Interview: Randy “Say yes to the dress” Fenoli

Geüpdatet op 1 februari 2016 door Elise
Interview: Randy “Say yes to the dress” Fenoli

Noem hem de Karl Lagerfeld van de huwelijksmode, Randy Fenoli helpt jaarlijks honderden bruidjes aan hun droomjurk. Van tiara tot sluier, deze vakman staat je bij tot aan het altaar.

Als er iemand zichzelf ervaringsdeskundige of zelfs expert mag noemen inzake huwelijkskledij, is het Randy wel. Zijn Amerikaanse accent is lollig, zijn looks charmant en in het bijzonder: zijn enthousiasme aanstekelijk. Wij vroegen de spraakmakende insider naar de in's en out's van de bruidswereld.

Ben je op zoek naar een trouwjurk? Deze tips zijn vast welkom, Randy to the rescue!

"Say Yes To The Dress" is elke dag te zien op TLC

1/

say-yes-dress-randy-960

Welke tips heb je voor bruidjes in spe om hun droomjurk te vinden?

"It's all about branding".

Heu, branding?

Als koppel moet je een soort van eigen "huisstijl" ontdekken. Zijn jullie bohémien, trendy, traditional of sexy? Vraag je af wat jullie hobby's zijn, wat jullie favoriete eten en muziekgenre is. Hoe omschrijf je jullie dagdagelijkse kledingstijl, is die eerder klassiek en comfortabel of trendy-chic? Wanneer jullie een eigen stijl (brand) hebben vastgesteld, zal je zien dat het plots een stuk duidelijker en eenvoudiger is om jullie huwelijk te plannen en beslissingen te nemen. Denk in teamvorm.

Hoe kan een bruid zich voorbereiden op haar eerste bruidsjurk afspraak? 

Het belangrijkste is… Het budget!

Bereken een budget en maak een begroting. Stel prioriteiten, bedenk hoeveel je wil spenderen aan de bruiloft. Wat vind je belangrijkst: een overvloed aan alcohol, een bruidscake van tien verdiepingen, een grote hoeveelheid gasten? Eens je dat hebt uitgemaakt, wordt de hoeveelheid potentiële jurken al gereduceerd.

Wanneer weet je dat je dé jurk hebt gevonden?

Kies voor een jurk die goed aanvoelt. Merk je dat je spontaan straalt, then that's the one! Hoe cliché het mag klinken, wanneer je jezelf mooi voelt, draag je een jurk anders: je recht je schouders, voelt je zelfzeker en je hebt gegarandeerd een subtiele glimlach om je lichtjes getuite lippen. "It's not about the dress but about how you wear the dress."

Hoeveel personen neem je mee op jurkenjacht? 

Er is geen magisch getal. Though love voor de bruid, maar als ze rijp is om te trouwen, kan ze een bridal appointment in haar uppie ook wel aan? Wie je ook meeneemt, het is aan te raden om vooraf een hartig gesprek te voeren over je budget, je smaak en je eisen. Maak jouw fanploeg duidelijk dat je hen meevraagt, omdat je van hen houdt, maar dat hun voornaamste job is om te oe'en en au'en op bevel.

2/

12524042_10156473187235346_4470417114512659664_n

Wat doe je met je jurk na je bruiloft? 

Er bestaat een heus tweedehandscircuit voor bruidsjurken. Het maakt de hoge aankoopprijs wat verteerbaarder. Ofwel doe je er iets mee zoals "Trash the dress". In dit Amerikaanse programma wordt na het feest en de plechtige foto's, trashy huwelijksfoto's gemaakt waarin newly weds in hun kleed zwemmen, paardrijden of whatever. Andere vrouwen houden er meer van om de jurk op te bergen in een doos. Maar daar ben ik persoonlijk minder fan van.

Ik zou de jurk na het feest fonkelschoon maken en in mijn kleerkast bewaren. Ok, ze wordt doorheen de jaren geel, maar dat is er net de schoonheid van. Je kan haar eender wanneer uit je kast halen en nog eens aantrekken. Het blijft tenslotte een kledingstuk "wear it and enjoy it".

Zie je enkele grote trends in 2016 inzake huwelijksmode? 

