Top 10 leukste kerstmarkten

Gepubliceerd op 15 december 2014 door ELLE België
Top 10 leukste kerstmarkten

kerstmarkt

Heb jij ook al meer dan zin om de kerstsfeer op te snuiven? Bezoek dan een van deze 10 gezellige kersmarkten in eigen land of daarbuiten.

1/

Brussel

KerstmarktBrussel

De Brussels Christmas Market is ontegensprekelijk de favoriet van alle Brusselaars, maar heeft ook een goede reputatie in Europa. Met onze heerlijke creaties uit chocolade en speculaas hebben we al een streepje voor...

Je kan er genieten van een grote ijsbaan, een kerstmarkt die focust op andere culturen zoals die van Canada en Zwitserland, een reuzenrad en tal van andere attracties.

Niet te missen: het licht- en klankspektakel op de Grote Markt, ronduit magisch!

2/

Brugge

KerstmarktBrugge

Deze idyllische stad krijgt met Kerst nog meer charmes. De kleine straatjes en steegjes worden versierd met lichtjes en de Brugse markt wordt ingepalmd door een gezellige ijsbaan.

Niet te missen: het ijssculpturenfestival met als thema dit jaar ‘Het Land van de Hobs’.

3/

Luik

KerstmarktLuik

Het zogenaamde Kerstdorp in Luik is niet alleen het grootste kerstevenement in België, maar ook het oudste. Dit jaar bestaat ‘le Village de Noël’ al 28 jaar en combineert het de traditie van de Duitse kerstmarkten met de zwoele sfeer van de Latinocultuur.

Niet te missen: de Golf van de Kerstman, in een schemerige tent ontdekken de bezoekers een heus golfparcours in een fluorescerend kerstdecor.

4/

Antwerpen

KerstmarktAntwerpen

Met Kerst heeft de stad een lange schaatspiste aangelegd langs de Schelde en staan er verschillende gezellige kerstchalets aan de voet van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Niets ontbreekt om tijdens het shoppen de ultieme kerstsfeer op te snuiven.

Niet te missen: de Kerstboomverbranding op 4 januari.

5/

Thuin

KerstmarktThuin

Bij Charleroi in de provincie Henegouwen vieren ze Kerstmis aan het water. Traditionele chalets maken plaats voor felverlichte kerstboten. De middeleeuwse stad en zijn klokkentoren kleuren groen, een mooi contrast met de blauwe Samber.

Niet te missen: een bierdegustatie onder leiding van 10 Trappistes ATP.

6/

Bergen

KerstmarktBergen

De kerstmarkt in Bergen, “Coeur en Neige”, heeft een oppervlakte van zo’n 900 m². Een grote kerstboom wordt vergezeld van een traditioneel kerstdorp met zo’n vijftig chalets en op de Place du Marché-aux-Herbes ligt een curling piste.

Niet te missen: de fakkeltocht op zondag 14 december.

7/

Het kasteel van Gaasbeek

KerstmarktGaasbeek

Het bekende kasteel van Gaasbeek speelt wel vaker als decor voor verschillende festiviteiten en Kerstmis is daar geen uitzondering op. Twee dagen lang viert het kasteel Kerst rond het thema Oostenrijk.

Niet te missen: werp zeker eens een blik op de kunstcollectie die in het kasteel hangt.

8/

Dresden

KerstmarktDresden

In Dresden is de zogenaamde Striezelmarkt de oudste kerstmarkt van Duitsland. Dit jaar blaast de markt maar liefst 580 kaarsjes uit. De naam van de markt is afkomstig van Hefestriezel, een typische Duitse kersttaart. Ook het proeven waard is de ‘Pflaumentoffel’ op basis van pruimen.

Niet te missen: de enorme kerstpiramide van 22 meter op het Ferdinantplatz.

9/

Rijsel

KerstmarktLille

Kerstmis in het Franse Rijsel is sprankelend en hartig. Een klein dorp uit verlichte chalets biedt naast glühwein nog andere typische zoetigheden aan zoals peperkoek en tartiflette, een taart van witte wijn en Reblochonkaas.

Niet te missen: maak eens een tochtje langs de sfeervolle etalages van de meer dan 3900 winkels in de stad.

10/

Keulen

KerstmarktKeulen

Keulen telt niet één maar zeven kerstmarkten. De favoriet van de Duitsers is die aan de voet van de Dom, die eveneens ook de mooiste van Europa is. De kleine chalets zijn overdekt met een transparante, lichtgevende tent wat de indruk van een magische sterrenhemel geeft.

Niet te missen: de drijvende kerstmarkt aan boord van een schip aan de oever van de Rijn. De boot heeft plaats voor veertig kleine winkeltjes en geeft een prachtig uitzicht op de stad.

(Via ELLE Belgique, Kiënta Martens)