5 vreemde gevolgen van slaaptekort

Gepubliceerd op 5 oktober 2015 door ELLE België
5 vreemde gevolgen van slaaptekort

Shaking off the sleep with some coffee

Systematisch te weinig slapen brengt allerlei nare gevolgen met zich mee. Je hunkert naar junk food en je seksdrift verdwijnt als sneeuw voor de zon. Idealiter geldt het omgekeerde, toch? ELLE achterhaalde vijf eigenaardige effecten van slaaptekort:

1) Je brein denkt dat je dronken bent

De gelijkenissen tussen slaaptekort en dronkenschap zijn treffend: je bent verward, je kan je niet concentreren en je hebt een vreselijke drang naar junkfood Slaaptekort kan je cognitieve functies echter zo hard schaden dat het je reactievermogen achter het stuur even hard vertraagt als dronken rijden.

Volgens een National Geographic artikel uit 2010 van Charles Czeisler aan Harvard is 24 uur zonder slaap evenwaardig aan een alcohollevel van 0,1 procent in je bloed. Dat zijn vier cocktails!

1/

2) Je weerstand laat je in de steek

Tijdens de slaap maak je het hormoon cytokine aan dat nodig is om je te wapenen tegen infecties en stress. Wie onvoldoende slaapt, produceert bijgevolg te weinig van deze vechtertjes, waardoor ook de productie van antilichamen getroffen wordt. Kortom: je immuunsysteem wordt hevig op de proef gesteld. Bij een langdurige gebrekkige nachtrust valt het op dat je sneller gaat niezen, snotteren of koortsblaasjes ontwikkelt, om de simpele reden dat jouw weerstand verzwakt is.

2/

3) Je geheugen gaat erop achteruit

Studies tonen aan dat slaapgebrek op lange termijn je vermogen om dingen te onthouden en nieuwe herinneringen te vormen, beschadigt. Een studie uit 2014 uitgevoerd aan de Universiteit van Harvard toonde aan dat mensen die vijf uur (of minder) slaap per nacht kregen, een geheugenleven hadden dat wel twee jaar achterop hinkte dan hun eigenlijke leeftijd. Het vreemdste deel van de studie is dat hetzelfde probleem zich voordeed bij mensen die meer dan negen uur per nacht slapen. Idealiter slaap je dus minimum zeven en maximum negen uur per nacht .

3/

4) Je aantal zaadcellen vermindert

Als je al zaadcellen hebt, tenminste. Consequent niet genoeg slapen leidt niet tot een aanmaak van spermacellen uiteraard, maar het is wel een gevolg van slaaptekort bij mannen.

5) Je libido daalt drastisch

Hoogstwaarschijnlijk valt de bovenstaande zaadcelschaarste niet eens op, omdat slaaptekort je pittig seksleven helemaal onderuit haalt.. Wie consequent te weinig slaapt krijgt een scherpe daling van seks-gerelateerde hormonen.

De boodschap is duidelijk: voldoende nachtrust is essentieel voor het behoud van een gezond lichaamsgewicht, een steamy seksdrift, een goede werking van het geheugen en een ingenieus immuunsysteem.