Sexy, sexy en sexy. Ik zag véél naakt op de runway. Van top tot teen see through gowns! Uiteraard zal de gemiddelde bruid hier niet voor vallen. Verder merk ik dat slepen ook drastisch korter worden. Meisjes houden in het achterhoofd dat ze mobiel moeten zijn om het gangpad in de kerk door de slenteren en willen uiteraard op het avondfeest de boogie doen.

Ook mouwen zijn terug van weggeweest. Al denk ik niet dat deze trend een blijvertje is. Je bent immers niet in staat om je handen in de lucht te gooien tijdens een wilde rock-'n-roll.

Wanneer zullen de maagdelijke witte jurken plaats maken voor gekleurde huwelijkskledij? 

Als het van mij afhangt nooit (slaakt gilletje). Tenzij uit religieuze of traditionele overwegingen zal ik niet snel een felle jurk aanbevelen. Een gekleurde bruidsjurk is toch simpelweg avondkledij? Poederroze, ijsblauw, off-white, of beige tot daaraan toe. Een subtiele gouden touch kan er nog nét door. Maar persoonlijk ben ik toch meer voor het traditionele wit.

Hoe ga je om met nerveuze of besluiteloze bruidsklanten? 

Ach weet je, haast elke bruid in spe is bloednerveus bij haar eerste bezoek aan een bruidsboetiek. De schrik zit er in om geen geschikte jurk te vinden. Als ik hen dan toefluister dat ik sinds 1993 (het jaar waarin hij begon nvdr.) nog nooit een bruidje naakt naar het altaar heb gestuurd, is het ijs snel gebroken.

Ik druk mijn klanten op het hart dat ik er ben voor slechts één ding: hen prachtig doen voelen. Ik maak hen duidelijk dat ik aan hun zijde sta: ik werk niet op commissie, ik werk niet samen met één ontwerper. Kortom, ik ben geheel onafhankelijk in mijn keuze en beoordeling van de jurken. Bovendien zie ik het als mijn taak om hen te beschermen tegen de stompzinnige opmerkingen van hun entourage.  Ze geloven me als ik hen verzeker dat het een fijne ervaring wordt.

3/

Randy-Fenoli-4

Is er één model van jurk dat elk lichaamstype flatteert en elke vrouw kan bekoren? 

"Absolutely not" (overtuigd). Je hebt appel-, peer-, banaan- (?!) en zandeloperfiguren. De geschikte jurk voor iemands lichaamstype vinden, komt in feite neer op twee zaken: silhouette en proportie.

Verklaar u nader?

Qua silhouette is het eenduidig: iedereen wil een zandloperfiguur. Daar zijn enkele proportionele basisregels voor naargelang lichaamstype:

  • Ben je iets voller van buste? Geen rushes, Geen halterjurk, een V-neckline.
  • Ben je onderaan wat voller? Flared out voor je het zwaarst bent.
  • Je moet boven, onder en midden uitbalanceren.
  • Ben je iets kleiner? Houd dan alles subtiel, fijne accessoires, details etc.
  • Ben je volumineuzer? Dan mag het ook allemaal wel iets bigger.

Voor welke celeb zou je graag een trouwjurk zoeken? 

(Zonder aarzelen) Oprah Winfrey. Zij is definitely een van de mooiste personen op deze aardbol. Haar innerlijk is prachtig. Ze probeert voor iedereen goed te doen. Bovendien is het altijd een uitdaging om met vrouwen te werken die niet over dat typische runway modellenfiguurtje beschikken - die meisjes staan met alles. Het is leuker om iemand te helpen die "curvatious" is.

Wat als de bruidegom niet enthousiast is over je trouwaankoop?

"Zoek een andere man" (lacht). Uit ervaring weet ik de meeste mannen geen fan zijn van de reusachtige poofy prinsessenjurk willen. Ze willen immers graag dicht bij jou staan aan het altaar en geen drietal meter verderop door je giant hoepelrok. Maar als hij écht van je houdt, dan houdt hij ervan om jou te zien stralen - ongeacht welke jurk dan ook.

"If the groom sees you happy, if he truly loves you , he should be happy".

Wij kunnen er alleen maar een all American "true that" tegenaan smijten. Thanks Randy.