Getest: 7 zelfbruiners voor het gezicht die een natuurlijk kleurtje geven

Geüpdatet op 7 maart 2024 door Lore Ginneberge
Getest: 7 zelfbruiners voor het gezicht die een natuurlijk kleurtje geven Launchmetrics Spotlight

Yes we tan! Maar dat zomerse kleurtje halen we wel gewoon uit een tube. Van self tanning drops tot sprays en bruin zonder zon crèmes: dit zijn onze favoriete zelfbruiners voor het gezicht.

'Ja!' tegen een gebronzeerd velletje dat 'ik zat twee weken verkoelende drankjes nippend op een bootje in Ibiza', schreeuwt. 'Nee!' tegen vroegtijdige huidveroudering door toedoen van schadelijke zonnestralen. Het beste van beide werelden, een immer zon-gekuste huid à la J.Lo zonder lidkaart van 'De Vroegtijdige Rimpelclub' zit tegenwoordig in één flesje, tube of pipet.

Ook dit seizoen pakken heel wat merken uit met eenvoudig te smeren zelfbruiners die specifiek voor het gezicht werden ontworpen. Dankzij nieuwe formules en texturen beoogt deze nieuwe generatie van zelfbruiners een natuurlijk resultaat en dat zonder vlekken of strepen.

Zo breng je zelfbruiners op je gezicht aan zonder strepen

  • Een zelfbruiner smeer je op een schone, make-uploze, droge huid.
  • Sla je nek en decolleté niet over.
  • Wrijf extra goed open rond je wenkbrauwen en haarlijn om vlekken te voorkomen.
  • Blijf uit de buurt van delicate en bleke stoffen
  • Vergeet na het smeren van een zelfbruiner zeker je handen niet grondig te wassen (onze tip: was je handen met een scrub) om vlekkerige, oranje handpalmen te voorkomen. Schrob extra hard rond de randjes van je vingernagels.
  • Een zelfbruiner beschermt niet tegen de zon. Smeer nadien een zonnecrème, zelfs als je product al een SPF bevat
zelfbruiners gezicht gelaat getest natuurlijke bruin zonder zon
Fleur Kaan - Unsplash

Getest: de beste bruin zonder zon-producten voor het gelaat

1. Collistar Magic Drops Selftanning Concentrate

De heilige graal onder de selftanning drops, want makkelijk aan te brengen en volledig te doseren naar wens. Collistars unieke formule combineert walnootdop extract met DHA Rapid, een innovatief zelfbruinend molecuul dat slechts de helft van de gebruikelijke tijd nodig heeft. Na een uurtje heb ik een gelijkmatig bruine teint die zelfs op een bleke huid als de mijne natuurlijk oogt. Dankzij de vloeibare formule smeert het concentraat makkelijk en snel open en krijgen vlekken en strepen geen kans. De hydraterende en anti-aging eigenschappen zijn een mooi pluspunt en zorgen ervoor dat mijn gelaat na enkele dagen smeren egaler oogt.

Collistar magic drops selftanning concentrate
Magic Drops Selftanning Concentrate, Collistar

Shop hier

2. Lancaster Self Tan 365 Gradual Self Tanning Serum

Lancaster heeft niet alleen een uitgebreide collectie zonnebeschermingsproducten, maar biedt ook een arsenaal aan zelfbruiners. Voor het gezicht is er keuze uit een Instant Gel Cream die je meteen van een bruin kleurtje voorziet, of een serum dat net geleidelijk aan zorgt voor een gloed. Het Gradual Self Tanning Serum heeft als voordeel dat je zonder knoeien aan een bruine kleur kan werken die je huidtint matcht. Het parelmoeren serum heeft een lichte textuur en smeert makkelijk uit. De formule heeft die typische zomerse geur - daar moet je van houden - en trekt enorm snel in, wat ervoor zorgt dat je snel moet smeren, maar geen kans hebt op een ongelijk effect door water, skincare of make-up. Ik smeer het Gradual Self Tanning Serum 's avonds op een gereinigde huid en bereik na drie dagen het gewenste effect. Dankzij het parelmoeren serum ziet mijn huid er bij het ontwaken niet alleen gebruind, maar ook extra glowy uit.

lancaster self tanning zelfbruiner gezicht
Self Tan 365 Gradual Self Tanning Serum, Lancaster

