NYC, mijn grote liefde

Geüpdatet op 8 september 2013 door ELLE België
NYC, mijn grote liefde

 

dak-Met
Central Park vanop het dak van de Met

Toegegeven, de modeweek in New York is niet mijn absolute favoriet. Dat is Parijs, die moeilijk te kloppen valt met al onze landgenoten die er hun nieuwe collecties presenteren. Maar the Big Apple is wel met stip mijn lievelingsstad, waaraan ik jaren geleden al mijn hart verloor. Waarom? Hierom!

"Oh my god you look amaaazing!" Amerikanen kunnen tenenkrullend oppervlakkig zijn, maar bovenal zijn ze - taxichauffeurs buiten beschouwing gelaten - uitermate vriendelijk en open. En al is het misschien wat vreemd dat elke winkel- of barvrouw/man je vraagt hoe het met je gaat - "How are you today?" - op de duur ben je er zo aan gewoon dat je zin hebt om je hele levensverhaal te vertellen. Wat dan ook weer niet de bedoeling is. Loop je wat verloren over straat, op zoek naar die ene winkel die je maar niet kan vinden, dan stapt er gegarandeerd iemand op je af om hulp te bieden. Vriendelijk, open én hulpvaardig.

Een stad zonder park is onleefbaar, maar geen enkele lap stadsgroen kan tippen aan Central Park. Joggen, wandelen, skaten, mediteren, of gewoon languit op je luie kont liggen, nergens voelt dat grootser dan daar, met de torenhoge skyscrapers rond je heen. En als je daar dan toch bent, kan je meteen binnen springen in het Metropolitan Museum of Art - kortweg de Met - al was het maar omdat je vanop het dak het allermooiste zicht op het park hebt.

Nog zo'n prachtig stuk groen: de High Line, de voormalige, verhoogde spoorlijn die in 2009 werd aangelegd als secuur onderhouden - er zijn constant een tiental tuinieren aan het werk - maar verwilderd ogend park. Het strekt zich uit van Gansevoort Street tot West 30th Street en is de ideale plaats om mensen te kijken die 's morgens naar hun werk stappen.

New York is, hoe kan het ook anders, de shoppingstad bij uitstek. De verschillende boetieks van Marc Jacobs in de West Village (Mercer, Bleecker, West 4th Street), de meer commerciële merken in SoHo en mijn favoriete winkel in New York: BLK DNM, het stoere denimlabel van de Zweed Johan Lindberg (237 Lafayette Street). Voor elk wat wils. Wie zich graag met interieurdecoratie bezig houdt, raad ik 'The Stylist's guide to NYC' van Sibelle Court aan. Een schitterend boek waarin ze aan de hand van verschillende thema's, wandelingen door Manhattan beschrijft.

Als je door de straten van New York loopt, flitst je om elke hoek van de straat een filmscene door het hoofd. De appartementen van Carrie Bradshaw en van Friends, de Magnolia bakery en Katz's Deli, waar Meg Ryan met haar fake orgasme Billy Cristal rode oren bezorgde. Ook de muziekgeschiedenis is hier alom tegenwoordig. Vooral Washington Square Park, waar Bob Dylan midden jaren zestig zijn eerste folksongs liet horen en de Chelsea Hotel, waar menig muzikanten en artiesten - Dylan, Patti Smith en Robert Mapplethorpe, Leonard Cohen, Jimi Hendrix - een thuis vonden, doet me dagdromen.

New York is meer dan Manhattan, Brooklyn is wat mij betreft even spannend. Williamsburg is daar de place to be, maar ook Dumbo, langs de East River met prachtig zicht op Manhattan, en Bushwick, waar ik tijdens deze modeweek logeer, zijn fantastische, alternatieve buurten.

En, en, en...

(mvs)

 

 

1/

De High Line
De High Line

2/

Caroline de Maigret voor BLK DNM
Caroline de Maigret voor BLK DNM

3/

Katz's Deli
Katz's Deli

4/

Washington Square Park
Washington Square Park

5/

Chelsea Hotel
Chelsea Hotel

6/

Dumbo in Brooklyn, met zicht op Manhattan
Dumbo in Brooklyn, met zicht op Manhattan

(mvs)