Marc De Bel schrijft Blinkerboek voor volwassenen

Geüpdatet op 24 oktober 2014 door Laure Vandendaele
Marc De Bel schrijft Blinkerboek voor volwassenen

MarcDeBel
Blinker is back. Deze week lanceerde Marc De Bel ‘De Moord op Miss België’, een gloednieuw, spannend Blinkerboek met een – verrassing! - intussen volwassen geworden Blinker in de hoofdrol. Ook in zijn volwassen leven is Blinker nog steeds de ideale schoonzoon. En daar is zijn geestelijke vader bijzonder blij om. ‘Blinker is niet het type dat zijn lul achterna loopt’.

_DSC9683
Ze zeggen wel eens dat het geen goed idee is om je jeugdhelden in het echt te ontmoeten. Ze stellen immers vaak teleur, kunnen de hoge verwachtingen niet inlossen, zijn misschien zelfs onaardig en slaan bijgevolg het ideaalbeeld aan diggelen. Wie met jeugdschrijver Marc De Bel aan tafel schuift, kan die vrees meteen laten varen. De bevlogen auteur met een zwak voor allitererende titels, ondeugende Boeboeks en spannende avonturen, praat honderduit, verrassend eerlijk en met heel liefde over zijn personages die hij als vrienden beschouwt. De man die kinderen boeken leert verslinden trakteert Blinkerfans van het eerste uur (intussen twintigers en dertigers) met ‘De Moord op Miss België’ op een gloednieuw Blinkeravontuur. Daar mag al eens een Miss België voor sneuvelen, denken wij dan.

Als jeugdauteur weet u het als geen ander: hoe is het met de jeugd van tegenwoordig gesteld?
Kinderen worden niet kindvriendelijk genoeg opgevoed. Ze worden ongelukkig, depri, ontwikkelen tics en denken er soms over om uit het leven te stappen. Het probleem is de laatste tien jaar alleen maar erger geworden. Ik zeg: laat kinderen wat meer met rust. Geef hen geen huiswerk, laat hen buiten spelen, laat ze zelfs vechten met elkaar. Ze moeten leren dat falen ook iets positiefs kan zijn.

_DSC9696

En ze kunnen uw jeugdboeken lezen. Maar leest de jeugd van tegenwoordig nog boeken?
Jazeker. Dat voel ik elke dag aan het grote aantal mails die enthousiaste lezers me sturen. Ook wanneer ik lezingen geef voel ik de interesse van de kinderen. Toen ik 28 jaar geleden debuteerde was de vraag misschien iets groter, maar kinderen lezen vandaag nog steeds graag een goed jeugdboek.

Hoe maakt u kinderen warm voor het lezen van uw boeken?
Ik ga vaak spreken in de klas en dat werpt zeker zijn vruchten af. Als een auteur vol enthousiasme over zijn boeken vertelt, zijn de kinderen ook makkelijk mee te krijgen. Een schrijver die daar minder bedreven in is, zal vermoedelijk  ook minder boeken verkopen.

Kinderen hebben iPads, er is internet, computerspelletjes,…zijn ze nog onder de indruk van fantasiewezens zoals de Boeboeks of de avonturen van Blinker?
Toch wel. De Boeboeks zijn nog altijd populair. Meer nog, ik heb zelfs het gevoel dat de jeugd net nood heeft aan Kriegels, Boeboeks en Blinkers. Er is nood aan avontuur en durf.

_DSC9722

In de ‘Moord op Miss België’ is het populaire personage Blinker een volwassen man. Waarom heb je voor hem gekozen en bijvoorbeeld niet andere personages zoals de zusjes Kriegel, Vanilla P. of Nikki Nikkel?
Dat kan allemaal nog! Ik was niet van plan om een boek over Blinker te schrijven. Na drie dagen sleutelen aan de synopsis zat ik helemaal vast. Het hoofdpersonage, dat aanvankelijk gebaseerd was op een bestaand persoon, zat niet goed en het verhaal kwam maar niet op gang. En plots werd het allemaal duidelijk: het hoofdpersonage is gewoon Blinker! Dan heb ik het oorspronkelijke hoofdpersonage maar omver laten rijden en heb ik hem door Blinker vervangen.

Hoe moeilijk was het om Blinker volwassen te laten worden?
Het is dubbel. Ik heb nog twee Blinkerverhalen voor tien- tot veertienjarigen in mijn hoofd zitten, dus de jonge Blinker is er nog steeds. Daar is nu een volwassen versie bij gekomen. Die twee volwaardige Blinkers staan volledig naast elkaar. Het grote verschil zit hem natuurlijk in wat ze meemaken. In een kinderboek zal nooit een moord gebeuren. Honden of katten sterven wel, ik raak de thema’s dood en verdriet wel aan, maar verder gaat het niet. Dat zou te hard zijn. Maar in deze thriller voor adolescenten en volwassenen kan het wel.

_DSC9713

Bent u  tevreden met wat er van Blinker geworden is, kan u zichzelf een trotse geestelijke vader noemen?
Absoluut. Ik vertoef heel graag in het gezelschap van Blinker, zijn vriendin Nelle en Mats. Ik zie mezelf als het vierde lid van het clubje en trek graag met hen op. Blinker is wat mij betreft nog steeds de ideale schoonzoon. Hij is een durver en een avonturier maar toch allesbehalve een echte superheld.

Heb je hem in dit boek dingen laten doen die ‘niet Blinker’ zijn?
Nee, maar hij wordt een paar keer zwaar op de proef gesteld. Zo is er een sexy bovenbuurvrouw die hem meermaals in de verleiding brengt. Maar Blinker blijft Nelle trouw. In Blinker en het Bagbag-juweel lijkt het even alsof Blinker gaat aanpappen met een ander meisje.  Daar is enorm veel reactie op gekomen. Jonge kinderen schreven me brieven waarin ze vertelden hoe blij ze waren dat Blinker Nelle niet bedrogen had. Opvallend dat tienjarigen het woord ‘bedriegen’ kenden en gebruikten. De fans van toen mogen gerust zijn: ook in zijn volwassen leven blijft Blinker Nelle trouw. Hij is nu eenmaal niet het type dat zijn lul achterna loopt.

Blinker werd volwassen en ook de technologie stond niet stil. Heeft hij nog genoeg aan een bakfiets?
Intussen ruilde hij die in voor een motorfiets en hij heeft een smartphone. Toch droomt hij er nog steeds van om op het platteland te gaan wonen al is dat weinig praktisch omdat hij in Brussel werkt. Blinker en Nelle hebben de typische zorgen van de huidige generatie jongvolwassenen.

Wat is er zo bijzonder aan Blinker?
Hij is een gewoon persoon zoals jij of ik. Hij is geen groot politie-inspecteur en toch komt hij steeds in spannende avonturen terecht. Dat was toen zo en dat is nu nog steeds. Met dat verschil dat hij nu voor hetere vuren komt te staan dan in zijn kindertijd!

De Moord op Miss België is uitgegeven bij Van Halewyck en is nu overal verkrijgbaar, € 15,99

foto's: Eva Vlonk