Shop hier

3. Sisley Super Soin Autobronzant Hydratant Visage

Super Soin Autobronzant Hydratant Visage zorgt voor een natuurlijk uitziende en egale goudbruine teint. Het parfum doet denken aan zonnecrème (en vakantie!) en ook de formule houdt het midden tussen een zonnelotion en een vochtinbrengende crème. Het product smeert makkelijk uit en laat geen plakkerig gevoel achter, integendeel: dankzij een complex van dorstlessende actieve ingrediënten voelt mijn gelaat helemaal gehydrateerd. Pluspunt? Ondanks twee reinigingsbeurten per dag blijft het kleurtje enkele dagen zichtbaar op mijn anders zo bleek vel. Maar wie al gezegend is met natuurlijk kleurtje, heeft aan één smeerbeurt waarschijnlijk niet genoeg.

zelfbruiner gezicht sisley selftanning lotion
Super Soin Autobronzant Hydratant Visage, Sisley

Shop hier

4. Drunk Elephant Drops D Bronzi

Een oplossing die zelfs absolute selftanning dummies kan bekoren: Drunk Elephant biedt druppels die je mengt met dagcrème of foundation om je huid bruiner en egaler te maken. De bronzing drops zijn donkerbruin, waardoor je meteen ziet hoe sterk het effect zal zijn. Ik voeg slechts druppeltje toe aan mijn normale hoeveelheid crème, genoeg om een instant golden glow te creëren. De ondertoon is eerder neutraal tot koel, wat een natuurlijk effect geeft en me voor een Oempa Loempa-teint behoedt. Het kleurtje wast af met water, geen kans op fouten dus!

Shop hier

5. Clinique Sun-Kissed Face Gelee

Handig aan deze getinte gelcrème is niet alleen het instant kleurtje, maar ook dat je 'm makkelijker aanbrengt zonder plekken over te slaan. Akkoord, het is best angstaanjagend om de bruine Tinted Lotion op een vlekkeloze huid aan te brengen, maar een beetje smeren leert dat de kleur zelfs op de lichtste huidtint mooi blendt. Resultaat: een gouden glow zonder strepen of vlekken. Een aanrader voor wie z'n bruin zonder zon liefst onmiddellijk ziet.

zelfbruiners gezicht clinique gelaat self-tanner
Clinique Sun-Kissed Face Gelee

Shop hier

6. St. Tropez Self Tan Purity Face Mist

Deze Facial Tanning Mist breng je aan zonder je handen vuil te maken - letterlijk dan. De mist geurt naar vakantie en verspreidt een ultrafijne mist die je op het gezicht, de hals en decolleté aanbrengt. Belangrijk is om de Face Mist van St. Tropez op 20 centimeter van je gezicht te houden voor een egaal resultaat. Voor het slapengaan spray ik een royale laag tot net onder mijn sleutelbenen en ga daarvoor in de douche staan, want ervaring leert dat sprays en witte badkamertegels geen goede match zijn. De doorschijnende formule voelt in eerste instantie plakkerig, maar dat trekt snel weg.  Bij het ontwaken ben ik bijna verbaasd over het vlekkeloze resultaat. Vooral op mijn schouders en decolleté merk ik verschil, al heb je voor een écht bruine kleur aan één keer sprayen niet genoeg.

St. Tropez Self Tan Purity Face Mist gezicht zelfbruiner
St. Tropez Self Tan Purity Face Mist

Shop hier

7. Institut Esthederm Sun-Kissed Self Tanning Face Care

Institut Esthederm belooft een natuurlijk, effen bruin kleurtje met haar Self Tanning Face Care. De witte lotion is luchtig, heeft een aangenaam parfum en smeert vlotjes open. Ik krijg net genoeg tijd om grondig te smeren alvorens de formule helemaal is ingetrokken. Wat opvalt is hoe zacht en glad  - niet vet! - mijn huid nadien voelt, alsof ik een voedende dagcrème heb gebruikt. De volgende ochtend merk ik weinig verschil, al oogt mijn gelaat iets egaler dan voorheen. Pas na drie keer smeren bereik ik een net-van-vakantie-look, maar door de aangename textuur en de verzorgende eigenschappen heb ik dat er helemaal voor over.

Institut Esthederm Self-Tanning Moisturising Gel-Crème
Institut Esthederm Self-Tanning Moisturising Gel-Crème

Shop hier

OOK GETEST DOOR ELLE: