Getest: surfen op de Noordzee

Gepubliceerd op 11 juli 2016 door Isabelle
Getest: surfen op de NoordzeeDCIM104GOPRO

Surf’s Up! Wij trotseerden de platste zee van het Westelijk halfrond, riskeerden onze enkels om te slaan in het ondiepe water en onze wetsuit te scheuren op verraderlijke schelpjes. Lid zijn van ElleTeamXtreme, het komt niet zonder risico. 

Het ELLE team is naar de zee afgezakt met de bedoeling te leren surfen én de zon tevoorschijn te laten komen. Dat laatste hangt af van het al dan niet aanwezig zijn van een hogedrukgebied, het eerste van onze enthousiaste coaches vandaag, O’Neill Riders Dominga en Julia. De twee zijn uit het Nederlandse Scheveningen, de surfer hotspot van de Lage Landen, naar het al even weinig exotische Knokke afgezakt om ons de beginselen van de koningensport aan te leren.

Je leest het goed: koningensport! Al in de 18de eeuw brachten verstomde Britse ontdekkingsreizigers rapport uit over Polynesische stamhoofden die met houten planken de golven trotseerden. Een hobby die enkel voor de hogere klassen van Hawaï, Fiji en co was weggelegd, aangezien je een legertje slaven nodig had om de loodzware planken, gesneden uit heilige bomen, naar het water te dragen en voorbij de woeste branding te peddelen. Vandaag de dag gaat het er allemaal wat sportiever aan toe. We krijgen elk een softboard, de beste vriend van elke beginneling, toegestopt en ik besef al snel dat… mijn arm te kort is om er helemaal rond te kunnen. Vergeet dus de beelden van sensueel lopende surf chicks met een plank onder de arm, ik moet de mijne aan de neus vastpakken en over het zand sleuren. Blijkt trouwens dat het bord in combinatie met de sterke Belgische wind als een zeil gaat fungeren en ik heb de grootste moeite van de wereld om het niet te laten wegvliegen. De les zelf moet eigenlijk nog beginnen. Dat gaat goed.

surfen knokke

Na een meer dan sportieve opwarming op de trampoline krijgen we de beginselen van  het surfen mee. Hoe het moet? Bij het pakken van de golf moeten je voeten net over de plank hangen, dan ga je als een gek peddelen en eens je goed en wel naar voor vliegt sta je recht –eerst knie per knie, eens dat lukt met één welgemikte sprong. Het is belangrijk daarna niet meteen enthousiast recht te staan, maar laag te blijven en goed je evenwicht berekenen. Een routine die we enkele keren op het strand zelf oefenen en vervolgens in de woeste baren van de Noordzee mogen uitproberen. Vandaag is ons grillige zeetje echter in een luie bui en moeten we het met golfjes van zo’n tien centimeter stellen. “Geen probleem”, zo proberen Dominga en Julia deze teleurgestelde surfbabe wannabe te troosten. “Nu kan je tenminste focussen op de basisbeweging en die echt correct onder de knie krijgen.” Blijkt dat de Noordzee niet altijd zo'n slappe soep is en je op bepaalde dagen echt wel sensatie kan meemaken. Ondanks het weinig tropische klimaat kennen België en Nederland dan ook een levendige surfscene. Al goed al goed, we geven Het Kanaal heel binnenkort een tweede kans, vooral omdat ik de basics ondertussen écht goed kan. Denk ik toch. Misschien heb ik wat meer oefening nodig. Heel binnenkort. 

surfen knokke 1