Onze tips om de files te overleven

Geüpdatet op 26 oktober 2020 door Isabelle
Onze tips om de files te overleven

Grote kans dat je de komende dagen aan een slakkengangetje over de Belgische snelwegen rolt. Twee opties: òf je windt je op en beleeft de rotste momenten van het jaar, òf je blijft rustig en maakt de tijd van je leven mee (min of meer toch). Wij helpen je alvast bij dat laatste: 

1/

  1. Audioboeken 

15 tips om de files te overleven 2

Onze absolute favoriet (met bijzonder grote kans op verslaving): laat je een file lang voorlezen uit je favoriete boeken en droom weg bij thrillers, romantische romcoms, hilarische avonturen of diepzinnige romans. Beschouw je verplichte uren in de wagen als het ideale moment om even aan de dagelijkse rompslomp te ontsnappen.

2/

De ELLE video van vandaag :
DAAROM DRAAG JE BETER GEEN ELASTIEKJES EN SPELDJES IN JE HAAR

Ruim je wagen op 

15 tips om de files te overleven 5

Die snoeppapiertjes, oude munten, parkeerbriefjes en kapotte bril slingeren al lang genoeg in je wagen! Wapen je met een plastiekzak en vul die tijdens het aanschuiven met alle overbodige brol die van je auto een hectische vuilnisbelt maakt. Je zal zien dat een nette omgeving je plotsklaps rustiger maakt. Het is ook geen slecht idee vochtige doekjes in te laden en meteen ook je stuur, dashboard en versnellingspook van onwelkome vlekken (om nog maar van de bacteriën te zwijgen...) te ontdoen.

3/

2. Analyseer je kookboeken

Schermafbeelding 2016-05-30 om 13.09.37

Dat ellenlange aanschuiven is de perfecte kans om eindelijk eens die honderden smakelijke bladzijden Pascale Naessens, Jeroen Meus, Sofie Dumont en Julie Van den Kerchove te verteren. Ja je staat een uur in de file, maar aan het einde van de rit heb je wel 50 nieuwe ideetjes voor heerlijk gezonde ontbijtjes, lunches die in drie minuten klaargemaakt zijn en aperitiefhapjes die zelfs de meest vijandige schoonmoeders overstag doen gaan.

Tip: het is sowieso een goed idee om je kookboeken in de wagen te laten, kwestie van op de terugweg na het werk meteen je boodschappenlijst bij de hand te hebben.

4/

3. Keep Calm and Breath On! 

15 tips om de files te overleven 6

Adem in, adem uit: deze aloude truc is en blijft de meest efficiënte stresskiller. Tover de vreselijke momenten achter het stuur om tot een deugddoende meditatiesessie. Er zijn verschillende apps voorhanden die je aan de hand van enkele slimme ademhalingsoefeningen instant naar de zonovergoten oever van een kwakkelend beekje vervoeren. Niet alleen haalt dit tijdelijk de frustratie van het filerijden weg, het zorgt er ook voor dat je met een uitgerust en helder hoofd op het werk aankomt. We zeiden het al: adem in, adem uit...

Onze aanraders:

Breathing Zone : probeer de verschillende reeksen, door dokters goedgekeurde, ademhalingstechnieken uit.

GPS For The Soul: leg je vinger op het scherm, waarna je stressniveau en zuurstoftekort wordt aangegeven én er speciaal op jouw maat een ademhalingscurve wordt berekend. Probeer die curve aan te houden en je zal zien dat je meteen kalmeert.

5/

4. Bellen 

15 tips om de files te overleven 7

Het is handsfree, je hebt zeeën van tijd en heel wat bij te babbelen. Maak van de file gebruik om gezellig met je vrienden-die-ook-aanschuiven te kletsen of pleeg eindelijk dat ene telefoontje-dat-uren-duurt met je oma. Enige taboe onderwerp: de file zelf. Je zal zien: de tijd vliegt!

6/

5. Leer een taal 

Schermafbeelding 2016-05-30 om 13.33.09

Je zou ervan versteld staan hoeveel je brein (onbewust) kan opnemen. Sta je dagelijks in de file? Speel dan audiolessen af en krijg op enkele maanden tijd een volledig nieuwe taal onder de knie. Veel meer dan aandachtig luisteren en braaf nazeggen wat er uit je boxen knalt, moet je niet doen. Arigatò, merci, vielen dank!

Wat wordt het: Japans, Italiaans, Russisch of Afrikaans? Maak een keuze uit meer dan vijftig talen en download de lessen via deze link.

7/

6. Beauty momentje 

321

Deze geldt enkel en alleen (!) als je ook effectief stilstaat: geef jezelf een mini make-over. De lichtinval is goed, je hebt een spiegeltje recht voor je staan en zeeën van tijd: het perfecte moment om je wenkbrauwen bij te werken, je nagels te verzorgen of je huid van onregelmatigheden te ontdoen. Houd dus altijd een emergency beautycase bij de hand met pincet, nagelvijl, verzorgende crème, ontsmettende gel, papieren zakdoekjes, etc. Opgelet: doe dit enkel bij stilstaand verkeer, anders wordt het gevaarlijk en je wil het risico niet lopen met één geëpileerde- en één borstelige wenkbrauw toe te komen.

8/

7. Kinderen in de wagen? Leid ze af! 

15 tips om de files te overleven 4

Niets vervelender dan vervelende kinderen in een nog vervelendere file. "Zijn we er bijna?", schoppen in je rug, hysterische kreten: er zijn aangenamer momenten. Voorzie dus een overlevingskit voor de mini medemens: een laptop met films, kleurpotloden en -boek, autospelletjes (Wie Is Het doet het altijd goed) of het laatste Samson & Gert album; àlles zodat ze hun aandacht niet op jou zouden vestigen...

Tip: vergeet snoepgoed! De suiker zal ze alleen maar opwinden en -oh horror- ziek maken in volle file.

9/

8. Flirt erop los.

15 tips om de files te overleven 3

Maak er het allerbeste van en probeer een date te scoren tussen je medependelaars. Enkele geboden:

1.Lach! Niemand zit te wachten op een chagrijnig gezicht, wel op het zonnetje dat de dag -ondanks de file- weer mooi kan maken.

2.Kijk goed om je heen wie een potentiele date kan vormen. Leuk gezicht, leuke lach, geen "baby aan boord" teken of vervelend uitziende passagier? Gaan!

3.Zorg dat je opvalt zonder wanhopig over te komen -of een accident te veroorzaken. Een stralende glimlach trekt de aandacht, maar ook een blad tegen de ruit, een grappige belletje naar de radio, een liedje dat subtiel net iets te luid staat, ...

En dan zijn er ook apps, zoals Fileflirt, die het mogelijk maken iemand op basis van zijn of haar nummerplaat een bericht te sturen.