Jong talent in New York

Gepubliceerd op 9 september 2013 door ELLE België
Jong talent in New YorkCalla

[caption id="attachment_5757" align="alignnone" width="300"]Calla Calla[/caption]

Minstens even boeiend als de shows hier in New York: presentaties van kleinere en onbekendere merken. Zoals in de Milk Studios in East Village, gisterenavond. We zagen kleur, exotiek en seksende hondjes en zien de zomer 2014 nu al volledig zitten.

Calla, het merk van de Canadese Calla Haynes kwam - bij ons dan toch - vorig jaar in de kijker, toen ze een samenwerking met Bruno Pieters' Honest By. voorstelde. En enkele maanden geleden, toen ze hetzelfde deed met Comptoir des Cotonniers. Haar handtekening is kleurrijk en exotisch en ook van haar nieuwe zomercollectie kunnen we niet anders dan vrolijk worden. "De collectie weerspiegelt de passie die ik voelde toen ik mijn liefde voor mode ontdekte, toen alles wat ik zag nieuw en fris leek", vertelt de intussen in Parijs wonende ontwerpster. "Dat gevoel en die inspiratie wou ik in de zomerlijn laten uitschijnen." De materialen zijn rijk en vaak organisch, de kleuren elektrisch, de stijl: surfer chic meets rock chic meets skater chic. Onze favoriet: een pastelkleurig, strapless badpakje met retrotouch.

Ook het Londense Ostwald Helgason brengt kleur aan de zomer, met shorts, bloesjes en jasjes in verschillende tinten, bedrukt met dezelfde bloemenprint. Meisjesachtig en schattig. Nochtans gaat alle aandacht naar die andere print: seksende ballonhondjes à la Jeff Koons. Die komt opvallend en kleurrijk, op een sweater en een shirt, maar ook subtieler, in zwart-wit op shorts en mantels. Ook schattig, maar dan anders. Wij voorspellen in elk geval een nieuwe sweaterhit.

De ons tot nu toe onbekende Louise Amstrup is Deens, groeide op in Duitsland en noemt sinds enige jaren Londen haar thuis. Toch haalde ze haar inspiratie voor de SS14 collectie niet uit haar rijk, cultureel verleden, maar trok ze overzee naar Californië - we kunnen haar geen ongelijk geven. Niet het Californië van nu, maar van de jaren vijftig, in de hoofden van prille tienermeisjes die hun eerste kus krijgen en de jasjes van hun vrijers over de schouders dragen. Fotoprints van een zonsondergang, een schelp, de Geboorte van Venus, alles verwijst naar het verlies van de onschuld. De collectie oogt luxueus en erg elegant.

Ook van Jonathan Simkhai hadden we nog nooit gehoord. Hij is geboren en getogen New Yorker en lanceerde zijn gelijknamig label drie jaar geleden. Zijn werk refereert vaak naar de vervagende genderverschillen binnen de modewereld en ook zijn zomercollecties is tegelijk uitermate sexy en stoer. Een ontdekking zowaar.

Bellavance tenslotte is het label van de Canadees Nolan Bellavance en New Yorkse Ava Hama, die elkaar jaren geleden op hun eerste dag aan de Parsons School of Design ontmoetten. Voor hun nieuwe collectie lieten ze zich inspireren door de dynamiek tussen drie bevriende zussen, maar ook door het werk van artiesten Ettore Scottsass en Claire McCardell. Hoe het ook zij: een erg draagbare en aantrekkelijke collectie in zachte pasteltinten.

(mvs)

1/

Calla
Calla

2/

 

Bellavance
Bellavance

3/

Bellavance
Bellavance

4/

Louise Amstrup
Louise Amstrup

5/

Louise Amstrup
Louise Amstrup

6/

Louise Amstrup
Louise Amstrup

7/

Jonathan Simkhai
Jonathan Simkhai

8/

Ostwald Helgason
Ostwald Helgason

9/

Jonathan Simkhai
Jonathan Simkhai

10/

Jonathan Simkhai
Jonathan Simkhai

11/

Ostawald Helgason
Ostawald Helgason

12/

Jonathan Simkhai
Jonathan Simkhai

13/

Ostwald Helgason
Ostwald Helgason

14/

Ostawald Helgason
Ostawald Helgason

15/

Ostwald Helgason
Ostwald Helgason

16/

DSC_4336

17/

Calla
Calla