Het grote Selfie ABC: alle bestaande selfies op een rijtje

Geüpdatet op 2 juli 2019 door Laure Vandendaele
Het grote Selfie ABC: alle bestaande selfies op een rijtje

Van ‘Aftersex selfie’ tot ‘Zwerfie’: een evolutie van de ego-fotografie

1839:  Robert Conrelius slaagde erin zichzelf op de gevoelig plaat vast te leggen, de eerste selfie was een feit. Nu ja, gezien de man zijn zelfportret niet via sociale media met de wereld kon delen, voldoet het kiekje technisch gezien niet aan de definitie van een selfie. Robert Cornelius is wel verantwoordelijk voor de allereerste lichtfoto ooit, dat kan ook wel tellen.


1900: Victoriaanse vrouw maakt selfie met een Box Brownie van Kodak


1950: Kindermeisje Vivian Maier duikt in haar vrije tijd, gewapend met haar camera, de stad in en legt het leven van alle dag vast op beeld. Het overgrote deel van haar bijzonder uitgebreide archief wordt pas na haar dood in 2009 ontdekt wanneer een geschiedkundige de onontwikkelde filmrolletjes bij een veiling op de kop tikt. Hij stuit op een indrukwekkende, waardevolle collectie waardoor Maier zich na haar dood tot een van de belangrijkste streetstyle fotografen van haar generatie ontpopt. Tussen de honderdduizenden foto’s doken ook enkele zelfportretten van de schuchtere Maier op. De foto’s van de avant la lettre streetstyle fotografe zijn nog tot en met 17 augustus te bekijken in de Sint Pieters Abdij in Gent.

LEES OOK: allereerste streetstyle fotograaf was een mensenschuwe nanny


1954: De immer stijlvolle Jacqueline Kennedy was de trend vooruit en maakte een selfie met toenmalige echtgenoot John F. Kennedy en haar schoonzus Ethel.


1966: Buzz Aldrin was dan wel niet de eerste man die een voet op de maan zette maar hij was wel de eerste die drie jaar voordien een selfie in de ruimte maakte. One small click for man, one huge leap for selfies


2004: Paris Hilton maakt een selfie met een heerlijk gedateerde gsm tijdens een gastrolletje in The O.C.

 

1/

Trendgevoelig

Er gaat geen week voorbij of er wordt wel ergens in de wereld een nieuwe selfie-trend gelanceerd. De goede ouwe duckface is hopeloos passé en in Japan gaan de Instagrammende meisjes massaal voor de ‘Cavity Pose’. Hoe doe je die? Beeld je in dat je ernstige tandpijn hebt en je dat vervelende gevoel met je hand probeert te onderdrukken. Resultaat: door je hand tegen je gezicht de houden, lijkt je gezicht smaller en dat is precies waar de Japanse meisjes op uit zijn. Verder was ook de ‘schud met je hoofd-selfie’ even een hype in Japan. Die selfie leverde een bewogen, zeg maar mislukte, foto op. Over brede gezichten, een vermoeide blik of uitgelopen make-up moesten de selfie shakers zich alvast geen zorgen meer maken.

Cavity Pose
Cavity Pose

Na de hele resem make-uploze ‘I woke up like this’ kiekjes (waarvoor dank Beyoncé) worden de sociale media nu ook overstelpt door ‘aftersex selfies’. Neen, mannen willen niet meteen slapen en vrouwen willen niet knuffelen. Zowel mannen als vrouwen durven tegenwoordig de smartphone boven te halen om hun flatterende  post-coïtale gloed (geen filter nodig) op beeld vast te leggen. Onderzoek heeft uitgewezen dat vooral minderjarigen met een Instagram-account zich met deze praktijken inlaten.

De selfie met huisdier, in de auto, in de gym, met random objecten en met celebs behoren tot het grote aantal selfietrends die de revue intussen passeerden.

2/

Selfie en c°

Het woord ‘selfie’ werd in 2002 voor het eerst gebruikt op een internetforum. De bedenker van het neologisme in kwestie excuseerde zich voor de slechte kwaliteit van geposte foto met de woorden: ‘mijn excuses voor de wazige foto, het was een selfie’.
De opkomst van de sociale mediakanalen betekende ook een boost voor het woord dat sinds 2012 deel van ieders vocabulaire uitmaakt. In 2013 schopte selfie het zelfs tot woord van het jaar.
Intussen maakt echt iedereen op tijd en stond een selfie, van celebs tot politici en presidenten. Ook je ouders en zelfs grootouders hebben de edele kunst van de digitale zelfportretten onder de knie.

Het woord ‘selfie’ mag intussen 12 kaarsjes uitblazen maar de opvolging is verzekerd. Een kruisbestuiving tussen sociale media en de selfie- en populaire cultuur leverde ons onder meer deze offsprings op:

  • back-selfie of belfie: blijkbaar gaan vooraanzichten vervelen. Waarom de rug eens geen kans geven? Verschillende celebs hielden hun bekende koppen verborgen en postten een foto van hun ontblote rug. Sommigen onder hen gaan zelfs een stapje verder en posten zonder gêne pikante kiekjes van hun billen. Die kunnen dan weer een ‘bacial’ gebruiken.
  • pet-selfie of pelfie: ook dieren maken selfies. De Instagram-account van Jeremy Veach werd wereldberoemd nadat hij verschillende pelfies van zijn mops Norm postte. De allereerste pelfie werd in 2011 gemaakt door een makaak die de camera van fotograaf David J Slater even ‘geleend’ had.
  • stemfie: een selfie maken in het stemhokje
Actrice Carice Van Houten gaat stemmen
De stemfie van Carice Van Houten
  •  Uglie: express een lelijke selfie maken.
Conan O'Brein en Ricky Gervais
Conan O'Brein en Ricky Gervais

 

  • Ussie: de selfie was aanvankelijk aan solo-aangelegenheid. Maar wie zichzelf en een groepje mensen fotografeert, maakt een ussie. De beroemdste ussie is ongetwijfeld de Oscar-foto met Ellen DeGeneres Angelina Jolie, Brad Pitt, Meryl Streep, Julia Roberts, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Lupita Nyong'o, Kevin Spacey, Jared Leto en Channing Tatum.

OscarSelfie

  • Yelfie of yoga-selfie: pronk met je mooist yoga-asana, liefst op een al even mooie locatie.
Lea Michele
Lea Michele

- Zwerfie: een foto van zwerfvuil

3/

Niet zonder gevaar

Selfies maken is niet altijd zonder gevaar. De extreem onzekere 19-jarige Brit Danny Bowman leed aan een obsessief compulsieve stoornis en ontwikkelde een selfie verslaving. Bowman maakte niet minder dan 200 selfies per dag voor hij hulp zocht. Ook Kim Kardashian maakt meer egokiekjes dan goed voor haar (en de wereld) is. Tijdens de jaarlijkse familievakantie in Thailand maakte Kim zelfs een selfieboek voor echtgenoot Kanye West.

En nu: let’s take a selfie!