Wat zijn de voorwaarden om model te worden?

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
Wat zijn de voorwaarden om model te worden?

mannequin

Welke lengte? Welk gewicht? Welke andere eigenschappen?

Er zijn in ieder geval heel specifieke eigenschappen nodig! Om te beginnen de lengte. “Groot, heel groot,” bevestigt Marc Dochez, algemeen directeur van het agentschap Dominique Models. “Tussen 1,73m en 1,80m meten is ideaal. Want bij kleinere modellen vallen de kleren minder mooi en krijgt het meisje dus minder shoots. Ze wordt minder vaak geboekt en heeft dus minder werk”.

Maar groot zijn is niet voldoende. Je moet ook slank zijn. “Niet zozeer ultramager, want er zijn verschillende types modellen, maar je moet in vorm zijn, gespierd, sportief, en een mooi lichaam hebben”. Bij sommige agentschappen, zoals IMM (International Model Management), zijn alle modellen bestemd voor de internationale mode, wat de selectiecriteria nog vernauwt. “Wij casten enkel meisjes die minstens 1,73m zijn, met als ideale lengte om te defileren 1,77m of 1,78m, en die maat 36 hebben,” verduidelijkt Carine Cailleret, hoofd van IMM. Het is dus niet voor iedereen weggelegd! Sommige meisjes die niet aan de ideale afmetingen voldoen kunnen toch nog doorbreken, maar moeten zich dan buigen naar andere eisen.

Met haar lengte van 1,69m is de Belgische Claire Laffut (Dominique Models), 19 jaar, ontdekt door het agentschap Ford in Parijs. Ze vertelt: “Als een meisje klein is moet ze ook heel fijn zijn, zodat de verhoudingen dezelfde blijven. Ik ben niet graatmager, dus heeft mijn agentschap in Parijs me gevraagd om af te vallen, met behulp van een coach. Een onvermijdelijke voorwaarde om in topvorm te zijn alvorens me te presenteren aan klanten”.

(Stagiaire Naomi Ante De Kind via ELLE Belgique)