later thuis dan mij en tegen dan was ik al volledig ontnuchterd.”  Het duo hokt tijdens de modeweek samen in een Parijse hotelkamer en dat zorgt voor de meest absurde situaties. Tiany kennen we van Belmodo en haar inspirerende stijlfoto’s, Dirk is fotograaf en covert de modeweken voor bladen als V Magazine en Models.com. Daarnaast doen ook veel Belgische huizen een beroep op zijn kunsten –zo heeft hij deze week Christian Wijnants op de planning staan- en fotografeert hij de looks van Miss Kirilove. We treffen de twee in bed aan, druk bezig sushi’s te verorberen –“onze eerste echte maaltijd vandaag”- en de shows van de dag te bespreken. Een designer die het waagde Converse met glitters op de catwalk te sturen, krijgt de volle lading, Ann Demeulemeester en Chloé konden hen dan weer wel bekoren. De Belgische styliste Zoë Hordies maakt ons gezelschap compleet, de kamer ligt bezaaid met opengescheurde én nog niet uitgepakte dozen vol modemoois, schoenen lijken er in het wild te groeien en tot tweemaal toe worden we aangenaam verrast door de deurbel –eerst wordt de Pepsy dan toch geleverd ("de service is hier top!"), vervolgens staat er een uitnodiging voor de show van Céline aan de deur. La vie est belle à Paris!

Komt er veel bezoek op deze kamer?

“We verblijven sinds enkele seizoenen hier in het Renaissance Vendôme hotel en dat is heel centraal gelegen, dus er komt wel wat volk langs. Ook adopteren we gaandeweg tijdens de modeweek altijd wel mensen: kom maar bij ons logeren!”

Hoe ziet een typische dag er voor jullie uit in Parijs?

T:“Die is hectisch, slecht georganiseerd, begint vroeg en eindigt laat. Meestal staan we op tegen half acht ‘s morgens, het eerste dat we doen is een analyse van Instagram om te checken wat er allemaal gebeurde terwijl we sliepen.”

D: “Vanmorgen heb ik via Instagram ontdekt dat Tiany aan de andere kant van het bed al wakker was. Ik zag dat ze 45 seconden eerder iets had gepost en besefte zo dat ze niet meer sliep. Terwijl we hier naast elkaar liggen!”

T: “Enfin, meestal zit ik als eerste in de douche en dan zit ik aan het raam om me in natuurlijk daglicht op te maken en nog wat te chillen. Daarna mag Dirk mijn vervelende ochtendritueel aanschouwen van alles vijf keer aan en uit te doen en overal over te twijfelen. Als hij niet overtuigend genoeg bevestigt dat iets goed zit, blijf ik me omkleden.”

D: “Ik word soms moe van. Die bril, die bril of die bril: op den duur weet ik het ook niet meer! In het totaal schieten we een drietal looks per dag en daarnaast doen we ook veel shows en presentaties.”

T: “Er kan vanalles gebeuren, soms zitten we in een taxi en wordt Dirk daar plots uit geschopt omdat hij last-minute nog ergens toegang krijgt.”

_dsc2577

_dsc2578

En wat gebeurt er dan?

D: “Ik fotografeer shows, maar ook backstages. Dat doe ik nu sinds een kleine vijf jaar en het blijft geweldig –al mag het tegenwoordig wat minder druk zijn. Vroeger holde ik echt élke show af, maar dat ritme is onleefbaar. Wat je verder moet weten over de job? Fotografen onderling zijn nogal agressief, vooral op het podium aan het uiteinde van de catwalk –daar waar alle grote beeldagentschappen hun mannetjes hebben staan- kan het er nogal hard aan toe gaan. Ik stond ooit op een Dries Van Noten show per ongeluk met mijn voet tegen de koffer van een collega, waarop die als een razende is beginnen schreeuwen en flippen, middenin de show! Ik ga daar op mijn manier mee om, ik probeer zo discreet mogelijk te zijn en zonder me graag af. Het is hard werken en je moet gefocust blijven. Sowieso shoot ik graag vanuit een ander perspectief dan de rest. Het liefst zou ik enkel de modellen en de setting op mijn foto’s hebben: geen mensen, geen catwalk, geen ruis. Daarom fotografeer ik shows ook het liefste, backstage gaat het er vaak heel erg chaotisch aan toe en dat staat goede beelden in de weg.”

Je krijgt heel wat beroemdheden voor je lens, wat was je grootste starstruck moment?

D: “Nickie Minaj! En, maar deze geef ik minder graag toe, Conchita Würst…Ik begon echt volledig te flippen.”

Z: “Gewoon omdat je die zag?! Je bent zo’n Blik persoon…”

Hoe komen jullie tot rust tijdens de modeweek?

