Getest: workout met een staartje

Geüpdatet op 22 juni 2015 door Isabelle
Getest: workout met een staartje

Schermafbeelding 2015-05-28 om 11.12.34

„Badmeester, ze gaf me een mep met haar staart!!” Ophef in het zwembad, waar mijn zwemvin van tachtig centimeter breed niet geschikt blijkt voor een potje baantjes trekken…

Toegegeven, ook ik had de omvang van het ding onderschat. Wat ik nog meer onderschatte: de hysterische reacties van mijn collega-zwemmers wanneer ik, gehuld in onvervalste zeemeerminstaart, het plonsbad betreed. Een onschuldige botsing met eerdergenoemde hystericus wordt al snel tot „staartslag” vervormd, waarna een verbijsterde badmeester me uit het water komt vissen. Wat ik in hemelsnaam uitvoer? Ik test de MerFin uit, een gloednieuw accessoire dat uit het verre Australië komt overgevlogen –of liever, aangespoeld.

De MerFin, een soort monozwemvlies, is ontsproten aan de fantasie van de Australische Kazzie Mahina. Zij bracht in 2005 haar eigen lijn zeemeerminstaarten op de markt, samen met een aangepast fitness programma: een overdonderend succes down under! Ook de rest van de wereld hapt toe: het aantal fitnesscentra die MerFit klassen aanbieden, blijft wereldwijd groeien.

Hoewel het ding in de eerste plaats instaat voor heel wat waterpret –geef nu zelf toe: wie heeft er nooit van gedroomd als kleine zeemeermin door de golven te springen?- heeft het ook een niet te onderschatten workout waarde. De golvende beweging die je noodgedwongen maakt, is een uitstekende oefening voor onderrug-, buik- en bilspieren. Met dank aan de masserende werking van het water heb je nadien trouwens minder last van spierpijn. Kronkel drie keer per week een half uur lang door het zwembad en je bent na een maand ettelijke centimeters buikomtrek armer. Bovendien heeft ook de conditie er baat bij: je ligt het gros van de tijd onder water, goed om steeds langer je adem te leren inhouden.Tenslotte heeft de workout in het water een ontspannend effect, goed dus voor wie last heeft van stress.

Schermafbeelding 2015-06-01 om 12.39.05

In het begin voelt het wat raar om met twee aaneengeplakte benen te zwemmen -de schoolslag reflex zit er nog diep in-  maar eens ik het gewend ben, schiet ik als een pijl door het water. “Hoewel de vin in het water licht aanvoelt, zorgt de grote omtrek ervoor dat je aan hoge snelheden door het water wordt gelanceerd,” aldus Kazzie. “Er zijn allerlei kunstjes mogelijk: schroeven, backflips, tuimelingen, zijdelingse salto’s, zelfs bodyboarden… Je kan het zo gek niet bedenken!” Ik zou me heel graag aan een Free Willy jump wagen, maar een dreigende blik vanwege mijn oprecht onsympathieke medebadgasten ontmoedigt me. Gelukkig voor deze aspirant-walvis blijkt de MerFin ook perfect inzetbaar in een golvende zee, ver weg van de woelige wateren van een Brussels zwembad. Afspraak deze zomer aan het strand dus voor meer waterpret.

Ook prettig: het ecologische staartje van dit verhaal. Kazzie, geboren en getogen aan het strand, wil met haar product meer bewustwording voor de vervuiling van de oceanen oproepen: “Ik hoop dat de ervaring van meerminzwemmen mensen opnieuw in harmonie brengt met de zee en ze aanzet tot actie, mijn hele bedrijf is op die filosofie gebaseerd. Mijn motto? Maak onze golven mooier, één meermin met de keer.” Daad bij dit woord: de MerFins zijn stuk voor stuk uit gerecycleerd rubber vervaardigd én Kazzie richtte daarnaast het conservatieproject MerPod Ocean Tribe op.

Bovendien blijkt het ultieme accessoire van een zeemeermin niét een schelpentop te zijn –al komt die toch lekker handig van pas. Als het van Kazzie afhangt, komen zij en haar zusters nooit het strand op zonder tas om plastieken zwerfvuil in kwijt te kunnen.

Moraal van het verhaal? Maak de golven én je buikomtrek mooier, één boze badmeester met de keer…

(Ook proberen? Surf naar mahinamermaid.com en scoor voor een kleine €150 je eigen MerFin)

(Beeld: Saverice)