De ultieme bucket list voor twintigers

Gepubliceerd op 12 november 2014 door ELLE België
De ultieme bucket list voor twintigers

girls_wallpaper_1920x1080_05Een rustiger leven voor onze twintigers. Het is een thema dat steeds meer aangekaart wordt in verscheidene media.  Twintigers staan ideologisch onder druk. We leven in een onzekere economie en zijn opgegroeid met klimaatsverandering, conflicten en de volkswijsheid dat we het niet zo goed gaan hebben als onze ouders. Dit binnen een diploma-cultuur, waar eens op de arbeidsmarkt je wel de nodige diploma’s hebt gehaald maar men dan ervaring vraagt, zowel op vlak van werk als leven. En dat dan liefst nog allemaal voor je 23ste.  Daarom, beste twintigers, speciaal voor jullie, vijf zaken die je gewoon moet doen in jouw early 20’s.

Reis!
reis
Zelf wil je uiteraard het liefst van al de wereld zien, maar is langdurig reizen wel zo’n slim idee wanneer je een carrière wil opbouwen? Het antwoord is volmondig ja. Werkgevers vragen soms op sollicitatiegesprekken naar je persoonlijke reiservaring, het toont je zelfstandigheid en jij etaleert je kennis van de wereld. Boek die tickets dus maar met een gerust hart.

1/

Zoek een stage-plaats

intern

Jij kan nog relevante werkervaring gebruiken om je CV wat op te smukken, en bedrijven zoeken –vooral met de huidige economie – nog heel wat gemotiveerde werkkrachten die hun niet al te veel kosten. Via een stage leer jij het bedrijf kennen en zij jou. Je weet ook meteen of de sector iets voor jou is. Is dat het geval, dan heb je al een spreekwoordelijke voet tussen de deur.

2/

Gun jezelf een uurtje de tijd

uurtje

Gewoon om te doen wat je graag doet. Je persoonlijke interesses onderscheiden je van de rest, dus vergeet deze zelf niet te ontwikkelen. Sport, leer die taal, ga naar dat concert,… Geen schuldgevoel nodig meer nodig dus, want jij bent bezig je eigen imago te profileren.

3/

Word lid van een vrijwilligersorganisatie.

vrijwilligerswerk
Door anderen te helpen, ga je jezelf ook meer krediet geven. Gevoelsmatig haal je er ook veel voldoening uit, en normaal gezien vertrek je ook met een resem nieuwe contacten, vaak gelijkgestemde zielen die je zo kan toevoegen aan je vriendenkring. Twee vliegen in 1 klap, toch?

4/

Last but not least:  wees vriendelijk!

vriendelijk

De meest simpele tip van allemaal maar ook één met de meeste invloed. Je weet namelijk nooit wie je pad kruist dus aangenaam zijn tegen omstaanders kan nooit kwaad. Wie weet, leer je zo wel je toekomstige boyfriend kennen op de trein. Voor de yuppies onder jullie, zie het ‘vriendelijk zijn’ desnoods als een meer pure vorm van netwerken. Ook voor de yuppies onder jullie, zeg maar gewoon hallo. En heb je dan eens een dag last van ochtendhumeur, is het ook niet erg. Dan bedenk je maar dat netwerken tegenwoordig toch weer lang al passé is.

(stagiaire Lien De Vriendt)