D: “Rustmomenten zijn er eigenlijk niet. Zelfs nu: we eten sushi op bed, maar we moeten vanavond nog beelden bewerken, teksten schrijven,…: het houdt nooit op.”

T: “En de drang om uit eten te gaan is toch ook gigantisch.”

D: “Maar dat gaat toch niet elke avond?”

T: “Je weet niet waar ik ben eens je slaapt... haha! Als er dan wel gechillt wordt, dringt Dirk mij zijn hobby op: De Blik en Youtube filmpjes. Voor het moment is hij helemaal geobsedeerd door één of andere Amerikaanse talkshow: Wendy Williams!”

D: “Ik vind haar fantastisch! Ze geeft overal haar mening over, zit maar wat te kuchen, nodigt sterren uit die nooit naar haar show komen en dus praat ze maar tegen foto’s van hen: geniaal!”

_dsc2579

Wat was het beste Dirk/Tiany moment tot nu toe?

D: “Dat van daarjuist met die vuilnisbak!”

T: “Hahaha… Zo gênant! We zitten eigenlijk de hele dag onzin uit te kramen en zijn eigenlijk nogal een gênant duo dat van rollenspelletjes houdt: Dirk is de Mario Testino van België!”

D: “…!”

We mogen dus aannemen dat het samenhokken in deze hotelkamer best wel harmonieus verloopt?

T: “Inderdaad, we doen dit al heel lang en het blijft leuk. Ik leer alles bij over Youtube, Rihanna en Beyoncé…!”

D: “Ik heb altijd De Blik bij me, ja.”

Dus jullie zijn het nooit oneens?

D: “Het enige grote verschil is dat ik graag bodycon looks zie en Tiany houdt van oversized. Het is niet zo dat ik weiger een look te shooten als ik hem maar matig apprecieer, maar ik denk dat Tiany het wel aan me merkt als dat het geval is.”

T: “Dan trekt hij zo’n gezicht… je ziet het direct!”

_dsc2566

Tiany, hoe zit het met je koffer: wat kwam er allemaal mee naar Parijs?

T: “Wel, ik haat eigenlijk koffers pakken en stel dat altijd tot het laatste moment uit, met als resultaat dat ik ook nu weer de meest onlogische valies ooit heb samengesteld. Echt niets klopt, ik heb enkel bovenstukken en slechts een paar basics om eronder te dragen. Gelukkig worden naar mijn hotel nog heel wat spullen opgestuurd en kan ik stukken uitlenen uit showrooms, kwestie van toch enkele coherente looks samen te stellen. Hoe dat werkt? Soms nemen agenten hier ter plaatse contact met me op, soms sturen ze vanuit België spullen waaruit ik kan kiezen. Er zitten nieuwigheden tussen, maar ook labels als Sportmax, met wie ik veel samenwerk. Probleem is wel dat je dan met duizend verzenddozen in je hotelkamer zit. Dirk moet slapen tussen mijn schoenen, mijn tassen, mijn…”

D: “Alles is hier van Tiany. Beschouw mijn nachtkastje als mijn bureau. Mijn valies is trouwens op één uur tijd gemaakt.”

Draag je die looks dan de hele dag door? Comfort is toch zo belangrijk tijdens de marathon die fashion week is…

T: “Ik geef toe dat ik weer te veel belachelijk hoge schoenen mee heb. Jarenlang stond ik de hele dag door op hakken, al geef ik toe dat ik vaker een Uber dan een metro nam, maar dat lukt nu niet meer. Ik draag ze voor een shoot en keer dan terug naar het hotel voor een meer comfy paar. Zo heb ik hier een prachtig paar van Aquazura staan, maar daarmee kan ik eigenlijk niet naar buiten, echt triest.”

Wat is verder jullie ultieme fashion week survival tip?

T: “Get Compeeds!”

D: “En zorg dat je goed eet! Dat is een constante uitdaging omdat je van hot naar her rent en er eigenlijk niet bij stilstaat dat je al twee maaltijden hebt overgeslaan. Het is geen uitzondering om pas om tien uur ‘s avonds iets binnen te krijgen.”

T: “Daarom is een plan B altijd een goed idee, zoals de nootjes uit de minibar!”

D: “En regel jezelf een goed bed! Er wordt zo hard gewerkt en de korte nachtrust die je krijgt is van levensbelang. De bedden hier zijn trouwens zalig, één van de redenen waarom we steeds terugkomen.”

Tot slot, wat moeten we nog weten over de modeweek?

“Het is zò gezellig!”

Benieuwd wat er nu écht in Tiany's koffer zat? Je ontdekt het hier: