PFW: onze top 3

Gepubliceerd op 2 oktober 2013 door ELLE België
PFW: onze top 3

top3parisfashionweek

De Parijse modeweek gaat haar laatste dag in, maar onze valies is al terug uitgepakt. Trop is te veel. De voeten doen pijn, het hoofd is overvol. Dit zijn de drie collectie die ons het meest bekoorden.

Sacai. Het merk van de Japanse Chitose Abe is niet de grootste naam op de officiële agenda, maar het is wel een van de sterkst groeiende. Een tweetal jaar geleden toonde ze haar collectie nog in enkele minishows, voor een al even minipubliek dat bijna uitsluitend uit Japanse journalisten en inkopers bestond. Vandaag krijgt ze steeds meer bijval, ook bij internationale mediabonzen als Vogue en WWD. En dat is wat ons betreft - de Belgische modejournalisten waren zoveel jaar geleden ei zo na de enige Westerlingen in het publiek - niet meer dan terecht. Ook voor de volgende zomer toonde de Japanse een erg slimme en interessante collectie. Abe speelt met volumes, een jurk dat er bij vooraanzicht vrij gewoon uitziet, krijgt op de rug een volume alsof er een rugzakje onder de stof verborgen zit. Ook de mix van materialen is indrukwekkend: laser-cut nylon en tule, satijn en katoen. Sporty chic ten top. Prachtig.

Dries Van Noten. Onze landgenoot heeft geen paardenmolens, fonteinen of namaakkunst nodig, om een indrukwekkende show te maken. Een metershoge en eindeloos lange muur van geschrankte houten paletten, bezet met afbladerend bladgoud. Een versterker, basgitaar en de bassist van Radiohead, Colin Greenwood, met een uitgepuurde versie van 'My Iron Lung'. En vooral: een prachtige collectie met byzantijns goud en flamenco rushes, zijde en popeline, leer en natuurlijk linnen. Een mix van rijke en arme elementen, de keizer en de boer. Ronduit schitterend.

LEES OOK: Goud voor Dries Van Noten

Christophe Lemaire. Uitgepuurde silhouetten, voornamelijk lang, met Oosterse, militaire look. Broekpakken, hemdjurken, pantalons en korte jasjes, dik katoenen rokken tot halfweg het bovenbeen, mantels zonder revers. Een kleurenpalet van overwegend wit, navy en ecru. Frans en gesofisticeerd, elegant en sensueel. Benieuwd wat hij vanavond voor Hermès toont.

LEES OOK: Coup de coeur bij Christophe Lemaire