Marc Jacobs’ allerlaatste defilé voor Louis Vuitton

Gepubliceerd op 2 oktober 2013 door Isabelle
Marc Jacobs’ allerlaatste defilé voor Louis Vuitton

Marc-Jacobs-Louis-Vuitton-656x436

Marc Jacobs verlaat Louis Vuitton. Zopas officieel bevestigd, een klein uur geleden poëtische kracht bijgezet door de ontwerper zelf. Na een periode van 16 jaar bij het legendarische modehuis  trekt de designer de deur achter zich dicht met een magistrale zwanenzang.

Een gigantische klok die terugdraait, wakend over een draaimolen, een ijzeren lift, een roltrap en een trein: geen nood om een retrospectieve aan Marc Jacobs te besteden, daar zorgt hij zelf voor. De ontwerper staat bekend om zijn hoge showgehalte en maakte daar een klein uur geleden in het Louvre in Parijs geen uitzondering op. Het decor van zijn allerlaatste defilé voor Louis Vuitton vormde als het ware een patchwork van zijn meest spectaculaire shows: wie herinnert zich de pop-art roltrap van vorige zomer niet, zijn vintage liften of de carrousel waarop hij twee jaar geleden zijn modellen liet doldraaien? Welkom in Marc Jacobs land, een wondere wereld die Disneyland Parijs enkele kilometers verderop doet verbleken!1

Een zwanenzang, gedomineerd door zwarte zwanen. Jacobs stuurde zijn modellen met indrukwekkende hoofdtooien de catwalk op in uitsluitend zwarte creaties –beetje melodramatisch voor een zomercollectie, maar zo tekenend voor het bitterzoete gevoel dat zijn afscheid bij het modehuis moet opwekken. Verder breekt de ontwerper met een typische Louis Vuitton code door amper handtassen in zijn collectie te brengen. Die breuk lijmt hij anderzijds met een knipoog naar de klassiekers die hij door de jaren heen voor het label ontwierp: de graffiti op de jumpsuit die het defilé mocht openen, die spookt al sinds de late jaren negentig door ons hoofd.

Verder veel speelse, doorzichtige silhouetten, lange gewaden, flarden losse jarretellenhouders en mannelijke jasjes. Hier en daar wordt het zwarte thema doorbroken door een jeans of twee, het bewijs dat Jacobs –ook al zit hij met zijn hoofd in een gevederde sprookjeswereld- toch met beide voeten op de grond blijft staan. Dat laatste zal hij de komende jaren nodig hebben: hij verlaat Louis Vuitton immers om zich op zijn eponiem label te concentreren, een label dat volgens mede-eigenaar LVMH het potentieel heeft om even groot als Louis Vuitton te worden –mits Jacobs’ onverdeelde aandacht ervoor.

marcjacobs2

Een mooi hoofdstuk in schoonheid afgesloten dus, en meteen ook onze favoriete show van het hele seizoen. Dat het afscheid Jacobs toch zwaar valt, getuigen de enkele tranen die de ontwerper tijdens zijn finale ereronde liet. Goed voor wat extra glitter aan het reeds schitterende spektakel, want zo gaat dat nu eenmaal bij Marc Jacobs: the show must go on!