6 tips om je beha’s te wassen

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
6 tips om je beha’s te wassenPink Bra

Doe je die ene beha nog één keer aan of zwier je hem beter in de was? En hoe vaak moet je hem nu écht wassen? Zes tips om de levensduur van je lingerie te verlengen: 

woman-lifting-weights-gym

Tip 1: Was je beha om de 4 - 7 dagen

Je beha te vaak wassen doet meer kwaad dan goed. Het kan de elasticiteit beschadigen die mede zorgt voor de goede ondersteuning. Zodra een beha zijn vorm verliest, is de pasvorm ook aangetast. Experts raden aan om je beha's om de vier tot zeven dagen te wassen.

Tip 2: ... Tenzij je erg zweet natuurlijk

Hoe vaak je je beha wast, hangt natuurlijk af van hoe actief je doorheen de dag bent. Als je bijvoorbeeld veel zweet, zul je je beha sneller wassen. Draag je je beha slechts voor een paar uurtjes, telt dit niet als effectieve draagbeurt. Dus die sexy kanten beha die je alleen voor speciale uitjes draagt, kan best wel een tijdje in je lade blijven liggen. Je sportbeha's daarentegen, was je best wel na elke beurt.

1/

gallery-1431708236-washing-bras-fastneing

Tip 3: Je hebt geen vaste 'wasplanning' nodig

Hé, het is oké om die bh van gisteren gewoon opnieuw te dragen! Natuurlijk is het wel handig om meerdere bh's te hebben omdat je dan kan afwisselen zodat de elastiek niet te snel uitrekt. Door je beha 's nachts uit te doen, heeft deze de tijd om te recupereren waardoor de vorm en elasticiteit 's ochtends weer perfect zijn.

Tip 4: Volg de wasvoorschriften

Experts raden aan om je bh's niet in de wasmachine te gooien maar wel om deze met de hand te wassen. Dit zorgt ervoor dat je bh’s langer mee gaan en dat ze hun elasticiteit behouden. Vooral voorgevormde en push-up bh's was je beter met de hand omdat deze dan hun vorm goed behouden.

Als je je beha in de wasmachine wast, in plaats van in de gootsteen, zorg er dan zeker voor dat je het programma voor delicate was selecteert. Steek je beha dan ook altijd in een speciaal waszakje. Check dus zeker de labels voor instructies.

2/

best-way-to-dry-bra

Tip 5: Vermijd de droogkast

De warmte en het gewoel van de droogkast kan de elasticiteit en de vorm van je beha beschadigen. Wanneer je deze met de hand wast en nadien droog zwiert in de droogkast kunnen ze alsnog hun vorm verliezen. De beste manier is om je bh’s aan de lucht te laten drogen en om ze op een handdoek te leggen met de cups naar boven. Ben je gehaast en wil je je beha's sneller laten drogen? Dep ze dan met een handdoek droog om het water te verwijderen.

Don't: Wring je (sport) beha's in geen geval uit en hang ze ook niet op want hierdoor rek je ze alleen maar uit.

Tip 6: Het opbergen

Leg je beha's in één lijn in een lade, zoals ze in de winkel zouden liggen. Verfrommelingen of kreukels kunnen ervoor zorgen dat je beha's vervormen.

(stagiaire Sarah Van Damme)