Zo gaan je sportschoenen langer mee

Gepubliceerd op 19 juli 2016 door Elise
Zo gaan je sportschoenen langer mee

Spoiler: wasmachines en bleekwater zijn uit den boze.

Om tijd en moeite te sparen, zijn we al snel geneigd om onze vuile schoenen in de wasmachine te gooien. Nooit. Meer. Doen.

Wasmachines en -drogers tasten namelijk de lijmlagen aan in je schoen. Alles wat je voor het onderhoud in principe nodig hebt, is een goede borstel en koud water. Daarmee kun je het ergste vuil wel van je schoenen en zolen verwijderen.

Machine-Washing

  • Modder

Ben jij verrast door een onweersbui en hangen je loopschoenen bijgevolg vol modderig slijk? Niet panikeren. Laat ze opdrogen en verlos ze vervolgens van de modderkorstjes met een grove borstel. Was de schoenen daarna met een beetje zeep, lauw water en een synthetische borstel om ze niet te beschadigen. Steek papier in de sportschoenen om het vocht te absorberen en laat ze drogen in de openlucht.

Tip: Haal je binnenzolen eruit tijdens het reinigen.

schoenenkrantenpapier

  • Witte sneakers

Benodigdheden? Een sponsje en ossengalzeep (te vinden in de drogisterij). Wrijf simpelweg met een nat sponsje over de blok zeep en begin te schuren aan je schoenen. Je zult zien dat je er écht al het vuil afkrijgt. Zijn je witte veters ook niet meer wit? Haal ze eruit, maak ze nat en vouw je spons er dubbel over. Ga zo een paar keer op en neer en spoel daarna af met water. Eens ze droog zijn zul je een groot verschil opmerken.

  • Stinkvoeten
De grootste fout die je kunt maken is die dampende en stinkende exemplaren na afloop van je run in de schuur te zetten. Als het daar koud en vochtig is, wordt de levensduur van je dempende zolen aanzienlijk verkort. Wat je best wél doet is er pure alcohol inspuiten. 
  • Natte schoenen
Zet je natte schoenen nooit voor de kachel (en droge evenmin). Dat is niet bevorderlijk voor de aanwezige lijmsoorten. Natte schoenen moet je op een ouderwetse manier volproppen met krantenpapier en wachten totdat al het vocht is opgenomen. Het liefst meteen nadat je bent thuisgekomen.

1/

Zo verleng je de levensduur van je sportschoenen:

De levensduur van je loopschoenen is vooral afhankelijk van de vitaliteit van de tussenzolen en het dempingmateriaal. De kwaliteit daarvan neemt, naarmate je loopt, steeds verder af.

  • Je verlengt de levensduur van de demping als je je schoenen na de training voldoende rust geeft. Het rubber heeft - net als jouw spieren overigens - de tijd nodig om te herstellen.

Row of four pair sneakers

  • Gebruik niet één paar wanneer je vaak hardloopt. Na 1500/2000 km (ongeveer na één jaar) is de schokdemping en de stabiliteit van je hardloopschoenen vaak verbruikt. Om de levensduur van te verlengen is het verstandig om niet altijd op dezelfde schoenen te lopen.
  • Loop op allround trainingsschoenen tijdens je langere duurlopen en lichtere exemplaren in je snelheidstrainingen en wedstrijden.

Conclusie:  Voor een goed onderhoud van sportschoenen kun je ze best regelmatig reinigen en laten drogen in de openlucht. Poets zowel de binnen- als de buitenzijde met een borstel, hierdoor zullen ze minder snel verslijten.