Je dagelijkse dosis cafeรฏne hoeft niet altijd warm te zijn. Op zwoele zomerdagen geeft een goed gemaakte iced koffie des te meer smaak. De waterige versie die je krijgt wanneer je hete koffie over ijsblokjes giet, mag je vergeten; want cold brew wordt vanaf nu je nieuwe beste vriend. Dit ijsdrankje verovert koffiebars wereldwijd รฉn met deze simpele baristatricks kan je ‘m vanaf nu thuis perfectioneren.

Waarom cold brew dรฉ trend is

Cold brew is zacht, verfrissend en – in tegenstelling tot je standaard ijskoffie – niet bitter en volledig naar je hand te zetten. Het is verrassend makkelijk om te maken, en met slechts een kleine voorbereiding ‘s avonds heb je de volgende ochtend het ultieme baristagevoel in de comfort van je eigen keuken.

Zo maak je het zelf

  1. Maal de koffiebonen grof: gebruik een handmolen of een elektrische koffiemolen (op de grofste stand) en maal je koffiebonen tot grove korrels (denk aan bijvoorbeeld grof zeezout)
  2. Doe alles in een pot met deksel en meng met water: de verhouding moet 1:4 zijn (bijvoorbeeld 100 gram koffie op 400 milliliter water)
  3. Laat twaalf uur trekken: in de koelkast of op kamertemperatuur
  4. Filteren: gebruik een fijn zeefje, kaasdoek of French press om het gruis er uit te halen
  5. Serveren:ย schenk in over ijs en verdun indien nodig met water of melk

Barista-trucs voor extra smaak

  • Voeg tijdens het trekken een kaneelstokje toe voor een kruidige twist
  • Maak ijsblokjes van koffie voor een sterkere smaak
  • Hou je van romig? Klop dan wat cold foam voor een creamy topping
  • Experimenteer met haver– of kokosmelk
  • Maak een vanillesiroopje of experimenteer met ahornsiroop voor een natuurlijke zoetmaker
Lees ook  Stress en vermoeide, pijnlijke voeten? Deze voetbaden doen wonderen