Lezen @ Lakeside Capriani

Gepubliceerd op 10 augustus 2015 door ELLE België
Lezen @ Lakeside Capriani

coverboeken

ELLE vleit zich neer, in een strandstoel aan het meer…voor 5 boeken over rimpelloze liefdes en/of bagger die beter geheim blijft.

Een zwoele zomeravond aan waterskimeer Battenbroek in Mechelen. Onze missie: een cross-over literature-meets-lifestyle. Hoe lekker is de keuken in de lakeside Brasserie Capriani van de broers Avi en Shaly Blits? En hoe vlot verteren we een portie leesvoer over drama’s en mysterie aan de rand van een meer?

1/

Capriani-eigenaar Avi Blits brengt ons het bord ‘Antipasti van het huis’. Als voormalig Belgisch waterskikampioen vindt Blits het fantastisch dat z’n nieuwste zaak naast de Mechelse waterskiclub ligt. Blits: “Capriani heeft vestigingen in Edegem, Turnhout, het Antwerpse Zuid en de Diamantbuurt. Maar de ligging hier in Mechelen – vlakbij het water - is helemaal top. Je kunt hier terecht voor een frisse pint met een ovengebakken pizza Margherita maar ook voor een glas prosecco bij een bord gegrilde zeebaars.” Het publiek is zo divers als de menukaart. Wij spotten naast groepjes collega’s, koppels op date en een jong gezin ook Zsofi Horvath en Roos Van Acker (niet samen aan tafel). Capriani gaat voor een mix van high en low. Hebben we toch de juiste boekenselectie gemaakt.

2/

De Nobelprijs gaan ze nooit winnen, bestseller auteurs Erica James en Anita Hughes. Maar van romantiek en relatieleed rond het Comomeer weten ze alles. In Zomer aan het Comomeer (Boekerij) laat Anita Hughes de interieurarchitecte Hallie nadenken over haar leven. Heeft haar verloofde iets met haar baas? Hoe overtuigt ze haar nicht om diens overspelige man de deur uit te werken? En vooral: waarom is de nieuwe opdrachtgever, voor wie Hallie een villa aan het meer herinricht, al net zo mysterieus als het meer diep? Easy, breezy chicklit lezers – dit is jullie boek.

3/

FOTO 4

Ook Erica James zet in De zomer aan het meer (De fontein) in op de winnende combo bruiloft-aan-het-Como. Alles begint wanneer Floriana, kort nadat ze de uitnodiging voor het huwelijk van haar Mister Right heeft geopend, op straat wordt aangereden. Twee wildvreemden schieten haar ter hulp. Uit die toevallige ontmoeting groeit een mooie vriendschap en uiteindelijk reist het bizarre trio samen naar het Comomeer om daar elk hun eigen demon in de ogen te kijken. Klinkt meeslepend? James verkocht niet voor niets een kwart miljoen boeken in Vlaanderen en Nederland alleen al…

4/


Met een heerlijk hoofdgerecht achter de kiezen en een oranje zonsondergang voor onze neus, mag het literair nu wel iets meer zijn. Enter Bettina Storks en haar Het huis aan de rand van de hemel (AWBruna) - een roman vol spanning en humor. Als Lizzy’s grootvader sterft laat hij z’n landgoed aan het een meer in de Vogezen na aan twee wildvreemden. Voor z’n kleindochter heeft hij slechts één boodschap: ‘Zoek de waarheid’. Lizzy duikt in de familiegeschiedenis en ontdekt duistere geheimen van vlak voor de Tweede Wereldoorlog. Moet ze wat op de bodem sluimerde weer naar de oppervlakte brengen? Of beschermt ze beter haar gezin?

5/

FOTO 6
En we blijven nog even bij het duistere slib op de bodem van het meer. Raymond Chandler, één van de vaders van de Amerikaanse hardboiled detective, maakte zijn plots vaak zo ingewikkeld dat hij er achteraf zelf niet meer goed aan uit kon. In de klassieker De vrouw in het meer (De Fontein) moet detective Marlowe op zoek naar twee weggelopen echtgenotes; Crystal is er vandoor met een gigolo en Muriel zei vaarwel aan de alcoholverslaafde Bill. Dan vindt Marlowe een bijna onherkenbaar lijk in Little Fawn Lake, en de whodunit komt helemaal op gang.

6/


Wie ‘Italiaanse kwaliteitsbrasserie’ zegt, zegt eigenlijk ‘dessertkaart, dessertkaart’.  Onmogelijk om de avond af te sluiten zonder dolce, en op papier komt die van Sarah Jio. Die avond aan het meer (De Boekerij) is een absoluut feelgood boek over Ada, een New Yorkse journaliste die zich in 2008 terugtrekt op een woonboot op het meer van Seattle. Aan boord vindt Ada een koffer brieven van een kunstenaarsvrouw uit de jaren ’50 – met wie ze meer gemeen heeft dan ze eerst beseft.

Dit is een bijdrage van thisishowweread.be, de blog van ELLE boekenjournaliste Eveline Janssens, ELLE freelancer Barbara De Munnynck en journaliste Katrien Elen.