Studie: Kunnen mannen en vrouwen gewoon vrienden zijn?

Gepubliceerd op 2 augustus 2015 door Britt Valkenborghs
Studie: Kunnen mannen en vrouwen gewoon vrienden zijn?

[caption id="attachment_90122" align="aligncenter" width="600"]vrienden What If[/caption]

Kunnen mannen en vrouwen 'gewoon' vrienden zijn, het onderwerp van véél films en vooral ook een vaak terugkerend discussiepunt in het dagelijkse leven. Over de friend zone is al veel nagedacht en gesproken, meestal gaan we er vanuit dat een zuivere platonische relatie tussen man en vrouw niet werkt, deze studie gaat er nog eens dieper op in. 

De studie in kwestie werd uitgevoerd door de University of Alabama, waar de onderzoekers enkele kandidaten vroegen naar hun oprechte mening over vriendschappen met het andere geslacht. In het verleden werd er vaak gesteld dat platonische relaties tussen man en vrouw zo goed als onmogelijk waren. Onderzoeken uit het verleden wezen ook uit dat we vaker een vriendschap aangaan met iemand van het eigen geslacht. Maar uit deze enquête blijkt een zuiver platonische vriendschap dan toch mogelijk te zijn. Yes!

Vrouwen en mannen blijken op dat vlak trouwens niet erg veel van elkaar te verschillen. Twee mensen van hetzelfde geslacht kunnen talloze redenen vinden om met elkaar te willen omgaan, zonder er seks of een romance aan gekoppeld hoeft te zijn. Langs de andere kant wees dit onderzoek wel uit dat er in 63% van de gevallen wél ooit sprake is geweest van romantische gevoelens, maar dat deze een 'gewone' vriendschap niet onmogelijk hebben gemaakt. Kortom, wanneer één van de twee personen toch gevoelens begint te krijgen, hoeft dat daarom niet het einde van de vriendschap te zijn.

Lees het onderzoek even zelf door als je exact wil weten hoe de ondervraagden over die veelbesproken friend zone dachten.

Bron: The Journal of Social Psychology