10 dingen die je nog niet wist over Friends

Geüpdatet op 27 januari 2016 door ELLE België
10 dingen die je nog niet wist over Friends

Cropped image-15

Friends met "Shiny Happy People" als introlied en met Ellen DeGeneres in de rol van Phoebe? Het zou gewoonweg niet kloppen. Twaalf weetjes en bijzondere plotwendingen die de serie zo populair maakten:  

  1. De titel 

De oorspronkelijk naam voor de serie luidde 'Insomnia Cafe'. Later bedachten de makers dat 'Friends Like Us' of 'Six of One' toch leuker was. Uiteindelijk besloten ze het maar gewoon kort en bondig bij 'Friends' te houden.

1/

2. Het themalied

https://www.youtube.com/watch?v=iCQ0vDAbF7s

Het originele themalied zou in eerste instantie 'Shiny Happy People' van R.E.M. zijn, maar werd veranderd naar het aanstekelijke "I'll be there for you" van The Rembrandts.

2/

3. De cast

tumblr_static_atl6hjg4huwoo0c440kgoko04

Friends had er qua personages helemaal anders uit kunnen zien:

  • Wat wél van bij het begin vast stond, was dat David Schwimmer de rol van Ross kreeg. De schrijvers hadden dit personage namelijk speciaal voor David geschreven.
  • Courtney Cox werd gecast voor de rol van Rachel, maar ze herkende zichzelf eerder in de rol van Monica. En zoals het een echte Monica betaamt, kon ze de castdirector hiervan overtuigen. Cox was even hard geobsedeerd met orde en poetsen als haar alter ego en ruimde naar verluidt zelfs de dressings van andere acteurs op.
  • De Amerikaanse presentatrice en comédienne Ellen DeGeneres weigerde de rol van Phoebe (en daar zijn wij niet rouwig om).

3/

4. De setting

tumblr_nv15kyZecW1qzcy2po1_250

Wie met argusogen kijkt, ontdekt dat de huisnummers niet altijd overeenstemmen. Bij de start van de opnames had Monica's deur huisnummer 5. De producers beseften dat dit niet klopte - Monica woont namelijk op een hogere verdieping - en veranderden haar huisnummer naar 20. Ook Chandlers appartement kreeg eerst huisnummer 4 en daarna 19.

Wist je dat de afleveringen bijna altijd voor een live publiek gespeeld werden? Alleen de cliffhangers niet, omdat het dan niet meer spannend zou zijn.

4/

5. De eerste lezing rach22

Lisa Kudrow en vele anderen hadden na een eerste scriptlezing geïnterpreteerd dat het personage van Chandler homo zou zijn.

5/

6. Arquette

Bij de openingsaflevering van seizoen 6 kreeg iedereen de achternaam Arquette toegeëigend in de intro. Het was de eerste aflevering nadat Courteney trouwde met David Arquette. De episode is gewijd aan "Courteney en David, die net getrouwd zijn".

6/

7. Babyboom
16

Toen Kudrow in 1997 zwanger werd van haar zoon Julian Murray, besloten de schrijvers de zwangerschap in de serie te schrijven en toverden Phoebe om tot draagmoeder van de drieling van haar broer. De zwangerschap van Cox bleef dan weer onopgemerkt. In de serie was het namelijk onweerlegbaar dat Chandler en Monica geen kinderen konden krijgen. De zwangerschap werd dus vermomd met alle mogelijke attributen en outfits.

7/

8. Marcel
marcel

Ross' huisdier Marcel werd vertolkd door twee verschillende aapjes: Monkey en Katie. Marcel werd - ondanks zijn hoge aaibaarheidsfactor - uit de serie geschreven omdat het te tijdrovend was om scènes te shooten met een aap.

8/

9. Achter de schermen

tumblr_ntng16nUWD1qzcy2po1_250
David Schwimmer was de enigste op de set die niet rookte. De drie mannelijke hoofdacteurs doodden tussen de scènes tijd door videospelletjes te spelen. 

9/

10. Figuranten
willis-friends-social

Naast de zes hoofdacteurs bestaat de cast uit ontelbaar veel figuranten, sommigen niet van de minsten. Beroemde gaststerren waren onder andere Brad Pitt, Sean Penn, Reese Witherspoon en Julia Roberts. Bruce Willis verscheen trouwens gratis in één van de afleveringen omdat hij een weddenschap met Matthew Perry had verloren.

10/

11. Gunther

gunther

James Michael Tyler, de acteur die Gunther speelde, was oorspronkelijk slechts figurant. Omdat hij als enige het koffieapparaat op de set aan de praat kreeg, mocht hij steeds terugkomen. Pas in het tweede seizoen krijgt zijn personage een naam.

11/

12. Love affairs

Schermafbeelding 2015-10-19 om 11.40.51

Chandler en Monica hadden oorspronkelijk geen koppel moeten zijn. Rachel en Ross waren wel vanaf het prille begin voorbestemd. De twee overblijvers, Phoebe en Joey vertoonden sinds aflevering één heel wat chemie en toch kwam het nooit tot een relatie - een plotwending die Matt Leblanc en Lisa Kudrow blijkbaar zelf ook betreuren. Kennelijk was het de bedoeling om Joey en Phoebe uiteindelijk tot friends with benefits te proclameren. Als je alle afleveringen bekijkt, valt het trouwens op dat beiden vaak met z’n tweetjes uit een kast of kamer komen gestapt: puur toeval, zo blijkt, maar wel eentje die de acteurs op ideeën bracht. De makers vonden twee romances binnen de cast echter genoeg en lieten Phoebe trouwen met buitenstaander Mike. Haar relatie met Joey zou louter vriendschappelijk blijven.

Foto's van Pinterest