Allereerste streetstyle fotograaf was mensenschuwe nanny

Gepubliceerd op 26 juli 2013 door Isabelle
Allereerste streetstyle fotograaf was mensenschuwe nanny

Vivian MaierEen wijze les voor de clowns die tegenwoordig met theepotten op het hoofd de ingang van de eerste de beste modeshow blokkeren: dit is hoe streetstyle er in den beginne in alle nederigheid uitzag. Prachtig, inspirerend en neen, niet geforceerd.

 
Een hamsteraar, een onontdekte artiest, een kindermeisje, een compulsieve eenzaat. Dat zijn zowat de termen waarmee Vivian Maier, ‘s werelds allereerste streetstyle fotografe, wordt omschreven door zij die haar kenden. En dat zijn er niet veel. Maak kennis met een introverte artieste die haar werk een leven lang voor zichzelf hield en pas na haar dood door een gelukkig toeval bekend werd. Het scheelde zelfs niet veel of haar meer dan 100,000 foto’s hadden nooit het daglicht gezien.

 
De Amerikaanse amateur-historicus John Maloof kocht in 2007 een doos vol filmnegatieven op een lokale veiling. Hij liet ze ontwikkelen en stootte op een indrukwekkende collectie streetstyle foto’s. Na intensief onderzoek ontdekte hij de vrouw die verantwoordelijk was voor de pareltjes: Vivian Maier, enkele jaren eerder op 83-jarige leeftijd in armoede overleden.

 
Maier was haar leven lang actief als kindermeisje, maar hield er in haar vrije uren een bijzondere hobby op na. Van de vroege jaren vijftig tot de late jaren negentig slenterde ze door de straten van Chicago en New York en legde ze de wereld rond haar vast op de gevoelige plaat. Een wereld waarin opgetutte dametjes de stoep delen met uitgeputte landlopers, waar paarden zomaar over de straat mogen lopen en dronkaards naar 't cachot worden gedragen door vintage politiemannen.

 
Het resultaat is een collectie met meer dan 100,000 unieke beelden over het stedelijke Amerika in de tweede helft van de 20ste eeuw. Sinds de ontdekking is Maier een echte heldin en worden er wereldwijd tentoonstellingen aan haar werk gewijd. Iets dat zij zelf waarschijnlijk nooit had gewild of gedacht. Later dit jaar komt er zelfs een documentaire uit over het leven van de geheimzinnige vrouw.

1/

1

2/

Hoofd

3/

3

4/

4

5/

5

6/

6

7/

7

8/

8

9/

9

10/

10

11/

May 16, 1957